Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2010 02:15 - Произход на кушиите :от Дараяваушт I който дължи властта си на един кон. В тази чест и до днес някои българи празнуват Конски празник
Автор: marknatan Категория: История   
Прочетен: 4562 Коментари: 7 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Владетеля на империя простираща се от Египет до Индия , включваща и Балканите на север до Хемус дължи властта си на един кон. Цялата територия на владеените от него земи е разделена на административни единици,сатрапства ,за подвладетели на които е надарил местни чиляци,сатарпи. Покорените скити от Фракия и Македония са сатрапство Шкодра ,сатратпствота на гърците е друго с поставен от него на власт доста известен днес прав "грък" и т.н. и т.н. На всички е Дарий I дарил власт и е наречен в тази чест Даряващия.
Когато скита Александър е решен да доведе до край започнатаото дело от баща си и измете покорителите перси от полезренеито си започва с най-източните от тях гърците,демостен се провиква в речите си "Нашата персийска армия ще го разбие този варварин " ((довършва започнатото от Филип,който след обединяване на сродните скитски племена ,първи се насочва към най-западните перси-т.нар. днес "гърци" ,заемащи Мала Азия и най-южните части на Пелоппонес) .
От тези времена на балканите и специално в днешните български земи е останало първичното персийско влияние изразяващо се най-силно в персийските елементи на някои "тракийски" гробници,а също и в предмети от бита ,обичаи и т.н.
От тези времена е останал и един обичай,сред някои от българите,който се изразява в почитането на Коня. Известен е като Конски Великден .
Корените му се крият и идват от ролята която има коня при избирането и утвърждаването на Дарий за владетел на Света.
Дарий е от рода на т.нар. Маги. Това е жртеческо съсловие при което жречество е наследствено и се предава от баща на син. Дарий е един от седемте Маги които чрез заговор убиват Камбис и от които следва да се избере владетелят на света.На следващият ден е избран Дарий.Как стана това.

След като се посъветваха седемте маги решиха да направят състезание с коне (кушия) при изгрев слънце да изберат за владетел на света този измежду тях чийто кон пръв изцвили .

Дарий знаеше коя кобила най-много обича конят му нареди на коняра си да вземе урина от нея и да намаже ноздрите на коня му. Когато всички възседнаха конете и се втурнаха ,конят на Дарий се въбуди и пръв изцвили.

В този момент миризмата на хубавата кобила бе достигнала и до гръмотевержецът Зевс ,който е известен със слабостта си към хубавите кобили,и вече надушил миризмата Гръмовержецът не излизащ от перманентното му разгонено състояние ,изпрати гръмотевица и мълния на земята.
Като видяха и чуха гръм от ясно небе, останали маги паднаха ничком и се поклониха на новия Господар на земята.

Оттогава и някои българи почитат Коня и провеждат състезанията наречени кушии в чест на първата кушия с която бе определн Владетеля дарий.
И тук победителят се провъзгласява за Цар,както бе направено и с Дарий.


Тагове:   чест,


Гласувай:
4



1. solinvictus - Дарий не е Маг, а арий и той си го пише ...
21.11.2010 18:31
Дарий не е Маг,а арий и той си го пише на камъка!
Гръмотвержеца за дарий не може да бъде грцки измислен бог ,това е арийския Митра=Ahura Mazda .... не си измисляй свободни съчинения!
На надписите от наследниците му е записано мого добре!
цитирай
2. marknatan - solinvictus Общуване с партийни ...
21.11.2010 22:36
solinvictus
Общуване с партийни секретари дори и бивши като теб,които днес вместо да цитират ленин пишат ,че трябва да се цитира повече плешивия ти съгражданин с бургаския прякор боцман ,никога не е било плодотворно.
Невъможността да асимилираш един текст ,както и невъзможността на групата ви да различава действителност (историческата действителност е също действителност) и подменянето и със синтактични разбори на изречения е сериозен и достатъчен симптом. В добавка на зациклянето от което сега сте пак във фаза сдавай сначале и неврастеничната агресивност , скоято единствено се търси колая на лична основа ,не е метод за мен.
В текста няма написано грцки измислен бог
за какъв гръцки измислен бог ще коментираш тогава.
Написано е гръмовержецът зевс.
В държавата в която живееш се чудят как да я произбесат тази първа буква ,нъл туй . Слагат си езика между зъбите и съскат.
Като ингилизите там тоже излиза подобен непреводим за такива като теб звук.
Братишките го изкарват на фракия ,(thrace на ингилзики )
Тва е от много зинкинг,фимнкиг.
Така ,че това което е написано в тектса е гръмовержецът зеос,теос, Бог.
цитирай
3. solinvictus - Бог=Бага=Митра. . . ти си в някакъв ...
22.11.2010 00:20
Бог=Бага=Митра ...ти си в някакъв стар филм браточка ,бориш се сам ,даже и един Санчо(кълвача,пардон катерача не ти е в помощ) хиспанските олигофрени не ме интересуват къде си слагат езика!
Това което се опитваш да изманипулираш ,разчитайки ,че другите не разбират ти е в минус ,да не кажа друго!
персите или ераните не почитат грцки богове,това си е простотия голяма.Става обратнототе си слагат други имена и си измислят легенди!
Чувал ли си за празника Тагран=Тигран=Танграм=Тангран=Митракан?
цитирай
4. marknatan - темата, както виждаш е за кушиите и ...
22.11.2010 03:03
темата ,както виждаш е за кушиите и точно тва са кушиите,реминецсенция на избирането на дарий
историята е това което е написано в нея не декклараци и какво значело етнос според съвременното разбиране на боцман ,хе,хе
описаното избиране на дарий,начина по който е станало е исторически факт
кушиите,за които както виждаш не съм отделил нищо повече а само достатъчното са този ритуал и завършват с избирането на Цар,който до следващата година е Цар
целта не е била пълно етнографско изследване или изясняване на тва койе митра или зевс и т.н.
ясно и категорично съм доказал кое какво е , за самите кушии е интересно да се направи отделна тема и там също ще се види че са точно тази първа кушия
цитирай
5. marknatan - В живота правилото е, че Простака се ...
27.11.2010 10:41
В живота правилото е,че Простака се убива с мълчание. В Ньета Шиозоидите се разобличават,точно идвам от блога на един подобен balkanec http://balkanec.blog.bg/politika/2010/11/25/zagadkata-na-hitler-ot-leon-degrel.640084 ,тея не различават Факти и Действителност от Шизифреничност и Пропаганда .
Първо за мага Дарий и избора му дължащ се на един кон за който разказах,после за Шизоидите
Ето какво пише един античен автор :
"Oт това семе на Магите,както показват древните записи,седем от тях след смъртта на Камбис ,се покатериха на персийският трон,обаче(както ни е разказано) те бяха отхвърлени от фракцията на Дарей (Дарий I ),който се стана император чрез цвиленето на кон."
Като истински сейянин здраво стъпил на земята оставих шизоида да докаже поне едно от писанията си в които твърди ,че съм манипулирал . Не го направи. И понеже видях че из блога се мъдрят и други шизоиди,като balkanec,който даже посетил блога ми,и тъй като двама шизоиди тук ще да са много,по ред на пристигането първо да разоблича Слънчасалия.
Сол Инвиктус в абв, в темата за Лъв Дякон и генезиса на българите ,писанията на Лъв Дякон бяха посочени от теб , там подвизаващ се като "незнаещ" за гръцки фанариотски измислици от 17 век и че Лъв Дякон не бил писал за българите.
В блога ти гледам,че писания от същия този фанариотин измислени в 17 век,който не бил писал за българите , се използват от теб за доказателства "Симеон е наречен "мизиец със скитско безумие"" !

Нали знаеш,че това са симптоми, а не грешки .На хора не различаващи дейтвителсността ,не различаващи различната действителност, представяйки различна действителността в зависимост от това което доказват .
цитирай
6. solinvictus - Да, глеам, че си почнал да повтаряш ...
27.11.2010 11:53
Да ,глеам ,че си почнал да повтаряш кат "мантра" това е необходимо за да ти се изпразни "АЗА" ,след като това се случи можеш да напишеш една фраза или мисла няколко пъти...штот то няма значение за никой...и за мен тоже,разумееш подруг?
цитирай
7. marknatan - Сол Инвиктус си бил поправил ...
28.11.2010 01:33


Сол Инвиктус си бил поправил грешките за за Лъв Дякон !Е кво чакаш,уведоми и " незнаещ" от абв-то
Сол Инвиктус "Аз няма да пиша книга или теза и за това грешките си ги поправям!"
Ами кажи му и на незнаещ от абв-то за откритията на Сол Инвиктус за гръцкия фанариот Лъв Дякон,че глей кви ги е надробил пак с неговата шизофрения :
"Напъните да изкарат българите :хуни,тюрки,ононгури,скити,траки,мизи,кучи-мучи,манголи,ориони и т.н. има смисъл единствено в РТ на Боцмана.Значи той е прозрял именно това всички тия стават българи ,когато са под архонтите,патрициите,басилеусите !
Затова е наречен Симеон -мизиец със скитско безумие,защо не е наречен българин православний ,нали баща му "покръстил"цял един народ?Нима е забравил баща си ,новата религия,народа си?"
Не бил наречен Българин Симеон от Лъв Дякон .щото другия шизофреник не знае за съществуването на Лъв Дякон !
Сол Инвиктус Ваше задължение е да ги уведомите тия двамата от абв-то "незнаещ" и "боцман" за Вашите научни открития,като Сол ,касаещи писанията на Лъв Дякон.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marknatan
Категория: История
Прочетен: 3868615
Постинги: 1122
Коментари: 4084
Гласове: 1727
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930