Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.06.2019 19:19 - "Оня номер" на Мая Манолова
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2366 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 11.06.2019 19:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
През последните дни и седмици (из)родната политико-медийно-енерГЕПИйна мафия е възложила на омбудсмана на републиката да "защитава" народния интерес срещу предстоящото поскъпване на топло и електроенергията от 1-ви юли. И ето как пчеличката Мая се справя с възложената задача.
В петък, 7-ми юни 2019-та г., тя присъстваше и взе дейно участие в общественото обсъждане на промените в ценовите нива, организирано и проведено от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). На нея винаги и се даваше думата преди всички останали и тя говореше най-продължително от всички. С много патос, жар и комсомолски плам, че повишаването било необосновано и трябвало да се преразгледа. Основни аргументи - поевтиняването на горивата на световните пазари и значителното количество заличени данни в заявленията на енергийните дружества, подавани към КЕВР и публикувани на интернет страницата на комисията. Вторият аргумент е изключително важен и за това го подчертах!
Мая Манолова многократно критикува тази порочна практика на КЕВР, но заяви, също така, че е подала Заявление по Закона за доспъп до обществена информация (ЗДОИ), да и се предостави заличената информация от заявленията на дружествата към КЕВР. След като си изпя научената песен пчеликата си взе парцалките и отлетя. Не дочака края на заседанието, защото нея не я е грижа да реши проблем, а да навести още някой бардак, за да подработи още нещо.

Ако се чувствате объркани сега ще ви поясня. За целта ще цитирам важен член от Закона за енергетиката (ЗЕ), който буквално гласи следното:

Чл. 15. (Изм. изцяло - ДВ, бр. 54 от 2012 г., в сила от 17.07.2012 г.; изм. и доп., бр. 17 от 2015 г., в сила от 06.03.2015 г.; доп., бр. 56 от 2015 г., в сила от 24.07.2015 г.) (1) (Предишен текст на чл. 15 - ДВ, бр. 17 от 2015 г., в сила от 06.03.2015 г.) Комисията огласява публично следваната политика и създадената практика по прилагането на своите актове и мотивите за тяхната промяна на страницата на комисията в интернет.

(2) (Нова - ДВ, бр. 17 от 2015 г., в сила от 06.03.2015 г.) Комисията публикува на интернет страницата си предложенията на енергийните предприятия и на В и К операторите за утвърждаване на цени заедно с всички изходни данни, протоколите от проведени открити и закрити заседания и обществени обсъждания, решенията на комисията, включително начина, по който са гласували членовете на комисията, и мотивите на всеки гласувал против, приетите нормативни актове, правила, методики и указания.

Започна ли да ви се прояснява? ЗЕ задължава КЕВР да публикува всички данни от заявленията на дружествата към тях, а не да ги крие преди да ги публикува. Когато Мая Манолова си тръгна от заседанието аз я последвах в коридора и и обърнах изрично внимание на този факт, че КЕВР е препикала закона и на това основание процедурата е опорочена. Настоях тя да иска прекратяване на процедурата за определянето на новите цени, на което тя ми отговори "Нищо не мога да направя". Тогава я попитах, какъв е смисълът от цялото говорене, ако нищо не може да се направи, когато е нарушен закон. Тогава тя се изпусна и изрече сакралната дума - ПРОКУРАТУРАТА. Това ще рече, че ако някой сезира прокуратурата процедурата може да бъде отменена и да стартирана на ново, с пълни заявления.Т.е. това може да бъде сторено и от институцията Омбудсман на републиката? Да, но вече четири денонощия след този разговор това не се е случило и няма изгледи да се случи.

Вместо това Манолова и Иван Иванов, председателя на КЕВР, ни хвърлят прах в очите с отклоняване към ЗДОИ. В даденият случай той няма нужда да се прилага. ЗЕ урежда всичко свързано с процедурата по определянето на цените. Но за целите на престъплението трябва да се отклонява вниманието и мъти водата.

Аз също взех думата за становище, по време на обсъждането на цените в сектор електроенергетика. Цитирах на комисарите от КЕВР и всички присъстващи въпросният член от ЗЕ и поисках незабавно да прекратят процедурата. Последва изслушване на останалите записали се за изказване на становище. През това време един от комисарите от КЕВР напусна заседателната зала и отиде да провери ЗЕ. Дали пък нещо не съм се объркал цитирайки въпросния член от него. После се върна и зае мястото си до председателя Иванов.

В края на общественото обсъждане председателя Иван Иванов даде думата на колегите си от комисията. Въпросният комисар взе думата (единствено и само той!!!) за да потвърди верността на цитирания от мен член от ЗЕ, но допълни, че той не съществувал самостоятелно в правното простарнство. Сега, ако искате, можете да се върнете малко по-нагоре и пак да прочетете алинея 2-ра от член 15-ти на ЗЕ. Текста е изричен! Няма никакви препратки, уговорки за изключения или каквито и да било други условия, които да позволяват престъпните практики на КЕВР.

Ръководената от Манолова институция няма да си направи труда нито да поиска отмяна на процедурата и заканасъобразното и рестартиране, нито пък ще сезира прокуратурата. Причината за това е, че ако всички заличени числа бъдат осветени ще стане ясно, че цената на електроенергията за бита може и трябва да падне, а не, както ни играе политико-медийно-енерГЕПИйната мафия да скочи с около 3,5%.

Всеки, който не споделя и не разпространява това изобличение работи срещу самият себе си и срещу всички останали българи, в услуга на организираната престъпност.

Скоро се очаква да ви покажа и разкажа, как едно изтрито число от заявлението на АЕЦ "Козлодуй" към КЕВР води до поевтиняване на цената за народа, ако не беше сътворено това престъпление, с любезното съдействие на пчеличката Мая.

image

Снимката е от сайта на КЕВР. Аз само добавих две разноцветни стрелки, за да обознача себе си и "боркинята".

Георги Котев



Гласувай:
7



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9836846
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031