Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2013 06:47 - Титлата Борис или Клана на Глигана на "прабългарите"?
Автор: marknatan Категория: История   
Прочетен: 1537 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Съвременната историческа наука е раздвоена за значението на Борис-  А. титла от перс. Бор- син, т.е. Борисин --Първородния Син, Борис -Първородния или Б. Боре- глиган.

Традицията на Прабългарския тотемен календар при който годините представляват животни е продължен с ханските имена, където  на владетеля също е дадено по прабългарската традиция име на животно и така са установени и прабългарските кланове, най-известният от които е този на Глигана, основан от Свиница, Звиница -  лат, герм. англ суейн, по простонародному Свинчо, последвано от Парсе, Прасе, лат англ парсе, порк>Пресиян, Персиян  и най-известният от клана дал наименованието му Боре,  boar- Глигана и брат му Докс- Свинята ( виж чл кор на БАН Бешевлиев б.а).

За доказателство традицията се наблюдава и  е запазена и ждруги прабългарски владетелски  класна, рода, напр, в клана на Шишман- Мишката от стблг Шиш -Мишка или  този на друг прабългарски клан този на Тертеровци и др.под.

В съвременната историческа наука се застъпва второто становище, че  Борис е титлата Първороден син, Борисин.

Името Бор -син е запзено и пренесено и в т.нар. гръцки. Наред с персийските легенди за Персей преразказани от елините, е известно и името, с което е наричан троянския принц Александър, отвлякъ хубавицата Елена или преносно "Хелън"  -Парис или Сина, Първородния син, една иносказатлна история за вечното съпернияество м/у Персия и провинциалното и западнало западно население, зазено художествено препредадено, като легендата за Троянската война Войната меьду Перси( скити б.а.) и Гърци .


При потушаването на въстанието на "сервите" или т нар славяни, хан Персиян е убит от тях. За да отмъстри за смъртта на баща си, Първородния или Борис се отправя ж наказателен поход срещу тях, както ни уведомява авторитете на Константин Седми.

В някои от указаните от него пасажи той е даден и като Михаил Първородния ( О Борис б.а.), т.е. с роьденното си име Михауило, както то е указано и от самите българи нха български з абългари ж Анонманта им хроника , където е указан, като кагана Михаил . Кой ако не самите българи не са знаели името и титлата на владетеля си.

Сина на положения в гробницата си в Сан Клементе, Рим цар Петър I Мизиец е наречен Първородния, или Борис и така титлата се превръща и в лично име, подобно на известните други такивв, като Първан и т.н.




Гласувай:
1



1. iliyanv - Пайнер студио
27.11.2013 14:15
Животът доказа гениалното прозрение на чл. кур. Проф. Д-р Веселин Бешевлиев. За тея дето имат очи и уши да го забележат.
Сондоке в чивидалските бележки всъщност требва да се разумява – Кондоке, галено – Кондьо. Кондьо и неговия хит „Доко, Доко – малйееелеееле” и т.н.
За Докса се пее демек, за Борис-Михаиловия брат Глиганъ. Па ръгнали за Веда-Словена да раздуват по блоговете. Ех, Бешевлиев – да ти йе жив спомена, халал да ти са рублите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marknatan
Категория: История
Прочетен: 3862917
Постинги: 1122
Коментари: 4084
Гласове: 1727
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930