Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2011 07:28 - Моите ромски фенове-защо написаното на хартия Важи
Автор: marknatan Категория: История   
Прочетен: 1385 Коментари: 0 Гласове:
65

Последна промяна: 01.03.2011 00:45


Това беше във времената ,когато ромски етикети се слагаха на всякакви питиета.Спусках се от Римската стена към Реката. Не бях трамвай. Трамваите вървяха по същия маршрут.Спираха и тръгваха със скрибуцане ,което дори новите модерни релси не можаха да им отнемат. В този участък на града, чакането на трамвай е губене на време, ако сте за "шорт търм рилейшъншип"(краткотрайна връзка б.а.). Чакат го само тези които пътуват до по далечните спирки или до края.

Някога от тук нагоре е започвала Лозенецката планина и трамвая е достигал до подножието и.Тя и сега си започва от там и по точно от източния стръмен бряг на Реката,но е вписана в градския пейзаж и е изчезнала от съзнанието на гражданите и те имат това място за "баровски" квартал и изобщо за квартал ,а не за планина. Там ,в подножието и наистина са строели вилите си по заможните граждани от столицата на новото Княжество .Оформил се е т.нар. журналистически квартал-къщи тук са построили Елин Пелин,Михаил Андреев и др.По времето на социализъма тези къщи служеха за кръчми в които се обсъждаха ромски тези от социалистически профани.
Днес едновременно с панелки и общежития има и някоя и друга хубава къща от онова време.

Но тъй ,като човек живее с настоящето,хората се впечатляват повече от шлагера на деня и къщята на новобогаташите. Новобогаташите,както навсякъде по света бягат от родното си място и издигат палати другаде.Каква тежест имаш на родното си място ,като всеки знае,че ти си от "простолюдието". Месар,бакалин,келнер,търговец,барман,таксиметров шофьор,работник,селянин и т.н. Идват новобогаташите ,както навсякъде и построяват новите си къщи палати. И подобно на палата на Нерон във Вечния град,дал смисъл и на думата за огромна къща,новите къщи стават символа на града. Нерон нямал търпение да се нанесе в новия си дом на Палатинския хълм,който бил толкова голям,че пишат,че скоро щял да погълне самият Рим. Три години от началото на работата по Палата,недочакал да се довърши и Нерон се нанесъл в него с думите -" Най-после мога да започна да живея,като Човек!."

Споменах,че там днес минава трамвайна линия чиято последна спирка е била в подножието на планината. От там към по стръмния наклон , днес се спуска трамвая ,като прави С образен завой за да преодолее наклона и премине по моста над реката.

После не знам кой ,гадните комунисти или предшествениците им милите хора,са прорязали склона на планината и сега има един красив планински маршрут,който ако сте пътник по този маршрут ще ви се стори, като маршрута на планинска теснолинейка. Архитектурата на красивите гарички по склона засилва романтиката. Ако сте потънали в градската алиенация откъснете се следващия път от грижите си и се наслаждавайте на гледката пробягваща ,или по точно пропълзяваща пред прозорците на вагона.Не си мислете ,че сте в град,а се чувствувайте благословени,че може да имате това богатсво по носа ви.

Красиви гарички,които пътниците забързани и улисани в ежедневните грижи не оценяват. Дотолкова не оценяват и романтиката на трамваите,че предпочитат да вървят пеша. Както правех и аз ,във вече споменатия градски участък ,от Римската стена до Реката.

Това е едно място в бившата столица на римската империя Сердика,днес наименована София. За Римската стена,място на което има модерно пазарче, едни казват,че не била римска ,а османска.Градежа си е римски и впоследствие вероятно е използван и от османлиите. Настоящите археологочески разкопки в квартал "Лозенец" разкриват античен комплекс с консервирани днес археологочески разкопки ,което само доказва правотата на наименоването на мястото в което се помещава днешния пазар.

Римският император Константин,не само, че нарича Сердика ,моят Рим ,но и живее седем години в нея,което напълно я квалифицира, като столица в съвременният смисъл на думата,който разбира се се прилага в момента за обяснението на древността. В онзи древен свят не е имало столици. Столицата,както и днес , е там където се издават законите. А законите се издават от императора или сената и когато императора и свитата му са в някой град, там съответно се издават законите и този град е столица. Друга столица по днешните български земи е Марциаонополис. За една година там живее императорът с цялото императорско войнство и издава законите си.

Но днес в Марцианопол няма трамваи . А без трамваи аз не мога да ви разказа историята си. Или по точно мога ,но тъй като държа да съм обективен,тя се случи близо до трамвайната линия ,на моста над реката,на същото това място ,където трамвая излиза от С-а и минава на д реката. На това място обикновено се бият други,не" ромски" фенове ,тези на Левски и ЦСКА. Нищо чудно и тези фенове да са доказателство за т.нар." ромска теза" на един  психопат, боцман- защото както казват очевидци, те са млатели до кръв,като същински зрънчовци и кировци, а те както знаеме са роми ,т.е. българи

Ромската теза ,като травестития между невежество и просташка арогантност,като опит за обяснение чрез крадена идея собствената си профанска представа за Историята, напълно запълва и обяснява собствената им история за редица българи и добре импонира на мирогледа им . 

Залепен е "ромски" етикет,на мастика "узо" ,и при все че смърди на мастика ,за нечии размекнати мозъци свикнали на ромските ментета от това Бургарско Бино по убаво нема.На теза за България на гръка Керамопулос се казва "Ромска" и за играчите на кварталния белот това "Плиска".

Аналогиите използвани от картоиграчи на белот със лекота доказват и произхода на българите и на думите с които се описва историята им.Но дори и белота,като проста игра не е за простаци.

Освен когато написано не е и на хартия.И има "ромски" етикет,превръщащ ментето в питие по ромските закони издадени във Цалапица. Та малко ли фенове си уважават ментета.Дори когато от тъпащина е сложен Ромски етикет  на гръцка мастика представяща я за елитен коняк от бургарско Бино "МБлиска" това не променя нещата. Верни на научния подход,че за всеки влак си има пътници,наличието на пътници ромски фенове е доказ за правота в очите на самите фенове.Та те винаги могат да си залепят етикета и на бутилка коняк и да си пият коняк,като ромски коняк.Объркал се бил човека и го залепил на гръцка мастика. Всеки прави грешки-следващия път ще го залепи на Бургарско Бино-Ромската Теза е Отворена.

И не на последно как "научния"  доказ,че "българите" се биели ,като "роми" ,значи са "роми" напълно се потвърждава и от поведението на съвременните фенове на футболни отбори-нима това е случайно?

Вървях забързан ,провирах се между хората,и точно на място на моста на реката ,за което стана дума ,че е едно е двете арени на "ромските" фенове на цска и левски,и нечий глас ме извади от вглъбението ми:

-Дайте един лев на бедния Човек- чух детски глас.

Вдигнах очи и вместо Нерон видях "бедния човек". Беше едно 4-5 годишно ромско детенце. Контраста между детския му глас и изреченото самоопределение "Човек" ме развесели. Един малък нероновец търсеше своето място под слънцето. В крайна сметка и детето е човек и всички твърдиме това ,но самите ние си оставаме деца и когато казваме човек имаме предвид възрастен,така както децата казват хора,и имат предвид не деца ,а възрастни. До него стоеше още един "човек" на същата възраст. Наследниците на Нерон бяха весели и безгрижни. За тя това беше поредната детска игра. С усмивка на уста и по детски чистосърдечни. И тук ни идва на помощ най-хубавото човешко качество. Че и най-трудните моменти в живота ни се заличават от времето и от тях остава само най-сладка носталгия. Където и да сме като,деца,независими в богатство или мизерия,в затвор или на свобода ,детството не може да бъде свалено от пиедестала на най-щатсливия ни период.Подобно нещо се случва с мъже в казармата. Но ,нека философите разсъждават на това.

Исках да зарадвам повече от самия жест даване на пари на детето и тъй ,като знаех ,че имам от новите метални левчета,които приличаха на златни му дадох едно такова ""златно" левче. На другото,като по "незаслужило" дадох едно обикновено хартино,със зографа на него.

И с това предизвиках "гражданска" война. Единия "човек" почна да гони другия да му даде хартиеното левче,защото то било негове.Другия не му го даваше. Запремятаха се като врабчета ,доката този попитал ме за левче,не се сети и не дойде отново при мен.

-Ааа,искам и аз хартиено,като неговото-каза то.

Колко и малко да бе,то вече вече знае,че нещо написано на хартия има по-голяма стойност в очите ни.

Бръкнах в джоба си . Тогава и аз ,а и мисля доста други, бяхме ,като "италианските мафиози " в Америка. Джобове тъпкани с пари и без портфейли.При най-голямата акция на ФБР ,това е записано с презрение към мафиозите.

Извадих едно хартиено левче и друго метално и този път ги ,дадох и на двамата "човеци" да не се сърдят.

Години по-късно гледах предаване на американския шоумен Джей Лено. Той разказа,че за него като още млад комедиант , пишело нещо неверно за него в някакъв вестник. Прибрал се в къщи и майка му го запитала каква е тази история . Той отвърнал,че това не е истина.

-Ааа,ако не беше истина,ще те пише ли човеко у вестника-отвърнала тя.



Тагове:   Нерон,   Рим,   Сердика,   Джей Лено,


Гласувай:
67



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: marknatan
Категория: История
Прочетен: 3850181
Постинги: 1122
Коментари: 4084
Гласове: 1727
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031