Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2010 21:47 - Дълго преди да се наложи, като народностно име Франция съществувало като Секира.
Автор: marknatan Категория: История   
Прочетен: 2527 Коментари: 7 Гласове:
2

Последна промяна: 03.12.2010 22:00


Франция идва от любимото оръжие на т.нар." Франки" .Франките по техните собствени думи записани собствена им книга "Liber Historiae Francorum "идвали от северното причерноморие доведени от основателя на династията на Меровингите ,некой си крал Мировец. Мировец се съюзил с римляните и създал империята на франките ,като обединил и други местни "германски "племена.Интерес представлява и какво са писали другите за тях. Например за любимото им оръжие,което е дало название на днешната държава Франция.
Името на оръжието, което използват т.нар. франки по техни сведения е securis -секира . Споменато е в "История на Франките" на епископ Григор Турский  (538-594г) .
Писанията на който залягат и в "грешната"  "Liber Historiae Francorum ".Което следва ,че прави и епископ Григор Турски "грешка". Особено в частта му за секирата.
Като знаеме от къде идват-говориме за т.нар. меровингите доведени от цар Мировец,основателя да династията на Меровингите,които са "аспаруха" за франките . От северното причерноморие.
Където същото оръжие ,упоменато от Григор, като securis -секира се назовава по ранше от Херодот ,че на скитски било сакира и това е скитското оръжие .Така са и наричани и скитите -саки.После едните от тях стават Франки другите Българи.И си разделят Европата при Прага на властите си , където се срещат за да извършват най-доходоносната търговия в света-покупко-продажбата на робинки.Място известно днес като град Прага.
Името франциска се появява за първи път в писанията на по късния от Григор ,испанеца Исидор от Севиля. Така испанците наричат оръжието секира на франките и означава оръжието използвано от франките -франциска."Franks" франки, означава "безстрашни". В много писания срещаме и че франки означавало Свободни.
Един Франк бил отрязал главата на манихея Никифор. Със страховитото си оръжие секира. Страховитото им оръжие ,секира,е наречено оръжието на "безстрашните" от испанците-франциска.
Дало името и на Франция впоследствие.Когато като от властта на Франките на запад,подобно на образуваните от властта на Българите на изток  държави ,се образуват средновековните държави на запад от Прага-Италия,Франция и Германия.



Гласувай:
2



1. kabuli - Не забравяй
04.12.2010 11:01
да си глътнеш хапчето, преди да пишеш глупости.
цитирай
2. marknatan - даже си и скучен в добавка че се оп...
05.12.2010 01:35
даже си и скучен в добавка че се опитваш да мислиш а то не ти е силна черта мисленето виж "пиратсватнети" на изтъркани тъпизми ти е по вкус
жив пират ,от редовната членска маса

мисли си за сара да скриймър и хапчета няма да ти трябват
цитирай
3. shtaparov - Мнение
05.12.2010 12:05
Името на секирата при Франките е несъмнено Българско,но по-късно е заменено с названието франциска-явно нарицателно,образувано от името на народа,който е ползвал толкова често секирите.Самото име Франки е тълкувано по-късно по различен начин,и пак като нарицателно,като в неговия смисъл са влагани онези качества,които човек е можел да забележи у тогавашните Франки.Това е правено,понеже е бил вече забравен истинският древен смисъл на името,
който е установен с помощта на "Ангеловия анализ":
Франки= Фраки/без носовката/= Траки! Това означава още и Фриги,Фръзи, Пруси
/Руси/, Власи, Блъзи/Блъги,Блъгари/,и т.н.!
цитирай
4. marknatan - Само като факти :1. securis -с...
05.12.2010 13:15
Само като факти :
1. securis -секира,като латински тремин е споменато е за първи път в "История нФранките" на епископ Григор Турский (538-594г) .(Gregory of Tours "History of the Franks ")
2. В Етимологията на Исидор от Севиля, Isidore of Seville починал в 636 г означава оръжието използвано от франки-франциска
http://en.wikipedia.org/wiki/Etymologiae
3. Херодот пише ,че на техния скитски език оръжието е сакира .

Връзката е прави "Liber Historiae Francorum " в която Франките по техните собствени думи записани собствена им книга упоменатата "Liber Historiae Francorum "идвали от северното причерноморие доведени от основателя на династията на Меровингите ,некой си крал Мировец.
Ето как секирата на скитите от Херодот се озовава на брега на Атлантика,където виждаме,че е наречена от испанците не секира ,а оръжието на франките,франциска.
От която идва името на Франция.Франция не идва от франки ,а от франциска.Не става Фракия ,а Франция .Германии (Алемания) и Италия също са продукт на Франките . Виж саксите и те са от сака,сакито на скитите


цитирай
5. shtaparov - Щапаров Младши:
05.12.2010 15:30
Нямам възражения,може и така да си е.Всеки случай Сакира със сигурност означава не само Секира,но и Сечара/Секаря,Който сече/.От друга страна името Франция е вид латинско изписване на името Франкия-ако на латински се напише FRANCIA,може да се чете и по двата начина: в областите с "гръцко" влияние биха го прочели Франкия,а в тези с латинско-Франция. При махането на носовката директно получаваме Фракия и Фрация/Фръзия,в средновековния Български език/.Това не отхвърля възможността да е вярно и изказаното по-горе
предложение разбира се,макар че е много по-логично страната да носи името на народа,който я е населил,а не на неговото оръжие-друг такъв аналог мисля че няма да намерим никъде другаде.
цитирай
6. marknatan - в един документ от 8н век е записано ...
06.12.2010 18:14
в един документ от 8н век е записано ча се чете галиа за франциа и италия за лонгобардиа

п.п.твоя пост ме подсети за нещо изключително съяествено,но ще го напиша отделно
цитирай
7. nadzambunata - Франц/с-овете
19.04.2016 13:00
В немския ги има такива едни доста логично произходни: Fransen - ресни, кичури; ausfransen - така ФРИЗьоринът ми филира косата, че се получават Fransen-кичури; fresen - фрезоване. Всички тези слова са обединени от действие с остър предмет, при което чрез рязане с остър предмет се извършва отнемане на тънки, тесни части от обекта и така се получават едни такива ресни, масури и други. Такъв може да бъде и ефекта при използването на манарчето, но не посичането напреко, а когато се действа по дължината на обекта. Няма нищо общо с процеса на рендосване-hobeln или с freSSen-ям (само за животни).
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marknatan
Категория: История
Прочетен: 3861962
Постинги: 1122
Коментари: 4084
Гласове: 1727
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930