Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2010 11:39 - Произход и етимология на обичая "проскинизис", изпълнен от ромеите в Константинопол по случай коронясването на василевса на ромеите Симеон I Мизиец (9
Автор: marknatan Категория: История   
Прочетен: 1593 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 21.11.2010 11:48



προσκύνησις (гр.)- проскинизис, арх. български ,проски низис,проснат низи,в низу , ниско ,проснат ничком,проскам се наземи. Проски низи

Този персийския обичай бил "варварски" за "гърците", които не искали да дават почит, като на Безсмъртен Бог на жив Човек .Обаче "варварина" скит Александър III от Македония въвел гадната варварска практика във владения от него свят,който се бил "елинизирал "(!?) от същия този "варварин". Александър бил разпространител на "елинизма" ? (След него възникнал и нов непознат дотогава език ,наречен "койне" който не бил общоприетия гръцки,ами бил езика на простолюдието в Атика ?)
Диоклециан и впоследтвие Константин Велики го превръщат в ритуална церемония .

Церемонията е изпълнена при коронясването на 40-тия ромейски василевс Симеон I Мизиец (913-927) през 913 г. в Константинопол. Сведението е категорично за това.Съдържа се в т.нар. "Слово за Мира" от Тодор Дафнопат ,произнесено послучай сключването на Вечния Мир между Българи и Ромеи по време на свтбата на сина на имп. Симеон I Мизиец (913-927) ,Петър I (927- 963(973 ?)) със внучката на управителя на Константинопол ,Роман Лакапин,тогава имащ само правото да носи само Червените императорски обувки ,както ни уведомява ломбардският епископ Луитпранд. Ето какво пише Тодор Дафнопат в произнесеното слово :

"13 "Обаче той(Симеон) скрит под шлем от мрак,доведе (извика ) изменици свещеници и легализира потвърждението на клаузата на договора.Обаче,той(Николай Мистик ) изрази своето против и каза правилно,че то е отвратително за ромеите да направят Проскиниси към ако той не е от ромеите.  "По скоро носи си временната Диадема за малко,и нека твоите да го извършат" ”.

Присъствието на Патриарха ,който уж отказал да извърши проскинизи доказва,че случилото се,описаната церемония и коронясването на Симеон е станало в Константинопол. Изменници свещеници били направили церемонията !? Патриарха само се бил съгласил Симеон да носи Императорската Диадема веменно и за малко !?
Коронясването и проскинезиса са се опитали да го омаловажат,като дори са написали,че "вместо" Диадема Птриарха му бил сложил нещо наужким.
И глупавият Симеон не бил разбрал,че го мамят, според Острогорски. За да не остане по назад пък българина Снегаров ,дописва Историята,като е заявил.че Симеон бил коронясан в Палатката си пред стените на "Непревзимаемият" град.
За това съответно му е връчена титлата Академик.
Както и да е церемонията е била извършена ,Симеон I Мизиец (913-927) е коронясан за василевс на ромеите и те извършват заповяданата им Проскинеза към новия Владетел на Света , василевса на ромеите Симеон I Мизиец .
Както казахме в началото обичаят е персийски и не случайно отново води корените си от Царя на Царете Дараявающ,на когот е описано да се извършва за първи път и оттогава става официална традиция която накратко проследихме в началото.

Персите имат ненарушимо правило да нямат друг цар освен от царския род и да не избират никой друг за цар от друг род ,освен ако целия царски род не е изтребен.Когато двама гадатели отравят жестокия Камбис убил дори собствения си син защото сънувал сън в който видял огромен царски трон на който седял красив мъж чиято глава достигала до звездите. Гадателите му казали,че това е собствения му син Смердис здравеняк и красавец който с лекота можел да опъва тетивата на скитския си лък.Жестокия цар убива от алчност собствения си син ,за да стане на свой ред жертва на отровата на гадателите. Гадателите управляват представяйки пред народа,че управлява Смердис,защото при персите, както казахме само лица от царския род могат да бъдат царе. Скоро измамата се разбира и те са свалени от седемте жрица на магите.

Тъй като царският род е прекъснат трябва да се избере нов цар.

След като се посъветват седемте маги решават да направят състезание с коне (кушия) при изгрев слънце да изберат за владетел на света този измежду тях чийто кон пръв изцвили .Т.нар. Маги са жреческо съсловие при което жречеството е наследствено и се предава от баща на син.

Един от кандидатите маги,Дарий знае коя кобила най-много обича конят и нарежда на коняра си да вземе урина от нея и да намаже ноздрите на коня му. Когато на сутринта всички възседват конете и се втурнаха ,конят на Дарий се въбужда и пръв изцвилва .

Но в този момент се случва и чудо.Изтрещява страшен гръм от ясното небе и стреснатите маги ,вероятно от гърма се просват ничком на земята.

С това случайно или не обичаят е открит и въведен. Самото му име отлично се превжда през архаичния български,през българския ,а и дори чрез новия български не е променил значението си. Проскам се ничком. Проски нези . Проскам се наземи. Проски низи.

Обичаят е извършен в чест на Симеон при коронясването му за 40-ия василевс на ромеите в Константинопол през 913 г,който напълно е разбирал смисъла му и не случайно е наредил да бъде извършен ,с което се нарежда сред големите скитски владетели, като Дарий I(Даряващия) и Александър III от Македония .


Тагове:   император,   обичая,   мизиец,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: marknatan
Категория: История
Прочетен: 3862462
Постинги: 1122
Коментари: 4084
Гласове: 1727
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930