Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2010 11:28 - Небесните "скалните"тракийски гробници в Изт. Родопи са специални ритуални гробници- тези със скалните ниши
Автор: marknatan Категория: История   
Прочетен: 4979 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 05.12.2010 11:31


Това което "учените" наричат "скални светилища" в Изт. Родопи са на практика особен вид Гробища,Гробници специално създадени за "небесните" погребения които са се извършвали там.
В специално издълбаните за целта в скалата трапецовидни ниши е извършвано трупополагане . Главните жреци в този сакрален ритуал са били хищните птици-орли,лешояди и др. под.
(за това каква "премъдрост" се крие и какво означава символиката на този свещен акт,отидете във форум ти си това.)
В приготвените скални ниши ,забележете на непристъпно за зверове и хора място,специално издълбани на 5-6 м. от ръба на скалите ,така че да не могат да бъдат достигнати от други хищници са се полагали труповете на любимите. "Жреците" птиците са извършвали останалото.
В блога на http://planinitenabulgaria.blog.bg/ товарищ Пропойцев е написал няколко чудесни постинга с добър снимков материал от този вид скални ниши ио както ги нарича той "светилища". Вчера когато ги разгледа поисках да оставя коментара си,но там той е изключил тази възможност.
Разгледайте ги. То само като ги види човек и му става ясно,че това са гробища. Около тези места няма и не са открити селища или живот. Няма вода и др. условия. Изграждани са на специфични скали имащи вид на хранилки за птици. каквато и да е керамика която е намирана там има ритуален характер,без наличието на околно селище.
Подобни са и гробниците (на подобен принцип ,скални) са и тези с Македонския конник. Но те са от 4 в,пр, н.е. ,а това тук е сигурно 12 000 х.г. пр.това. после са били по ""цивилизовани" Запечатвали са гробниците.Сигурно им се е влщла нова "премъдрост".( за това каква "премъдрост" се крие и точно какво означава символиката на този свещен акт по късно пак знаете къде да питате.)
Ако има два ритуала, които да бележат човеците ,то единият от тях е идването на този свят,ражданет,а другият е отпътуването ни. Смъртта. Красив начин на отпътуване са имали тези древни хора. Отнасяни от орлите към своите вечни домове. Има една стихосбирка,наречена "Двустишията на Красимир" . Там нещата са в двустишия ,а в едно двустишие ,като в надгробен камък надписваш живота на човека. Двете му най-важни събития. Евентуално и някой и друг брак. Това е.
И ето намерихме мястото от където хората като от последен пристан са отпътували от този свят. тези които са го измислили са били поети.
Чисто исторически тези ритуали свързват района с по-големия скитски масив разпрострял се до индия. Споменах в предишни теми,че обичай свързан с ритуално поглъщане на починалите близки е засвидетелствуван у скити и у индуси. Българите,скитите са наричани преносно "човекоядци" зарадо този обичай,без светът да разбира че изяждането на хляба напоен във вино е същото и се счита за най-сакралният обичай. Светът се опитва да прикрие скитските си корени.
Небесните погребеия и днес са разпростарнени в Тибет. Засвидетелствувани са и в зороастризма , и в Персия. Наред с ритуалното трупоизяждане , изяждането на хляб потопен във вино символизиращ човешко тяло,мисля че очертахме достатъчно ясно арела на скития и скитските души.
п.п. за това каква "премъдрост" се крие в скития и точно какво означава символиката и знаете къде да питате.ооооопс,там са тракийци. пловдивачани,де. сарадива и сие. тук таме некой варненец привърженик на ромска тръпка.( за последните научни открития на ромските трътки ,това че Първия Триумф в историята на римската армия извършен за избиване на собствени римски легиони лимитанеи,наречени българи е станало по времето на Телец и за другото научно откритие ,че римските легиони престанали всяка нощ,след уморителен преход да издигат военни лагери,"бургоси" в които да пренощуват като "българи",както вече се наричали римските легионери лимитанеи в 615 г ,а започнали да се разквартируват и настаняват по домовете на местното население ,като водели жените и децата си с тях тези легионери,за по удобно семейно обезглавяване ,наричана от ромските трътки ,българи ,което било охранител на долина ,следва специален пост) 


 


Тагове:   Родопи,   ниши,   Небесните,


Гласувай:
2



1. marknatan - ето на този адрес http://oshte-...
07.12.2010 11:17
ето на този адрес http://oshte-info.de-zorata.de/oshte.info/004/2004/04/2604/04.htm
са цитирани мнения на български археолози,като те могат да се изразят с мнението на (Вл.Георгиев, 2004):
"Най-разпространена е хипотезата, че това са гробни съоръжения, в които са били поставяни погребални урни. Така комплексите са представлявали своеобразни некрополи"

Това което мога да кажа е,че при все,че правилно са се ориентирали за обредно некрополните функции на тези ниши,нито един от тях не изразява изразената от мен тук хипотеза, която заслужава разглеждане и считам за вярната ,че това са места за извършване на т.нар. "небесни погребения" с жреци хищните птици.
Ето заради това и тук не може да се намери остатъчен материал,както би било ако се извършаше друг тип погребение.
Самото им описание и големият им брой 1200 на брой трапецовидни ниши ,цели комплекси със стотици ниши,специфичното йм местоположението им,начина им на изработка ,утилитарната им форма ,пригодени са за казане на птиците/трапец източен по вертикалата ,приличат на скални хранилкив добавка на споменатата липса на селища
говорят в подкрепа на "небесните погребения".Едно трупополагане на открит връх или каменна плскост би било обрулено от вятъра и както споменах достигнато и от други и хищници и хора. Технологично проблема е бил разрешен с издълбавенето на тези утилитарни сакрални ниши в които се е извършвало желаното свещенодействие с гарантиран положителен ефект
ето и другите мнения ,които само яе потвърдят правилнанта насока на хипотезата


Г.Нехризов, 1993):
"Тази територия е зоната на разпространение на изсечените в скалите паметници, които са основните погребални съоръжения на траките през ранножелязната епоха. Нейните граници не са географски обособени, а се очертават от регистрираните скални мегалитни паметници - скалните гробници и гробове и групите от скални ниши."
Николай Генов: Цитат:
"В Родопите са открити множество скални масиви с изработени по тях трапецовидни скални ниши. Едно от най-известните подобни съоръжения е край гр. Ардино. Нишите са стотици и приблизителните им размери са - височина 90 см, ширина 30-50 см и дълбочина 40 см. Като се има предвид, че в тези райони на Родопите древните погребения са били чрез изгаряне, би могло да се предполага, че в скалните ниши са слагани урни с пепелта на покойниците, тъй като размерът им не позволява да се побере вътре тялото на мъртвеца. Те са на трудно достъпни места и изкачването до тях е възможно само с въжета"
Цитат (В.Фол, 2000):
"По-висока степен на обредно изпълнение предпоставят нишите, изсечени в отвесните скали и ориентирани към една от слънчевите посоки. Възприетото им тълкуване като скални некрополи ще изисква непременно потвърждение с материал заради допускането, че в тях са поставяни урни с праха на покойника. Много е трудно и дори физически слабо вероятно по тези недостъпни скали, по които човек може да се спуска само от върха с въже, да са се извършвали погребални обреди и да се е поддържал култът към мъртвите.Както при дупките в хоризонталните скали, така и при високоскалните ниши може да се предполага изсичане като еднократен обреден акт и да се допусне поставянето на свещени предмети (посредници или вотиви) в нишите при определени дни, свързани с космогоничен или инициационен обред"


от този източник http://e-vestnik.bg/3058, инженер Мария Златкова лаконично и достатъчно ги характеризира
"1200 брой трапецовидни ниши са открити в района на Източните Родопи, казва геофизикът инженер Мария Златкова. Според нея при всички тях съществуват едни и същи признаци - те са характерни само за определения район и са изработени така, че да се виждат възможно най-отдалече. Създадени са в скали по поречието на реките така, че да се виждат от посоката, от която са идвали хората. Направени са под навес или козирка, стените на трапецовидните ниша са специално полирани, за да се запазят колкото се може по-дълго. В повечето случаи под нишите има естествени или изкуствено издълбани пещери. В реките под тях са били намерени полускъпоценни камъни – ахати, калцедони, ясписи.
Според инженер Златкова трапецовидните ниши най-вероятно са надписи. Знак за това е фактът, че нишите са подредени в стройни редици, както и че съществуват цели комплекси със стотици ниши."

цитирай
2. marknatan - в блога на alexooo лешоядите се реят ...
08.12.2010 07:27
в блога на alexooo лешоядите се реят над скалните ниши до Долно Черковище ,така както са го правили и преди 10- 12 000 години !

ot " Скалните ниши до Долно Черковище"
http://alexooo.blog.bg/turizam/2009/05/14/skalnite-nishi-do-dolno-cherkovishte.334524
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marknatan
Категория: История
Прочетен: 3864211
Постинги: 1122
Коментари: 4084
Гласове: 1727
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930