Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2013 13:48 - Монета на независимия български владетел Шишман Фружин 1454 г- ?- нумизматично съобщение
Автор: marknatan Категория: История   
Прочетен: 13666 Коментари: 9 Гласове:
4

Последна промяна: 23.10.2013 17:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Синът на Йоан Шишман (1371- ?)  Фружин Шишман взима участие, в Кръстоносния поход от 1444 г. на Владислав III Варненчик, като владетел на все още независима България .

В подкрепа на горното твърдение, че Фружин е независим владетел на България тук искам да представя една монета от изданието "Средновековни монети от Кристиян Томсън Колекция".
                image

                 монета на Фружин Шишман

Колекцията представлява каталог на монетеите от главните средновековни империи. Големият учен събрал тази колекция, Кристиян Томсън е син на богат копенхагски търговец и е роден в 1788 г. На петнадест години започва своята колекция. Умира в в 1865 г. Сто години по-късно вес още монетите събрани в колекцията му продължават да се преатрибютират. Снимката на монетата, която представям е от публикувания проект на Атик Боокс над който работят над 17 години и издават този първи том, " Medieval coins-in the Christian J. Thomsen collection ", с автор Kristian S.A. Erslev,Ttic Books Ltd.ISBN O-915018-33-0, издание от 1992 г САЩ.

               image


Вместо "Ш" за Шишман е поставено " F " за Фружин

Под номер 834 е публикувана монета приписана на John VIII Paеologue (1425-1448).
За радост има и снимка и от нея може да заключиме истинския издател на монетата.

На аверса си ( лицето б.а) тази монета носи образа на Божията майка, като Богородица Оранта ( Благославяща б.а.). Двете и ръце са вдигнати за благослов. Пред гърдите и има медалион на младенеца Христос. иконогравията на Богородица известна под името Влахернската Богородица или достигналото руско наименование Всеширшая, на основаните на светите писания, я утробата и е по-вирока от небето, кото е и графичното представяне на Влахернския типаж, използван, като защитник на последното християнско цартсво Българското и на града Константинопол. На реверса е владетеля в цял ръст насреща.

Този типаж монети с образа на Божията майка Влахернски тип е до болка познат само от два типа сребърни монети сечени от името на владетеля на Търнсовското Българско царство Йоан Шишман (1371- ?)

         image

Лицето е с бюст на Богородица с двете си ръце вдигнати за благослов, с перлен нимб, който също е и около главата на Младенеца Исус, който е пред гърдите и ( или в утробатра и б.а.). В полето от двете страни са ясно различими инициалите М и О (тета) за обозначнието и Бого Родица  на български, записано с Матер Теос, което показва, че Апостолите на Славяните все още не са измилсили Славянската азбука за Моравците или, че тя не е станала достояните на Търновци.

На реверса ( опакото б.а) на монетата е схематично изображение на владетеля (Шишман Фружин) в цял ръст,в дясната ръка държи скиптър, a през лявата му ръка е преметнат с царската дреха лорос.
В полето отляво е изписано Ш ( Вишман б.а.), а отдясно  буквата F, латинското Ф за Фружин . Между буквата F и тялото се вижда лороса. Латинското   F не може да се вземе за титулатурата монограм Цар ( Ч ) налична при монетите на Шишман, тъй като при последната е налице заобленост, а в случая с Фружин латинското   F е чисто и ясно, добре гравирано с правите си ъгли буква.

image

Този типаж е индентичен с тези издавани по рано от името на Йоан Шишман, за които прилагам приложения .

image
                 монетния типаж на Йоан Шишман
           image
          
image


Шишман Фружин е имал своя самостоятелна власт и към 1454 г. и след това е продължил да си издава монети, като независим владетел след идването му в България, а защо не и докато пребивава в Унгария. За това намираме също потвърждени от факта, че са известни и други издания от името на Шишман, извършвани от владетели под сюзеренитета на Баязид, например акче, названието за малка сребърна монета циркулирала в Османската империя, със сиглата на Баязид на лицето и с владетеля в прав ръст от монетите на Й. Шишман. Или това е българска монета издавана под сувернитета на Баязид и кой е българкият владетел е несигурно да се твърди, а също и от коя година е изданието, а още повече да се определя, като издание на Йоан Шишман, както се е наложило в нумизматичната литература, облужваща смешните историографски постановки за падане под турско робство в 1396 г.

image
  От находка за Народния музей османски и византийски

През 1937 г е откупена находка за Народния музей съставена от сребърни средновековни монети -общо 602 на брой. От тях 35 са български Иван Александър с Михаил, 15 византийски 14 на Мануил II Палеолог(№ 49 и 50 и една от Йоан VIII Палеолог № 51 (52-54 акчета на Мурад). Останалите са на османски владетели, като най-късните са 6 акчета на Ибрахим Караманоглу (1423-1463) владетел на бейлика Караман в Анадола. И кога я е издал тогава Шишман тази търновска монета, като е избягал в Никопол и след това бил "господинчо" или гусин "Никой" според бг лайнометкващи?

Налице е съвместно циркулиране на различни държавни монети. От структурата на тази находка научаваме за нов етап от развоя на събитията на Полуострова. България продължава да съществува, като държавност и в средата на 15 век и монетите и са част от паричния оборот, като ,монетите и не са предатирани, контрамаркирани, ами идаже за дас е посреща нуждата има разцвет на т. нар . поредни българки "имитации" залели страната. Трета българска "имитационна" вълна в монетосеченето за да се отговори на смешна историография.

Нещо повече, установяваме и че независими български владетели, като Шишман Фружин наред наред с полузависими владетели, тези които издават под знака на Баязид и Шишман, продължават своето монетоиздаване, свидетел за това е представената тук монета.

 В добавка е налияно милионно монетозидаване на .т. нар. имитативни монети извършвано и в Търново и Доростол, което само потвърждава независимостта на българските владетели.

Монетата на Шишман Фружин , тези на акчетата на Баязид с Шишман, в съчетание с данните,  които имаме за независимостта на Софийска област с нейния Рад Воевода, като независима държава в следващите 15 и 16 век, намиращо потвърждение в наличието на известната Мала Света гора и най-вече и от надписан на Севаст Огнях, намерен случайно преди около 30 г ситуацията, която се представя за падане под окончателно турско робство през 1396 г е съшита с бели конци.

              image
            акче на Баязид с Шишман- Жеков, Радушев

От надписа на севаста разбираме, че една част от българските независими феодали са преминали доброволно към турците, а другите като него, тези от Софийско и на запад са дали отпор и са останали свободни или със васалитет към турски владетел, в положение не разливащо с от "свободните" "сръбски" или "италиански" и "германски"  държавици за периода.

В османски данъчен регистър от 1454 г. се споменава за заселването на княз на име Фружин в земите между Свърлиг и Пирот. Градът Свърлиг е разположен на река Свърлижки Тимок на 30 километра източно от град Ниш. В картите от преди края на 19 век реката, която минава от там и се влива в р. Морава, е записана, като Българска Морава. Сега там манастирите били от прочутата "сръбска" школа.

Прикачени миниатюри

Най-отдясно съм сложил монети с "гръцката омега" на Шишман. Няма значение наричането на този знак или дали е гръцки или не, "Ш" ли е или не, сравнява се монета с монета. Индентични са като идеограма, знаково, символно, оъ един и същи тип "шишманки".  Така се изписва Шишман, плюс всичко останало и с "гръцката омега" с , може и обърнато Витоша да е означавало името на буквата, без значение.

 Налице е  една и съща монета, един и същ типаж, така както е с типажа на сребърните грошове на Йоан Александър  тип Царя със син му Михаил Асен загинал в битка  турците, издавани в един значителен период от различни владетели, представляващи и царските издания на сина му Йоан Шиман, като негов главен наследник, видно от наличието им в съкровището упоменат тук от средата на15 век, а и по надписи с буквата " Ш" за Шишман с тях, с една единствена разлика на представяната Йоан Шишманова монета буквата "F" за Фружин, така както в изданията на Йоан Александър стои "Ш" за Шишман, вместо "С" за Стефан. Тук вече вместо "Ш" за Шишман стои "F" за Фружин.

              image
          
Йоан Александър  тип Царя със син му Михаил Асен с монограм до знамето АЛЕ, вижда се А . При изданията на Шишман е "Ш"

         image

Същия монограм Александър от ляво на Христос  

Лицето на монетата е Богородица. Богородица не е гръцка или българска, а е християнско изображение, но така по този начин, с този маниер, стил, технология и т.н. е само и единствено "българка". Това лице го има единствено при Шишман. Или който го е сложил е от Шишман. И за да каже кой е той и се легитимира е сложил обозначението си F, за Фружин, така както баща му Шишман слага "Ш" в типа на баща си Йоан Александър .

        image

Йоан Шишман тип Й. Александър с "Ш" при знамето Жеков/Радушев

Фружин също е историческа личност и е син на Шишман и има син наречен Шишман, т.е. това е или сина на Шишман или внука му , споменат, като малкия господинчо. Тази монета показва, че империята на Шишман не е загинала, и даже и че Иван Шишман се е оттеглил към Бран и Търговище и е легитимния непленен и незагинал император на България. Ако беше пленен или загинал, като всяка средновековна държавност България щеше да престане да съществува, но тя се споменава, като независим политически субект в редица извори, а наличието на нейни монетни издания далеч в средата на 15 век доказва това.  

В тази насока и като завършек, искам да спомена и предпоставената теза на бг лайнометите за падане на България под турско робство, които са обявили монетните издания на самостоятелните западни български владетели за "сръбски" монети, при положение, че надпиите на тях не са на "сръбската" редакция на "черковнославянския", както научно са доказали Славянските Научни Институти , на "српски" се пишело ВУК, а на монетите царот се е записал с "БОЛГРАСКАЯ" черковнословенская редакция не пише Вукашин по "српски, а влЪкашин на черковнославянски, само и само защото бглайнометите са доказали, че България била под турско робство и Вълкашин не бил български владетел, а "СРПСКИ". Само пълни псдихопати си играят на тако и вако, независимо от нивото в хранителната им верига.





Тагове:   ЦАР,   Шишман,   йоан,   фружин,   iw aleksander,   Баязид,


Гласувай:
4



1. rizar - Окончателна присъда над БГ л---метщината
23.10.2013 20:31
Баба Вера Мутафчиева има едно книжле, което е пуснала в оборот по случай четвъртвековната годишнина от великата деветосептемврийска революция.Тогава навярно книгата се е сторила еретична на някои мастодонти. Естествено книжлето е нещо, като повест с леки исторически идеи и вмъкнати хроники. Още тогава се прокарва идеята, че Фружин е бил последния "господар на Загора", което е нещо все пак по-горе от "господин за един ден"... За съжаление това не е хванало дикиш и едва отново след четвърт век плахо и импотентно двамата търновски професори И. Тютюнджиев и Пл. Павлов (тогавашни зелени асистентчета) ще промълвят плахо, че и след 1396г. България съществува на политическата карта и е още далеко времето в което тя ще изчезне. Днес в светлината на изворите, от една страна, а и на събраните материали - по археологически път , може да се изведе дедуктивния извод, че след като циркулацията на българо- византийски монети (държавата е била една - българо-гръцко царство ,с Западна и Източна част) е продължила, а е намерена и действаща монета на познат търновски наследник, то България е съществуваща държава поне до голямата битка на народите при Варна 1444г. Допълнително указания за пръв път от Вездесъщия истор. реализъм извор за заселването на Фружин към 1454г. (една година след падането на Константинопол) в Пиротско е terminus ante quem за съществуването на България през 15-ти век.
Може да се поставят и две също така адекватни хипотези -
1. След Битката при Варна Фружин е или пленен, или сам се преориентира в политическата обстановка , разбирайки ,че чрез Унгария, той никога не би си възвърнал българските владения и се предлага в услуга на османците.
2. В Битката Фружин е убит и неговия син( или наследник) се примирява или минава на османска страна, за което получава владенията около Свърлиг и Пирот.

При всички тези положения окончателно се отхвърля глупавата (за кой ли път) внесена от вън и то отново от Иречек и Шафарик идея, че България пада през 1396г.
цитирай
2. marknatan - Принувдаваш ме до повторя, казано в ...
24.10.2013 01:07
Принувдаваш ме до повторя , казано в тшоч тема, защото преповтарчш тъпните на бглайномети за Исторч напрашено ш твоята тема ... не съм лизаписал мнението си за бглайнометите " От надписа на севаста разбираме, че една част от българските независими феодали са преминали доброволно към турците, а другите като него, тези от Софийско и на запад са дали отпор и са останали свободни или със васалитет към турски владетел, в положение не разливащо с от "свободните" "сръбски" или "италиански" и "германски" държавици за периода. "

потвърдено и от лайнометстването им шърху нумизматиюните данни Изброени "западните" сръбски владетели, изобилното "имитационно " монетосе1ене, Комшнтирах веюе намерените ш Търношо заготовки за анонимки отн15 16 шек и т на Ти пал лайнометски "ромски" га паднала Българич под турско За тех Българите са турци бе Ахмак
Знач на запад имало развит феодлализъм а тука една бг империч паднала под турско но "српскитъе" феодали оцелели.
marknatan - много преднамерено и ограничено ...
06.06.2011 07:46
Ето един изглежда неизвестен за рицарко факт, който иде да покаже съвсем друга история.

Защитата на Константинопол се води от турския принц Орхан, който с неговите турци (те са най-многобройните защитници)защитава страната откъм турците на Мехмед Завоевателя.

При превземането на Непревзимаемия град той се хвърля върху мечовете на еничарите и загива с Римска смърт.

( кшо падане под турсо робство бълнушат бг лайнометите, когато турски друвини се бичт на страната на разлиюни владетели)
много преднамерено и ограничено апологетика възвеличаваща единствено на православните скотове спасители вместе и на българия и на ристиенството
Кои са тези Православните държави и къде го установи военния и разгром на Православните държави и свеждането на силните формирования до оперетъчни батальони
предтсавил си некаква пошла версия на твоя отворената ромска теза ,преразказ по учебникарските тъпотии,като тва на дебила боцко по ганчо ценов керамопулоски аранжимент
От боцкане с боцко се фати само сенилност . убеди ме. требва като гетския лизач директно облизване на маймуняшкия
Опита ти е по зле и от критикуваните учебникарски простотии налагащи превратна предтстава за Османската империя и събитията от този период,от която най-вече печелят православните скотове и тяхната западна версия папищяците(твой израз б.а)

За разглеждания период първо трябва да си изясниш ролята на реалната велика сила за периода т.нар. монголци,които са на практика основателите и владетелите на съвременна европа и света по това време и само след реализирането им и включването им в анализа може горе долу да се запчоне да се анализира европа
византия им е васал и е сведена до едно градче без никакво държавно влияние
те създават сърбия ,като на престола слагатр татарин(уж бил "сурбин" заложник в плен.а за легитимация се жени за българска принцеса
Московците са техен продукт,те назначават Великия Дук на Владимир,това е титлата създадена от тях,за Владетеля на тва дет днес го предтставят праволсавните скотове за Русия, не е наследтствена и се връчва от великия каган до 16 век и сичките им велики на ришняците са привикани от татарите и заклани от тях !

не го ли тургнаха османския римски император в клетка въпреки "сръбската" му войска при Анкара
да,българите и европейците са изтрили историята си и се опитват да я пренапишаъ ,като в нея няма монголци,османците били лошите ,а измислената от тях юдео християнска гръко римска концепция била Хисторито

Православието,такова каквото го познаваш е късна рушняшко ватиканска кръпка . Както и цялото преформатиране на историята на религията и държавите след 15 век извършена от папищяците за европа и от хенри осми за англия . рушняците се наместват и те в осемнадцатое столетие и резултата е набожното търгашче рицар и гетския лизач облужващи профанщината на боцнати маймуни

всичко след падането на Константинопол което се представя за История е само Ватиканската версия
Така,че всичките тези пясъчни кули са като шарлатанството на богу мил и божи дар,повтарящи тъпните на европския романтизъм и наложената от него юдео християнска гръко римска концепция
И до днес не се знае кои са силите участвуващи във първата Косовска битка и какъв е бил резултата !?

как думаеш ще е налице ли софиската света гора с нейните воеводи и съставляваща 60 на сто от българските църкви и днае ако тази битка е изгубена и не е била българска победа поне за независимост,ътака каквато поне финландците си извоюваха сртещу Сталин,което пък подведе Хитлер,че рушняците са бита карта

бог работи по мистериозен начин ,нъл туй

Всичко е по измислено свидетелство пред Ватикана и конкретно за Косово и общо за историята и църковната и реалната
Вената е спасена от валахи, молдовци ,(знаеш ли кви са тия) и поляци срещу еничари християни на които за пръв път в тази битка им е обещано парично заплащане
само тежката зима в България е причината да не падне вената.Турците оставят тежките си топове затънали в проходите и им измират 60 000 камили
вече пред вената са разбити от валахите молдовците и поляците
за благодарсност австроунгарците потем първо разпарчетосаха спасителите си ,които га ги освободиха им правиха кифел,хе хе хе тва е полумесец на немецкуй,а после им пренаписаха и хисторито за чест и слава

цитирай
3. rizar - Ух, че съм смотаняк
24.10.2013 13:53
... а бях забравил, как още в един от моите постове, ми направи правилна забележка, че не съм отчел фактора Монголи. Натрупана някаква пейоративна оценка за монголотатарите. От тартара -хехех
От влияние на фанариотскотщината ми липсва, онова, което западните швестери наричат - Voraussetzungslosigkeit - безпредпоставъчност , свобода от предразсъдъци и предубеждения. Българските възрожденци и те са се хванали донякъде на тая плувка.
Не се оправдавам, не ми се сърди.
В един стар български църковен календар се възпоменава паметта на този последен български цар (на юг от Дунав) Йоан Шишман III (условно) . След 1686г. и по-точно след Виенската битка, окончателно България минава зад Дунав. Била е цяла военна кампания - около десетина години, че и повече и накрая най-хитри излизат Хабсбургските швестери, които разбират, че за да се унищожи България трябва да се бута и на север от Дунава.

За Косово - Лазар е бил български зет, предполагам българските части на Шишман са взели участие в боя. Отлагат с няколко години нещата, до следващото раздаване на картите. Венецианците не спят, а купуват "господинчета'" около Кюстендил и Кумания за да могат османците да продължат офанзивата, по ограбването на конкурентната им Българска държава, която не иска разни западни 'италиански" и юдейски швестери да й подбиват търговията и цената на житото, восъка и меда. В "Б. слава" снобарите в момента обслужват швестерската интерпретация за "немощната" икономическа и търговска енергия на България през 13-14 век.
Гумильов без да иска изпуска факта, че всъщност на Куликовското поле през 1380г. се бият пигмеите -венецианскошвестерскорушняшки срещу татаро-генуезкошвестерски съюзи, които са искали да подбият печалбите на истинските господари на положението монголите.
А... и тая "Златна орда" е била най-слабашката спрямо другите "орди" овладели целия познат свят.
След като през целия 14-15 век. западняшкитешвестери не могат да се отскубнат от монгол. опека, решават да направят обход през Аталнт
цитирай
4. marknatan - там нямам навика да влизам и не съм от ...
25.10.2013 00:52
там нямам навика да влизам и не съм от години поне 3

пуснах един комент при "братоците" за това кой кой е в този период не знам дали е излязъл но е точно за това к/о коментираш

Трябва да се подчертае, че и цар Тодоро Светослав след пълния разгром над константинопоската армия в битката при Виза и Скафида с което си връша цялото черноморско крайбрежие и Странджа издава медна корубка със триумфиращ конник за да пропагандира победата си с която поставя Константинопол във васалитет , който подсигурява не като отива да се катери по стените на "непревзимаемия: град, а просто като спира доставките за Добруджансо жито на града и той капитулира.

Този на пръв поглед дребен и неизвестен за широката публика факт показва на практика какъв книжен тигър е съчинила западноевропейската историография зад гръмкото прозвище залепено за един град използван единствено, като "пит стоп" или "хаб" за зареждане с провизии през 14 -15 век.

Основните монети на Тодор Светрослав са сребърните му издания с които предплагаемо следваше да се извършвт "васални" плащания и с които следва да се отрази васалитет ,с "конник", но както с евижда причината за конника у блгарските издания отново е прозаична Триумф на Константинопол довел до подписването на васален договор към България.

П.П. Договора се подпечатва от Константинополци и за гаран6т Тодоро се жени за дъщерята на бъдещия си васал константинополския император
цитирай
5. marknatan - за Косово- българите разбиват о...
25.10.2013 00:58
за Косово- българите разбиват османците и Българин убива султана ( известния от "српския" фолклор убиец на султан Мурад

Имам и доказите , железни и все се каня да напиша нещо по тази тема и тази битка за която никой нищо не знае освен папищящките фолклорни интерпретации за създаване на српска народност
цитирай
6. marknatan - Михаил Витяз освобождава България ...
25.10.2013 01:07
Михаил Витяз освобождава България и народните песни се пее за него като цар освободител Той както пише Хейлин заселва обезлчденото Влашко с българи и те съставляват жойската му с коио покорява молдава и трансилвания само

Инересното са тези песни наред със записаното от Хейлин Може и той да е този трети шишман

тука в блога доктора беше сложил статия на овчаров който бе намерил горели монети на сигизмунд некъде в софийско тояно от времето на михаил когоат българия е освободена, като мисля и яе до тогава Шопско деспотство (нишко- софийско- скоипско то гетското) си е било подобно на молдава и влашко и това папищяците наричат српско


При ал идриси е наречено гетско това царство с триадица ( софийско)(
цитирай
7. rizar - За Михаил Витяз си напълно прав
25.10.2013 16:57
даже в Гипедата пише, че Информацията за въстанието е известна само от един извор — хрониката на рода Ростиславови-Дубровски, сега изчезнала. Легендарният и характер кара мнозина изследователи да се съмняват в нейната достоверност и да считат събитията в Търново за „красива легенда“, обслужваща политическите интереси на Русия през 19 век.
цитирай
8. marknatan - рицар, Михаил Витяз е реална ист...
26.10.2013 03:48
рицар,

Михаил Витяз е реална историческа личност, добре изследвана на , със своите печатим герб , грамоти, гравюри и т.н. и не знам какви конспирационни теории те гонят за липса на сведения, като и аз току що ти преповторих цитата от Хейлин, който ена практика очевиде, та първото му изданието е от 1638 г !?
Реална , като тази монета на Фружин Шишман.
Нека не се превъщаме в дърдорковци менкащи си по до болка установния лайнометски модел изобилие от "писмени" сведения и какво искали д акажат, когато са налице материални докателства, за които няма нужда някой " византиец" да е направил писмено признание, за да се превърнат в история, защото те са Историята и ако от наличието на тези църкви и манастири налични в Софийско и автентичните им стенописи в които е записано за цара неверник , но са зирисувани всиякит им първнци или аристокрация и т нат не може да въстановиме реалната историческа картина, а ги осираме със разкази за битки и сражения, които се използват от западната лайнометшщина за жалони в "науката" медиевистика и от "големия" факт, че "кръстоносците" загубили битката до Никопол следвало доказателството, че България изчезнала от политическата и етногеографска карт на света , ей така паднала под турско робство, подхлъзнала се , веч бз ДОГОВОР. За "създаването" и имало ДОГОВОР на котрагите за създаването на ПРАБЪЛГАРСКАТА държава, ма за паданто на уногундурите турки под турско робство не се изискавало договор, щото всички знаели, яе щом си изгубило БИТКАТА НА ЖИВОТ И СМЪРТ и ПУФ Изчезнал си , паднал си под ТУРСКО РОБСТВО.

Тоа е представата на западната проституция за Хистоити и метода по който е изградена, при който Прусия била дадена на брандендургски първенец за зестра и воала Прусаците са "германци" Изреждат се разлиянит женитби и наследствени жъзки и по този начи са изградени всичките европски "държави" в науката "медиевистика", но когато става дума за княжество Жалона например, пуф и то било по тоя закон на медиевистиката наследствената ГУБЕРНИЯ на Асеневци, защото законите на "медиевистиката" действувта само на запад, където се произвеждал феодлаизъм и "свободни" апенински държави, които не било под Испанско робство, подменено от Авструйко робство подменено от Френско робстрво и преместване на папищяци де що му е изгодно на илния на деня , а на Полуотрова се произвеждало РОБИ И РОБСТВО защото те били паднали под УРСКО РОБТСВО, което с обуславя от лайнометксия критерий да разглежат ДЪРЖАВИ И ДЪРЖАВНОСТ И НЕЗАВИСДИМОСТ И ОТ ТАМ НАЛИчност Т.Е. СЪЩЕСТВуващиЕДИНСТВЕНО ОТ религуиозния критерий ХРИСТИЯНТСВО. С други думи нагледно в европа "европските" феодаите не били под испанско или френско или австрийско робтсво при доказан суверенитет и Същствували и произв3еждали "феодализъМ в това което бглайнометиет разбират Италия да речеме Испания, защото те са християни, но българските независими феодали били изчезнали и престанали да съществуват не произивеждали хрситиянски феодализъм Истинския феодализъм, защото те са под върховния суверен Султатана и тяшната госшподствуваща религия е исляма, и от тази гл т всияко под исламско управление не съществува за целите на Хисторито на пострнесансоватаб папищяшка клика записла Историята на Свето, т.е. има подменяне и недопустимо смесване на различни критерии, които психопатаит и днешнитпсихопати било то набълбукани с фактология не могат да схванат и олоияат.



Та и този пример с Михаил дори през погледа на бглайнометит изразяващ с в битки и сражения доказва,я е една и съща територия на Полуострова попда ту в едни т у в други ръце, така както бе по времете на Крум и робския внук Симеон, кгато българит ту познавали паричното обращение га били под виантийско ту не го познавали Хеле па "византийците" и те кто япнци в бГ се побългарявали и забравяли функциите на парите при Крум

Налице е един жъзвращателно постъпателен поцес дор от т гла т нс Доростол и земите до морето описани във валавките грамоти като пинадлежащи на валашките владете;ли и т.н. змите са отвоювани загубвани и то пък амо от добре документираните турски санджаци никоплския и видинския са на север о дунав, бесарабия пък е стигала доп Варна която пък е върната на Османците от ттатарите далече след "подхлузването" Самата Османска държав, кояро от бг лайнометите ни с епредставя по сведенията за края и към разглецдания период е в същото положение в което са и българските държави Тя се консолидира опитва се да се съдаде нещо но всиките теи образувания не са Османската имоперия която се препеччатва от европската историография нот 19 жек за даденост към наяалото когато селдхукските бейлици н с апод контрола на Осман или пратурци дори не съшществута, та какво да кацеме за редицата други турски дружини, за които вече споменах яе служат за отбрамната на Константинопол Баязид пристига от Анадола където и войната му с различните селджуци да се бие при Никопол. Ето поазах в статията монети на тези Селджуци Е кава Османска държава па камо ли империя съществува към тези векове Само в главите на лайномети безпаметно преписващи европските тъпни представящи края на истоприята за начало, като го поставят за съспенс в наяалото. Е като некой фила започне с Края това Началото ли муе ?
так и тук бг лайноимеъти лайнометстват ма немат моизътк фда асимилират хисторити

Възприели папищшкия круитерий кой не ска а е левскар и воала изчезналата от гл т на папищяците територия попаднала под ислямсски суверинитет изчезва за целите на Хисторито
Както и да се обясни на лайнометите те не нмогат да го разумеят Щеха ли инче в студията си да използват съвременните граници на балканската губерния и в тех да си драскар "царствата" и кога били паднали под ТУРСКО ТО ?

Та тва са по големи ибрикчии и от ромуншето които се скъсват да дриускат доказите на западната проститужциа за изчезването видно от факта, яе га минели отаттък Дунава в Ромневко и западняците започвали да чуват Камбанен звън Бек то цивилизацията значи А кой ги беше построил тея църкви на народа ромунеще изписани с неразбираемия за народа ромунеше "къф беше "славянски език дето се молели булгарските аристократи воеводите на неразбирамия црковнословенски в църкви оизографисани от "славянскои" майстори ?

Кучети на Павлов било доказало как българия била "паднала" под Турското в 1422 !?

Българките държавици не са изчезнали и са продължили да си прозизвежфдат развития феолаизъм, так какт9о това става на запад. Тоа че дори някои от тях са дори приели исляма, ккто е упомната в надписа на севаст Огнян, , като сина на Шивман да речеме, какво променя ? Да те са "предатели" от верка и религиозна гл т и изезват от "хритиянския" свят, но феодлаизъма им изчезва ли , изчезва ли структуратра кояро си прозизвжфа феоадализъм и материални блага с пъти по-гоелми на тези от териториите с християски владтели на ърха Ми не Та т дори самите до 17 век се трупат и хвалят по-продуктивната османска система , в която нека да се изтъкн сис съществуват бълагрските оеводтса и по големи и помалки и най вече софиско което по архолоцки данни си е напълно независима българия, и не случайно и в 17 вк има наличието на войнуганския иснтитут и това изобили на манастири и църкви за това християнко население и нещо повече дори за оказателсто в тези църкви в една от тях е запиуано че турски сутан им е ЦАР Т.е така както за жабарите е цар и господар я некоя дон Педро и Дулцинея, така и тук за местнит бг феодлали цря е не педро а Мурад нно от гл т на мургавост няма ниво значение

У нас специално з азапана България т нар Шопско е видно повече от видно и б каквито и да е писмени сведения и договори з ападане под турски ч този край не е паднал и дори не е псотепенно грауирал към османската система както с еполучава с останалите яасти на българските земи, тези на юг опт дунава, докато да не говориме яе тези на север, по същи я начи запзават сувернитетеа и постепенно и стръупаловино и отделянето и заб=губванео за българската индемтияност ства в 18 и 19 век та о ско0ро когтато се изгадиха Рмувко сръбскит псевдо етноси и техните "дръжави"

Така както писа Елизабет Костова българкит палнини никога не са загубили нзаисимостта си и не сападали под никво робство, чрко доказавано от тези които днес наричаме албанци и чиито "планиснки" племена били нажсегда независими и са ту съчзници д аречем на унгарците при втората косов абитка ту се отмятат.

Та тези западни покрайнини и цялата тази планинска шопкса обл;аст о успяла да ъхрани независимото българко анселение в пълните му права и не случйно и днес шопите с атолкова войнствни и незаисими твърдоглажи, защото те не са били пдо същит условия с останалите яати от бг където културната асимилация и да ен отрияаме доброолноо приз=ъединяване към османския елит си е казал думата но н и в шопско които си имат и църквит и воевоите и Планините или ако запдната проиституция пипе за бошняците ко9уто било о=целели то или др "сръбски: феодали или оцелели, това валидни и за западна българия. която не е със запана границата при калотина и северна дунава, както се покзава в студията на лайнометкит предвания в киоти на фона на модерните бг граници лайнометите са изрисувалли Търновското царство и до него Видинското царство и "доакзват" хисторито си в определаната терирорилана рамка , към кято умствено осакатените са прибавили и хронологияната такава, битката при Никопол полсужила на европската проституция за за времево определяне на една цивилизация от християнската и светлина и тка изченали и от климатичните промени умствено о о

Това е най-кратко казано. Била паднала България под Турско доказал кучето на павлов в 1422 г по критерии за Турска Империя от 1876 г и България , като праболгарската ордна на кутригура Курт.

Лайнномети

Основен дял от световната Историята, наред с т. нар. гръцка, римска, и франкска, касеща Историята на Европа и света, е съзнателно заличена от постренесансовите Строители на Европксата историография залегнала в учебниците им и бглайнометите, колкото и да се опитват да се напъхат в пролуките между тухличките на клубната им къщичка с лайняната си предпоставена от европроститутите истинска бгхистори, в издигнатата и доизграждаще се Хистори на развития капитализъм сграда, здраво стъпила върху поставените и темели от 16 век осветени от ватиканската християнска върхушка за доказ на христосвозкрескожците и другите кресливци, те нямат никакъв шанс поради неосъзнавания от научените лайнометодрискащи вежливо представители на послушковците факт, че тази сграда е построена отдавна с цел да ги заличи от Историята, да ги изхвърли, а те търсат да се приютят в нея, с отреденеите им по милост сценарии преписвани със сърцераздирателни провиквания за признание на блюдолизци разглеждаюи Историята си, като разменна монета за Клуба на Богатите, като напразно търсят лайнометите пролука между подредените и запълненени с рисмки хоросан културни тухлички на цивилизивана европа, да разпънат отредената им юрта и ненамерили такава, с радост се втурват към Откритието, слугинския вход. в очакване на аудиенцията с Историодържачите, където ще представят доказтелствата за предварителното уредено си минало подсигуряващо им великодушното допускане в Историята и признанието на историците от европския им дом, където и чакат бургар бургарите в приемната им зала осрали и Симеона и Крума, и Самуила и Асеневци, та до последния император от Шишманите, амам заман поне да имнаве още един двама да предадат за доказателство на европския бардак очакващ от тях парафираната одобрена версия на предварително заделената им от 16 век предварително зададена Модерна История доказана с науката бгархеология и славистиката, траколозите, праболгаристите и хронометрично потвърдена с уточнените научни дати от бглайнометващите научени удостоверили правотата на благодетелите си благоволили да променят версията си от 16 век и да ги допуснат в комнатата на слугите, разбрали, приели, покаяли се и научили урока си за отреденото им място в Хисторито на Славянтвото, което били Тракийците, южните славяни.
цитирай
9. rizar - Прощавай, не съм се изказал правилно
26.10.2013 06:46
Михаил си е абсолютно достоверна фигура.
Имах предвид, че второто "рушняшко" търновско въстание не е въстание, а акция на българските отвъддунавски княжества, към която се присъединяват и българите отсам Дунав.
След тези крупни кампании (имам предвид Виенската битка и т.н.) турците отнемат правото на християни да носят пушкала и да съставят отделни отреди сред рязаните карабинери - поправиме ,ако греша./ А фанариотите изпращат свои куки с османска помощ и започват да управляват подмандатно българските княжества -Влахия и Молдова. Австрийците окупират Трансилвания и окончателно унищожават българската власт там.
А рушняците още не са могли да направят никакво въстание в Търново. Пробват нещо в Запорожието, но са бити от татарите. После идва Пьотър и шведските войни.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marknatan
Категория: История
Прочетен: 3850285
Постинги: 1122
Коментари: 4084
Гласове: 1727
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031