Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2012 11:45 - Смъртта на Атила-II. Зад завесата
Автор: marknatan Категория: История   
Прочетен: 3235 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 27.04.2012 03:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Земята на хуните се ограждаше от девет вала-пояса изградени от дъбови и букови дънери, а отвътре се облепваше с глина и камъни. Отгоре насипите се засаждаха с чимове трева и се посаждаха и дървя, на които редовно се окастраяха клоните и се насочваха да растат на страни. През насипите се преминаваше през не много широки порти.

 

Атила беше вече достигнал първият вал и съгледвачите по обичая бързаха да съобщят на жена му Кряка, че до вечерта той щеше да си бъде у дома.

 

 

Не за първи път след изнурителен поход, Атила изглеждаше,като че ли влиза от другата стая. С изпънатата си осанка и широкия гръб той стоеше, като излят с коня си и изглеждаше продължение на животното.

Tя вече бе слязла от чардака за да го посрещне в двора. Атила скочи пъргаво от коня си и подаде юздата му на едно от момчетата им. Кряка с нетърпение очакваше да му се наслади. И след толкова години тя обичаше да е в прегръдката му. Беше и познат този мирис на кожа и дърво примесен с железния привкус на кръв. На пръст и червеи. Ароматът на войната. Корав, като дъб тя усещаше мускулестото му тяло под дрехата. Той я повдигна във въздуха. Отлепи я, като перце от земята и петите и останаха във въздуха. Струваше и се, че лети. Поякога сънуваше, че лети на сън и в прегръдките му усещаше, че лети и наяве.

 

Не можа да сдържи вълнението си и се разхлипа. Сълзите по текоха по страните и. Летенето на сън беше най-вълнуващото чувство, което се доближаваше до описанието и за чувството, което след толкова години не преставшаше да изпитва към него. Опря страната си до мускулестия му врат. Усещаше как пулсира сънната му артерия. Тогава тя усети и уханието. Стичащите се сълзи от лицето и бяха намокриоли врата му и засъхнали по него парфюм досега изветрял, се пробуди за нов живот. Ухаеше, като току що напръскан.

 

Това е качеството на скъпите ухания. Научила го бе от разните търговци, които идваха да предлагат в двора стоката си от далечни страни. Сасанидска металургия от кован метал, табризки килими, персийска керамика, подправки от Индия, източни платове от далечен Китай, и благоуханни аромати. Най-добрите аромати и беше казал един стар търговец изискват обаче не персийската роза или афганистанската, на Согдиана или тази от старата родина на хуните-Кара Китай, от която някога бяха излезли т.нар. хуни, за да завоюват света в съюза си с аланите и другите скити на които станаха царе, предали после царската власт на рода на гепидите, от чиято древна родина сега за спомен им бе останало само името хинци, хуни, така народите на степта наричаха китайците, хинци, а те бяха излезли от т.нар. Кара Китай, затъкана част на света между долината на Инд и планините на Бактрия и Согдиана, ами маслото от вашата скиткса роза, тъдявашната, продължаваше разказът си търговецът, тази която растеше в Сабуления канал, така гърците наричаха, Долината в която се отглеждаше маслодайната роза, сподели и търговецът тайната си. Заради това и ние винаги минаваме от тук и ни виждаш толкова често защото, хем да продадем, хем да пазаруваме и от там и занесем в Персия от вашата роза. Кряка не разбираше от търговия, но обяснението на търговеца донасяше гордост в сърцето и и развързваше кесията и.

 

Някога във владенията на Ромея, но откакто Атила установи границата на два дни път от Истър, или по линията на прочутите градове Сердика -Адрианопол - Анхиало, Забулената Долина си беше отново в скитската власт. Под страх от смъртно наказание на ромеитге беше забранено да се заселват в тази земя, а ако ли пребиваваха вече там по други причини им беше забранено да обработват земята.

Друг търговец бе споделил, че от влага, дори и капка вода истинският парфюмът се размирисва още по-силно, ако е поставен върху пулсираща вена.

 

Кряка вдиша дълбоко и усети скъпият аромат. Не можеше да сбърка. Ухание на разкош, поквара, удоволстви и коварство. Ухание на непозната жена струеше от този аромат. Жeната, която знаеше къде да постави отпечатъка си. И това не беше някоя наложница , а съперница разбра тя с цялото си същество. Нож преряза сърцето и. Сълзите и спряха. И все пак, може и да е някоя скъпа куртизанка, опита се да се успокои и да не попада в капана на ревността. Атила я постави нежно на земята и когато го погледна в лицето се успокои. Това беше нейният мъж.

 

На пира по-случай завръщането му, Атила раздаде на всички подаръците, които бе донесъл. Необичайно весел и в добро настроение, той дори се смееше на шегите на джуджето което говореше перфектно на скитски хунски, латински и гръцки. Кряка внимателно го изучавше. Доброто му настроение бе забелязано и от другите, които се споглеждаха. Той беше такъв , когатo беше видл реализация на свой план в бъдещето и сътрапезнците му знаеха,че плана е вече задейставуван и постигането на набелязаната цел е само въпрос на време. Но Кряка мислеше друго. Доброто му настроениен и закачките върнаха подозренията и от по рано.

 

Когато глъчката от пира по-случай завръщането му, заглъхна и всички си отидоха и след, като затвори врата след последния гостенин, Кряка се върна в банкетната зала. Атила беше останал сам на масата. Нещо те гризе ли запита го тя. Не, няма нищо, отвърна , той, уморен и радостен съм да си бъда у дома. Нека си лягаме, предложи той. Тя го отведе в спалнята си. Едната от причините за дългогодишният им съпружески живот бяха различните спални. Под предлог, че е уморен той заспа веднага. На сутринта докато почиставше дрехата му намери лъскав черен косъм. За момент си помисли по лъскавината и здравината му, че е от кобилата му. Но тя беше бяла !? Очевидно не беше нито неин, нито от бялата му кобила. На следващата вечер той отново отклони вниманието и. Това се случи и на по-следващата вечер. И на по- по-следващата. Когата накрая правиха любов, тя забеляза, че си държеше очите затворени и не я гледаше любовно, по начина по-който обичаше. Любенето му също бе станало по-различно. Не можеше да се успокои. Сън не я ловеше.

 

Изчака го да заспи и слезе в конюшната. В тайния тайник на седлото си той държеше пръстена, който тя му бе подарила като момиче. Отиде да провери дали е там. Прихлъзна капачето на тайника и промуши пръстите си, Напипа пръстена. Сърцето и се успокои. Но пръстите и усетиха и друг предмет. Извади го, Беше камея . Ирязания от скъпоценен камък профил на жена. Сърцето и заподскача лудо. Профилът и бе познат. Римлянката. Дъщерята на императора. Вълнението и не само не и попречи, но и и придаде странно хладнокръвие. Започна да преглежда седлото и всичките му джобове и тайници . В един от тях намери Писмото !

 

Римлянката предлагаше да му стане жена. Ако това се случеше сигурна смърт грозеше и нея и синовете им. Атила не им би направил нищо, но тя знаеше, че Римлянката нямаше да остави съперници за нея и децата и и щеше да постигне целта си. Съпругите винаги постигат целта си. А аз съм все още съпругата. И не само това, знаеше Кряка истинската причина за властта и силата си.

 

Още нагоре по стълбата, преди да се върне в стаята си при нищо неподозиращият и съпруг планът беше вече в главата и.

 

______________________________________________________________________

"Зад всеки голям скитски цар стои по една истинска жена"-скитска поговорка

 

 

 

 

 

 ** виж том трети на Ист Анарх. "Раят е бил в България-мястото наречено на езика на туземното население "Сабуленте Каналион"-до моста на Муртагон. "

 

За гръците всичко бе до разбирането на гръцката реч. Всичко на света беше гръцко или гърци щеха да го измислят преписвайки други гърци, които щели да го кажат, но още не се били сетили. Най-новата им християнска секта не бяха староверци, като скитите, ами бяха вече развили и разбрали във вечният си спор за Учението МУ, че не било според речта Му Речено, "да си дадеш и другата буза", ами поради неправилното разбиране на Речта Му на гръчки, правилното било не дай си и другата буза, ами "Разтвори си Бузите". И стой та гледай какава гнусотия настана с дърти мъже козлофили. Брадатите ърти козли си разтваряха Бузите за други Брадати безоки ... от човещинка било това богоненавистно дело, блееха от удоволствие брадатите ново фанатици ... ииииииии ... малиииии..... беше настанала такваз смрад, нямаше спасение от Учението. След като си бяха предвидливо затворили очите и запушили ушите, то пак Брадатите козлофили му бяха намерили начина за разнасяне на УЧението и отвъд Дунава чак идваше смрадта им и запушване на носа не вършеше вече работа. То не беше дрискане на групи и поотделно, то не беше чудо.

Затова и мъжът и премести границата от смрадливите роми, на два дня път от Истъра отвъд известния със северния си пренос Хемус, да не достига смрадта им в скитската земя.

 

* -Местните розоберачки бяха и едно от скритите оръжия на Атила. Наред разбира се със Скота, както се занасяха, без да имат право в аула. Когато се налагаше жениет захвърляха кошулите и навличаха доспехите на воини. Некой да е видел в изречението воини от ж.род. пишеха разни гръчави на кънига. Няма . Може ли някой да ми покаже някой на гръцки с малки букви войничка в ед.ч. аргументираха се други и женските трупове, които намираха ромеите след сражения биваха подминавани, защото според тях те не същяествували, поради простата причина ,че нямало написано на гръцки една воиничка , а всички пишели за воини в мн.ч. от м род.

 

 

 

 

 

Събиранoто розово масло * от Забулената долина ** беше най-доброто, казваха търговците . Ако искаш истински аромат трябва да го използваш за основа на уханието си. Благоприятните климатични условия на долината закътана между две планини, оросявани от пълноводна река поддържаха подходщяа равномерна температура, а песъчливите скатове бяха най-добрат почва за скитската роза.

 




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: marknatan
Категория: История
Прочетен: 3851569
Постинги: 1122
Коментари: 4084
Гласове: 1727
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031