Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2011 12:11 - Т.нар. Варна е край Одесос до Бористенес(р.Днепър б.а.),в днешна Украйна
Автор: marknatan Категория: История   
Прочетен: 4994 Коментари: 3 Гласове:
5

Последна промяна: 28.04.2012 23:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Всичко,което ни трябва да знаеме за да локализираме веднъж и завинаги това място е,че на картата на Птоломей е посочен втори град Одесос само, че в района на р.Днепър,който пък на "хунски" е Вар.
Като отправна точка ще излеземе изън клишето на цитираните сведения от Теофан и Никифор в търсенето на т.нар. Варна и ще започнем с описанието на един друг автор ,достатъчно "ранен",Симеон Логотет (средата на Х в. теофан,никифор средата на предишния б.а.),който също ни посочва ,къде се намира т.нар. Варна до Одесос. В "Летопис" той пише следното :
" По времето на този император (Константин IV б.а.) българският народ,след като преминал и се отделил от съплеменниците си, установил лагер от палатките си във Варните (в мн.ч. -важно варните е в мн. ч.), в някакви гъсти гори(важно-гъсти гори,б.а. ) и планини с пещери."

Вар на хунски е река. Така е наричана и Днестър и Днепър и др. реки. Вар Вара или Бара и днес означава река на български. Йорданес "... река Днепър,която на хунски език те наричат Вар” "Var Danapri vocabulum hunicum "Jordanes, Getica
Така също е наречен и Нил (виж том Втори на Ист Анарх).В блога си летописец даде и сведението от арменската география.че р.Кубан също е наричана Вар,като направи и уместната връзка с река Вардар.
Симеон Логотет посочва ,че лагера е между реките или Междуречието.
Района на Северното Черноморие е известен от древността и като Междуречието, наред със туристическо изветсното Междуречие. Та тук от устието на Дунав до Кубан,ако не се нарече междуречие какво друго.Като сведение,само ще посоча,че точно така е указан района и в описанията на Седемте климата,в хрониката от десети век на Агапиус само, че на гръцки -Месопотамието. (виж том Трети на Ист. Анарх.,където живеели обрязаните българи и славните в шестия климат б.а.)

Ако разгърнем "Географията" на Птоломей ще установиме нещо любопитно. В своето описание за Европейкса Сарматия,осма таблица за Европа той е посочил и друг град с името Одесос, със точните му координати и тези на други градове и устия на реките около него,някои от които ще бъдат посочени за ориентация.
Ето какво пише градовете в района на Скития :
"Покрай река Бористенес(Днепър б.а.) са :
Азагариум,Амадока,Сарум,Серимум,Метрополис, Олбия или Бористенес,над Аксиакската река Ордесус/ Ordessus/."
Като координатите на гр. Олбия са дължина 57 градуса 00 минути и ширина 49 градуса 00 мин.
,а на гр. Ордесус са дължина 57 градуса 00 мин. и ширина 48 градуса и 30 мин.
Едноименния град Тирас,на река Тирас (Днестър) е на 56 00 и 47 40 .
Устието на Тирас е на 56 20 и 47 40
Устието на река Аксиацес е 57 00 и 48 00
image
Ето как са възстановени тези места от средновековни картографи Птоломей.
image

и други картографи посочват Одесос в Украйна и не по Птоломей

image

Карта от 17 век с Одесос до Бористенес

Ето какво ни предават Теофан и другите със съобщенията си.

Теофан за т.нар Варна ,където се устанпвява "нечистият,новопоявил се народ" е посочил "така наречената Варна, близо до Одесос и до тамошната земя. Като видели, че мястото е много сигурно - отзад поради реката Дунав(?), отпред и отстрани поради теснините (?) и Понтус (Черно) море . . . се разширили в тези места"
В добавка на упоменаването на Варна ,Теофан указва и че това е "близо до Одесос".

Сичкуту тува станало не в "продълженейж на стотици години пу лимеса" ,а в една топла майска вечер га според добрия стар Теофан гушнал чимшира и "умрял Мавий,владетелят на Сарацините. Той бил СТРАТЕГ..."

ха ха ха ,начи сарцинците били тоже ГРАНИЧАРИ от СТРАЖАЕСКИ служебен ПРАИЗХОД,щото психопата боцко е доказал,чи кoйту има СТАРЖАРСКА ТИТЛА хеле па РОМСКА е СТРАЖАР и ГРАНИЧАР .


Съвременника на Теофан, патриарх Никифор в своята "Кратка история" пише за събитието,като посочва Варна до Одесос:
"Те преминали Истър), /спуснали се /към така наречената Варна, близо до Одесос, и до разположената по-нататък вътрешна земя и когато видели, че мястото е укрепено и осигурено отвсякъде - и от реката, и от непроходимата местност - установили се тук."

Установяваме,че Теофан и Никифор използват един и същи източник,докато за Симеон Логотет източника е друг.Последният посочва " лагер от шатрите си във Варните (важно варните е в мн. ч.), в някакви гъсти гори "

При все ,че и Теофан и Никифор указват,че мястото е близо до река Дунав(!?) и са описани местности различни от тази на месторазположението на българската Одеса ,досега се предполага и се застъпва в историографията,че това е днешният град Варна,известен в древността и като Одесос.


Плиний Стари в Естествена История ,книга четвърта,също упоменава Ордесус до Днестър в земите на народа Аксиаки и описва местностите.
"После отиваме до Аксиаке,които са взели името си от реката Аксиакес ,на изток от Днестър б.а. ,и отвъд тях са Кробизи,реката Родес,Сагарианския залив и пристанището на Ордесос."

Продължава и с описание на интетресуващия ни район :
"На разстояние от 120 мили от Тира(Днестър б.а.) е реката Бористенес(Днепър б.а.),със езеро и народ със същото име също град във вътрешността,на разстояние 15 мили от морето с древно име Олбиопилис и Милетополис.(Това е Олбия у Птоломей б.а)
Отново на брега е пристанището на Ахея и острова на Ахил,прочут със гробницата на този герой и на разстояние 125 мили от него,полуостров който се простира напред във формата на меч в полегнала посока и е наричан,поради използването му за място за тренировка,Дромос-на Ахил:дължината му според Агрипа е 80 мили. Таври Скити и Сираките заемат всичката тази шир/ пространство/
//Дромос-друм ,път,пистата б.а.(Хиподрум- Хипо; кон друм; пат ,колодрум за куне б.а.)/ /Съвременния Змийски о-в б.а.
От тази точка започва добре залесен район,който дава на морето миещо бреговете му името Хилеанско море и неговите обитатели се наричат Енеохладе.
/ Този добре залесен район е описан и от херодот ,това също е прочутата "Черна гора" маркирана на средновековните,карти ./
Симеон Логотет пък упомена ,че " българския народ след като преминал и се отделил от съплеменниците се установил в лагер от шатрите си във Варните , в някакви гъсти гори и планини с пещери "
Отново и отново имаме описание на мястото на т.нар. Варна съвпадащо със описано от античните автори Северно Причерноморие и неговите забележителности,което описание се повторени и вече лесно и нееднозначно се разпознават и у по късните Теофан,Никифор и Симеон Логотет.

https://picasaweb.google.com/lh/photo/XMoVrPkrbrabaHRHpiocmXNTTxUp3TrwjpK1-DHba4I?feat=directlink

Ето я посочената от Теофан Одеса на север от Днестер(р Тирас) . Мизия е тоже на север от Дунав по Птоломей(това е карта на Птоломей)


Че този народ се е установил,достигнал е до района на р.Днепър-Днестър ,дадени с хунското Вар,и Варни,реките,в близост до намиращия се там град Ордесус,но не днешна Варна в днешна България, а Ордесус , до Бористенес.



Гласувай:
6



1. анонимен - ИЗТОЧНА ШИРИНА?!
26.12.2011 10:58
Натане, ти изби рибата. Ама на - на прост блогър такъв подигравчия му требе. Найш де се пада 57 градуса източна дължина? М? Къде 30 гр. източно от Варна Бг. А знаеш ли де е географския център на Черното море? Къде 34гр. и.д., ако става дума за дължината.
цитирай
2. анонимен - Те тва е в днешен Казахстан, батка.
26.12.2011 14:19
Между Каспийско и Аралско море. Насред едно езерце.
цитирай
3. atil - Картата е много точна и точно при ...
17.08.2012 16:20
Картата е много точна и точно при устието на Днепър е първия лагер на оттеглилите се българи от Западна Европа. Водени от Бел-Кермек(Ирник). И ще я ползвам за втората част на постинга си "Сведения за българите от "неизвестния период" на Именника на българските владетели". Който ще излезе днес. "ВАР" наистина е хунска думаможе да се употреби и по отношние на река, но основната дума за река е - "ЧАЙ". Днепър са я наричали - Вълчата т.е. Българската река - Бури-чай.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marknatan
Категория: История
Прочетен: 3867572
Постинги: 1122
Коментари: 4084
Гласове: 1727
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930