Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2013 12:31 - Малко известни български царства-Княжество Валона
Автор: marknatan Категория: История   
Прочетен: 3928 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 19.04.2013 22:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Великият цар Iw Александър Асен поставя за владетел в  наследствените земи на Асеневци братеца си Иван Асен за владетел на Валона ( дн Вльора ) и му дава титлата Велик Воевода на Валона.


http://img27.imageshack.us/img27/1994/valonav.jpg

Валона с главни градове Верия(Берат) Пиргос, Белград и вероятно Дуръс и Охрид

С поставянето на брат си на престола на едно от най-важните български княжества, това на Авлона, Валона, Вльора ( дн. Албания) най-могъщият владетел поставя чатала на врата на своя васал татарина Стефан, комуто на Великден 1332 г току що е дал ръката на сестра си и така обвързан с вярност към Българското царство чрез роднинство с българският царски двор на Стефан му е предоставано задължението да управлява заедно с царица Елена, като представител на местните аборигени, западните земи на царство България, известни още и под името Македония.
(издигането на местни аборигенски феодали на голяма държавна позиция чрез женитба не е байТошово изобретение б.а) 

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Dusanporodica.jpg

Царица Елена с принц консорта Душан и престолонаследника Стефан Иззад завесата цар Александър върля око на зетя тататарко 

Като съпруг на царица Елена, действителният владетел на западните български земи, поставеният от цар Александър, "принц консортът" * Стефан ще бъде рисуван в еднаква величина от "српските" живописци (?!) с царица Елена по фреските na "srpskite" crkvi , за да въздига аборигенското самочувствие и служат всеоттдайно на царица Елена ?

http://img547.imageshack.us/img547/5287/elenatsaritsaconsortdus.jpg

  монета на царица Елена с принц консорта и Душан
Обзрнете внимание на иъдайнуческата бзлгарска титла ЦАР до Елена. БГ лайнометщината за подобни запазена марка символи като това на ЦР , например Звездата от Вергина или нещо си ма нагруцки се е осрала да докаъва че щом има грзцки букви е грзцко Всички ънаят това Не е така за най/прочутият черковно славянски символ славянската титлата цар на славяните
 дали на света и черковнославянкста редакция на славянския Бзлгарската
Кздето има,о гръцки букви монетите според западната олигофрения били гръцки, а гдето имало черковнославянският символ за Цар на царство Черковнославяния въймислен от апостолите на славяните и сестра им Киро и Мето кой друг е иъмислил славянския символ за Зар ако не те , монетите били в зависимост от славянската редакция на черковнославянския.

Това неписмено доказателство, фреските и стенописите, не могат да се изтрият, и служи за директно указание, че и на този български васал великият цар Александър е позволил да се кичи с титлата цар за привличане на агитката от местнитаборигени нарицаемите "серви"( славяни) в региона, така както личи и от подписа на български ( виж ист анарх т 2 стр 152) сделан собственоръчно, по българска традиция, от самият македонски цар Стефан подисал се цар на гърци и сЪрби ( не по СРПСКО славянската редакция на черковно славянския на лайнометите), в западните територии на българското царство, известни още и като Македония.

http://img211.imageshack.us/img211/311/elenaimp.jpg

монета на Елена като императрица с принц консорт Душан


За контраст сравнете по-голямото изображение, на великият цар Александър спрямо царицата му от Лондонското Четвероевангелието и др под където владетелите не са изобразени в еднакъв ръст.
 

Великият воевода, царевия братец Иван Асен използвайки подкрепата на великият цар Александър става основен търговски представите на България на Адриатика и развива широка търговия с традиционните български партньори Венеция, макар и позагубили влияние в региона след отнемането на Рагуза от Унгарците. Известно и доказано на база намерените монетни съкровища е, че Венецианските монети попадат в Търновска България не от Черно море, а по сухоземен път, от запад.

http://img832.imageshack.us/img832/994/valona2.jpg

 


Превръщайки Валона в главно адриатическо пристанище и представителство на България на Адриатика Иван Асен поддържа широки търговски отношение дори с прочутите мамлюшки династии султани на Египет, в чиято кореспонденция Иван Асен е упоменат, като Цар на България и Сърбия царевият брат сам изградил из темели независимо царство ще остане в историята, като полседният Асеневец тъй, като великият му брат Александър превзрнал Търново в Цариград ще превърне името Александър в нарицателно без да има нужда от добавката Асен

От търговските взимоотношение с конкурента на Венеция, Рагуза ( Дубровник ) вече под Унгарско влияние и най-вече от единоборствата на владетелите на тези деспотства на юг от Валона, вечно борещи се едно друго латински царства днес представяни от западната лайнометска сган за "гръцки" във времена ,когато единствените "гърци" са манафите в Требизон оплождащи меките константинополски задници забегнали там от Константинопол да спасяват Византизъма никога за да не се завърнат повече в  него след падането на посленият, т.нар. от лайнометите "непревзимаемият" град в ръцете на Франките, доведени от полуслепият венециански доже Дандоло, за да се създаде от следушкотракийското съжителство, новата анадолска порода анадологръцка превъзходна, която ще бъде инсталирана от беззъбите педали, като "Нашата Гръцка Елада" на мястото на българо латинските Арта, Ахея, Морея, Епир и др под. след Великото Гръцко Въстание от Крим, когато Венецианците ще бъдат изгонени от Атина и там ще се установи Хеленизъмът, който после ще стане и Гърция под зоркото око на щзрбавите островитяни от взетия от Турците и той "грецки" о/в на Розата -Родос   

http://img201.imageshack.us/img201/5263/valona3.jpg

                              Валона

Замогването на княжеството от търговия и с помощта на българската военна машина и най/паче зестрата, която носи името Асен , превръща Българското Княжество Валона в хегемона и най-великата сила властоутвърждаваща сила западният региона до падането му под османско владичество.

Чрез женитбата си с вдовицата на деспота на Епир, Ана Палеологина, майката на братчето и сестричето : Никифор II, владетел на Тесалия и дъщеря и Томаис, съпругата на полубрата на Душан, Симеон, Асеновеца по стара традиция окръгля царството чрез женитба и си добавя и номинално Епирското деспотство към владенията на Княжеството, на чието според източниците и преди това е реалният господар.

Поддържа Душановият полубрат Симеон, женения за "дъщеря" му Томаис в борбата му за "сръбският" престол на "благодетеля" си, според западняшката лайнометщина поставил го на трона на Валона, български васал татарина Стефан Душан.
Заемането на Иван Асен на страната на Симеон срещу Душан, дори напълно пренебрегвайки генеалогичната линия на Иван Асен, във времена ,когато името носи Царства, доказва докъде са се осрали българските лайномети в обясненията им за "сръбската" хистори на Полуострова на запад от Калотина, където лайнометите повтарят западняшките осирания за хисторито на Полуострова и представят българските аборигенски васали съществуващи по благоволението на Българската имперска власт и използващи връзката си с Асеневци за право на власт в региона, като "благодетели и хистороковачи".

Иван Асен е наследен от от сина си Александър наречен в чест на братеца му великият цар Александър, който продължава да утвърждава и множи силата независимото княжество.

Независимото българско княжество Валона просъществува до 1417, когато внучката на Иван Асен, Рудина управлявала съвместно с майка си дъщерята на Иван Асен, наречена Комнина, впоследтвие и самостоятелно, не успява да  го продаде на Венеция с цел защитата му от гъжвите на тураките

Още преди това, след събитията в Косово, дъщерята на Иван Асен, Комнина търси закрилата на Венеция, като предлага на Републиката територията на Валона в замяна на защитата и от Османцитетракийци върнали се със зурлите си и маанетата на Полуострова . Републиката отказва, това и още няколко подобни последващи предложения от страх да не дразнят тракоосманската сган вече държаща ценните за търговията им проливи. Последните преговори спират след смъртта на Комнина в 1396 г, когато според бг лайнометите спряла да диша и България.

Комнина е наследена от дъщеря си Рудина от която османскотетракийската сган превземат града в 1417 г.




Гласувай:
6



1. rizar - Да не говорим за великите лайномети като
20.04.2013 13:15
тюрко-татарофила Баласчев, търновския миндибурин й. Андреев и други, който въпреки , че бяха открити достатъчно ясни доказателства за оригиналността на Вергиновата грамота, която от своя страна доказва принадлежността на Долната земя (сирече днешно БЮРМ) към майката България.
Но, осиранията на българските минтиливци ще захрани благодатната почва брюмци и сърбомани да разправят наляво и надясно, че Македония била окупирана от африканските бугари-татари само по времето на Калоян и Иван Асен II/
С такива историци помияри, врагове не ти трябват.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marknatan
Категория: История
Прочетен: 3850767
Постинги: 1122
Коментари: 4084
Гласове: 1727
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031