Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.05.2014 11:53 - Попското въстание " ва дни црствующиго цра султань махмута турского"
Автор: marknatan Категория: История   
Прочетен: 3930 Коментари: 12 Гласове:
4

Последна промяна: 06.05.2014 12:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Царе и султани, кнезове и бегове, паши и кметове, аги и патриарси ... в едно тефтерче. Толкова неподправена История през погледа на обикновения човек ...  една история с ежедневните грижи през очите на очевидеца от далечните времена, когато според бгпроституцията из бг върлували  "кърджалии", а според попа в Нишко над шопите царствували немците и животът си течал по старому със сватби и погребения, задушници и великдени, служби и ежедневни грижи.  
imageimage

Интимните моменти от живота на един поп, нещата за които е сметнал, че е редно да си запише са повече по воденето на сметките и алъш вериша, нещата от ежедневието му, но редом с тях вортекса на времето е отпечатало и отгласи от "исторически" събития, и вълнения на чиито  нашият очевидец е давал ухо. 
  Така например един от един запис в Тефтерчето на попа научаваме това, което е научил и той : " хил.  α, Ψ, л, з ( 1737 г.)  месеца июн ке ( 25) чусмо да се помири турчинь и московь ако будне истина "
image
Любопитството ни кара да разлистиме тефтерчето  и с него се пренасяме в онези времена,  и поразени от искреността и чистосърдечието му от " първа ръка" разбираме за грижите и вълненията му изпълнение без да е подозорал той " с историческа информация" ,  имената на хора, някои от които исторически личности, други съвсем обикновени занаятчии, пъстра броеница от красиво звучащи селища, и цяла палитра от османската административна титулатура, несред която се кипрят и такива, които би трябвало да са изчезнали, като "войвода", "кмет" , "княз", "кулак", сппменаване на събития, които споед бгпротитуцията не са се състоявали, защото в бг върлували кърдалии  и селища, с красиви  имена.
Преди да се запознаете с тези къси разкази пренасящи ни назад във времето и позволяващи ни да забравиме за патината му и се почуствуваме  и ние очевидци, ще трябва да свикнем с буквите, и тяхната особена некирилска палеография, за да може да разчетем, написаното. Почркът е красив и подреден и е удоволствие да се следват редовете. 
Някои от знаците обаче не са "измислени" от апостолите на славяните братя Грим и тук Везд Ист Анарх очаква не по-малко от три докторски степени за откритието на черковнославянската буква "ДЖ", без която небцето на шопите не са могли да прозинасят например " кафтанджия" или "самарджия" и апостолът на шопите  Никола Видинлията я е измислил или апостол митрополиту иwaникию нишкому и белоцръквенскому.

image

Графемата на шопското "ДЖ", а нещо средно между изписването на "Щ" и "Ц" в тефтера.  
image

"Щ" се изписва, като тризъбец с доста дълга дръжка по средата,  продължение на срента чертика от горното "Ш" . Същото е и изписванто на буквата "ДЖ, с тази разлика, че липсва средната вертикална чертица от " Ш "- то и с двата си рога по това прилича на "Ц", при която графема от своя страна пък дръжката, пак дълга е изнесена  в края вдясно, като на напечатаното тук. "Ц" виж приложението
Преди години един српин  откри на бгпроститутите кирилометодиевската буква "А" и получи дофторска степен от  ВТ университет на кучето на Павлов.  Поживьом увидим, каква степен ще получи Везд Ист анарх за  откриването на славянската  буква "ДЖ", която не е измислена нито от  апостолите на славяните братя Грим, нито от ватиканските агиографки образа на Кирил Константин и Метоий, защото те създали азбуката на моравците.
  За откриванто на мингянската  буква  "ЧШ", изразявана научено, като т.нар. гръцко меко "Г" липсващо при т.нар. българ, защото те не са меки китки,  звучаща най-добре в  тракийското  "ЧШай ЧШокарие", с  която е изписано името на един " кнез"  в тефтера ,  " Кнез Чшора " от Бресница,  ще очаквам не по малко от академична титла от букурещкото хисторическо факултето.
За най-голямат българска междудържавна награда орден " Константин, Кирил и Методи" кандидатсвувам с откриването на  графемата на Българката Буква "Б" на кагана Борис( виж Ист Анарх том ) полегналото "Б" 
  За да отрази най-дълбоко, етносните характерисктики на българите , а и графично отрази тази  етносна харктеристика довела до образуването на народът му ( Виж " Генезисът на т. нар. Българи" запазена маркана Везд Ист Анарх б.а), каганут Борис е заповядал на логотетите от чужбина да пресъздадат в графемата българкото поверие  "легнал, не може да копам", за да знае и не забравя, селския му народ произхода си во веки веков, представено, като бутана градинарска количка.   Бгпростиуцията днес от страх от насиране използва след рефоменото затворено "Б" на самоеда Петър Велики. Българското  "Б" на братята на славяните им,  разкрачено и отворено отдолу, като "ламбда с козирка" е обявено за "руна" и  осрано от  нечувано варварската им басилика до надписите на Шишмана. ( виж Ист Анар том ). В тефтерчето  си шопът поп ни разкрива графемата на шопското (българското б.а) полегнало  "Б" измислено от Борис каган. 
  Чистак бърсак новите букви демонстрират извън всякакво разумно съмнение, не амо една нова хипотеза, а директно генезиса, че не само езикът, но и писмеността следват улицата, и никви славни ватикански  измислени братя не са ги измислили за славяните. Така, незивестният, но български прозиход на писмеността ни оказано се оказва с простонароден, вулгарен, прозиход, като и генезисът на създалият я ни народъ. Широко употребяваният латински звук от " простолюдието" "ДЖ" си е намерил "апостолът" . Дали  буквата "ДЖ"  била на захранка в "книжовна " школа или отделен индивид я е създал, графемата е факт, и разкрива простонародния генезис и на другите неизвестни български, както ги нарича цар Алекандър добавни кум гръцките "букви",  които т нар българи започват да пишат за да отразчват речта си, които букви братята на славяните не били създали или изобретили, но ги нарекли на името им, защото не им знаели името на майсторите. Както казват т. нар. българи, не ти знам името, иначе не бихте наеркъл "майсторе".   Графемата на "малко"  "Д" е друго илирическо отклонение, с което ще се задоволяваме доборонамерено, да не я използваме, защото само с гоеизброените три непознати за бгпроституцията български графеми, т.е. Уникални, се доказва,че не Апостолит на Славяните са им създали азбуката, ами тя си е "тракийската", защото всичко Уникално е Тракийско до оказване на противното .
  Останалите буквени знаци  са във вида предаван във всеки "Буквар" и е уоволствие да се пишат, по начина по който са ме учили на тях моите учитли след близо триста години сякаш са останали непокътнати и ръкописното " и" и "н" и "г", неподражаемо "ж"  и  т. натан. 
  Реформата   на Петър I Самоеда на българската азбука, като фца серафимка заминала за Холандия, 1708-1710 г. току що е започнала да достига до Ниш. Из българкото землище все още са се разпространявали и четели книгите на цар василевс Петър I Български ( 927-969) и да се използват графемите на българските букви, които много скоро, заедно с паметта на Петър Български ще бъдат подменени от самоедксо сервската им   сган бълваща от печатниците в Бъдин и Белград "руските" книги на славянския език на самоеда Петър и подобно на "палимсет" българкия петър щ бъде изтритн от пергмента на времето, а отгоре признателните серви ще записват и изпълняват  до откат указа на самоедна Петър : "(...)с изпратената от холандската земя, от града Амстердам азбука, съставена от изкусни в печатното дело люде, да се напечати книгата Геометрия на руски език… и другите граждански книги също да се печатат със същата азбука." 
  Днес българската проституция нарича руските букви на самоеда Петър "кирилица" и е издала тонове хартия с напълно измислени доказателства за създаванто и от още по-измислени късни агиографски образи, чиято скалъпена ватиканска история  по ирония на съдбата е  развенчана още в първите "научни" издания следд реформите на самоеда Петър, засегнали всички отношения на общетсвения живот, култура, наука, индустрия, държавно и административно устройство, за чиито цели на татарската мокалска сгане нужна и най-вече История, защот света помни татарските основи на държавността им. 
  Ще преведа само мимоходом интересни страници от тефтера, несъвпадаща с историята на бгпроституцията за кърджалии и даалии, а Ибан Стоянофф ще ги обясни за пръв път на български за целите на бгнауката, ха, ха, ха да ти имам и науката щом Ибан Стоянофф и обяснил за пръв път , какво били федератите.

                        imageimage   " лета гсня 1734 да се зна когда се поче/ понавлати у прокуплю/ црковь светаго велико/ мученика прокопия мес / ца майя к з ва понеде/ лникь ва дни црствующи/ го цра султань махму/ та турского и тогда / бивши на уримлилии бе/ глерь беги ахметь па/ ша топаль wсмань па/ ша синь и то бисть / прьво  бжиемь повелени/ емь и честитаго цра по/ вмилованием прибла/ женнейшему Гну Гну/ патриарху пекскому кирю / кир арсению иwaннови/ чу и при намь грешнимь/ митрополиту иwaникию/ нишкому и белоцръкве/ нскомуи тогда придw/ ше прокупски вароша/ ни канать у нишь и wт  про/ купске нахие кнезови/ и кметови и wбще хрис/  тияни и узеше у божи/ заямь wт исака енише/ херлие ахметь паши/ нога сарафьбаше хил. а / с м ( 1240 )гроша исвисе ууи/нише едань за другога  емци ниже писанни / и узеше аспре и юния/ прьво варошь прокупле/ ........  емци .... живань  4урчия/ николче кафтан#ия/ ( #-дж b.a. т.е. кафтанджия)  4ура туфекчия/ иwань самар#ия/ ( самарджич б.а) иван 4урина/ вуча 4урчия/ стойко терзия/ яким сапун#ия/ (сапунджия б.а.) марко терзия/ гмия механ#ия/ (механджия б.а.)             нахия прокупска  wт кацулице кнезь маринко/ wт судимне иwван милошеви4ь/ wт муза4а вучета/ wт рашице янко/ wт 4уревца филко/ wт июшанице павунь/ wт потуркие павло/ wт дргуше миловань/ wт  претежана станое/ wт горне сварче петарь/ wт бреснице кнез 4ора/ wт горне бреснице радосавь/ wт конюхчи4а никола/ wт меровца иwань/ wт ресинца петаръ/ wт плане никола/ яблан wт долне трънаве/     "    image
                  Тефтерчето на попа  " ва дни црствующи/ го цра султань махму/ та турского" 


image
"  х/( хиляди б.а.)α, Ψ, л, з ( 1738 г.) Брань бисть немце/ с туркомо и вазеше немци wт турковь ва немь / царствоваше  а с мсць пики турци примише нишь ближе/ ву белградь доплиwм едва "    Преписката показва, че немците са превзели Ниш. В града преди това е идвал печския патриарх Арсений ІV, който след тази война бяга отвъд Дунава, като предшестевника си Арсений избягал в предишната война. Печската патриаршия обхваща и Самоков-Костененец Банско и най-паче Рилския манастир и вероватно софийско но бг проституцията е определила, че тази българска патриаршия е с неизвестен, но сръбски произход.
След Овобождаването на Ниш  г шопите от наоколо до Самоков въстават. Това не е прочутото шопксо въстание, описано от Ботева, а е точно от век по-раньше 1738 г и служи за доказ рещу аргумента на Елизабет Костова, която в своя роман за дракула твърди, че българите в планинските райони никога не са падали под турско, но нема докази защото, както доказват бгпроститутите  българите въстават секи век, а шопите и повече, а кой въстава освен роб ? 
Описаната брань е австрийско-турската война, която е отразена и в "домашен" източник.  „Тази кънига литургия принадлежи на поп Вуче от Вакарел. Да работи за здраве на живите и за душите на мъртвите. Бог да прости. У Хрелово. А кой я изнесе, да е проклет от 318-те отци и от Господа Бога вседържателя. Писах аз, грешни поп Вуче от Хрелово, поп при попа Стоица. Тогава беше поражение. Тогава турците завзеха Ниш и избиха… християнския род. Мъжете избиха, жените заробиха, стоката – овце, говеда и коне – откараха. Взеха Ниш и тогава беше голямо изтребление. В годината 7246 (1738).” 
Владиката джингиби Симеон е заловен и обесен от предците пасковски резани карабини насред София,  зад църквата "Света София" . Зверствата на потурнаците надминават тези на башибузука в Батак.  Избити са стотици софийски гражждане и пребиваващи селене, свещеници, и монаси сред който цитирам : свещеник Йоан и иподякона Атанасий от черквата "Св. Петка Самарджийска", предстоятелят на храма от "Св. Николай" иконом Георги, свещеника Димитър и игумена на Кладнишкия манастир, случайно оказал се там, предстоятелят на "Света, Параскева" поп Григорий, поп Стойко, дякон Христо, дякон Йоан, книжовника Константин, йеромонах Натанаил от Сеславския манастир, атонският монах Кирил, игумена на Илиенския манастир Горазд, игумена на Дивотинския манастир Евтимий, монаха от Драгалевския манастир Евтимий, поп Стоица от с. Хрельово, брат му Петър и още 8 други селяни.  На Попското въстание му е разкатана играта и част от българите поемате в полунезависимите отвъддунавски български територии в Банат, където намира убежище и патриарх Арсений ІV .     Кво да я праиш бгпроституцията, че пише романи за кърджалии из резанокарабинерско карнобатско, вместо за революционерите попове и тъпите шопи? Там било Болгария, из делиорманско  ай тоз карнобашко на новата мякаща източна делиормнскопреъзходна порода съмнително ургави братоци, а Нишко-Софийско  било "сръбско".   =======================================================

речник на непознатите думи:
  Цар-  според миндерохистерика Ибан Стоянофф титлата цар на Борис III  няма нищо общо с тази на цар Симеон. Имаше, мисля такъв случай, като неговия, само, че за вазилевс, не за таркан, за която Ибан Стоянофф доказа в делиорманската наука, че била пичатна грешка на папа Анастаси библиоекаря, някой твърдеше съвсем сериозно, че титлата василевс на цар Петър, би трябвало  означавала, ротен командир на граничари  Господин - Ако някой не може да зацепи, че Господин е българското, и възниква и определя само български етнос и е възникнало и наложено само от него, като тако го определя, ограничава и разграничава, при все, че в различни общестав възниква титла със същата семантика, напр. мосю, или хер, кир, мистър, пан и т.н.,  и независимо дали впоследствие се разпространява и възприема от други етноси, то халал му вера на Историята и на китайските сини паници във вестибюла  


 



Гласувай:
4



1. rustam - Изключетилно интересн документ
06.05.2014 14:42
Беше удоволствие да прочета и да се запозная с писаниците на поп Вуче. Само, ако мога да си позволя, една питанка и апостроф по последното факимиле - според мен трябва да се разчете""...и ПАЗЕШЕ немци Ниш от турком..." , а не "ВАЗЕШЕ"
цитирай
2. czarnian - Ама разбира се, че Борис III е цезар - ...
06.05.2014 18:49
Ама разбира се, че Борис III е цезар - хуахуауха колко съм прозт!
цитирай
3. marknatan - Беше удоволствие да прочета и да се ...
07.05.2014 03:10
rustam написа:
Беше удоволствие да прочета и да се запозная с писаниците на поп Вуче. Само, ако мога да си позволя, една питанка и апостроф по последното факимиле - според мен трябва да се разчете""...и ПАЗЕШЕ немци Ниш от турком..." , а не "ВАЗЕШЕ"


rustam,

тефтерчето на нишкия митрополит е различно от "домашния" източник, записа на вакарелския поп вуче, в койо има отглас от събитието по възвръщането на Ниш от турците

Това е " в", а не "п" "вазеше" е записано. Взяше, Взе, завзели са Ниш немците. Tова е и смисъла на записа След Бран са взели Ниш црували са тма юли септ ? за месец Посочено е кога са го възвурнали турците, след месец " а с месец пики " (Има запис на друго място и на "кирилския" месец "генфар", генар), но това тук "пики" слдва де паки , отново, пак, след месец са си върналили града

( месец генар -за р-ка от найстарите "кирилски" преписи на асемниевото мнете напр. дето "славянските' месеци са латинските б.а.)

сравни с други изписвания на "в"то на същия запис. " ванемъ" "царствоваше" " вублгрда" и из целия тефтер. "п" то е отворено отдолу и изскачат чертчките отдолу и отгоре извън, докато при "п" то само горната черта стъри, като козирка, също е къдраво, на вълна за В отдясно , при "п" то е права черт, виж "п" в месеца "пики", "примише" или в "доплиум"
С такъв почерк учеха и в БГ да се пише.
цитирай
4. marknatan - Ибан Стояноф, който ще обясни ти...
07.05.2014 03:17
Ибан Стояноф, който за пръв път на български за целите на бгнауката обясни кво били федератите, ха, ха, ха да ти имам и науката щом Ибан Стоянофф и обяснил за пръв път , какво били федератите ще обясни титлата цар за пръв път на български.

За боцкания задник, цезар било, смахчо

веднъж маймуняк завинаги маймуняк

На ниво ветеринарна отрепка си в хисторито.

Разбрал "Правилния Принцип" на психопата боцман обяснява, кво било "етнос" ха ха ха
Сека жаба да си знае гьола.
цитирай
5. marknatan - http://history-maps. ru/pict...
07.05.2014 04:40
анонимен написа:
http://history-maps.ru/pictures/u_1_0/g_32_0/sort_1_1_1/max_1/

http://fotki.yandex.ru/next/users/mar3084/album/144556/view/719314?page=0


"Ареалы распространения языков представлены в виде начальных строк "Отче наш..." на соответствующем языке. Даже на арбаском и на рунице!

Оказывается в Испании (в 18-ом веке!?) все еще есть Мавритания, а Турция занимает только территорию Фракии! Константинополь турки? брали тоже с Запада, из Европы.
...В Малой Азии говорят исключительно на греческом. "


бравас, анонимен, за тези сведения !

не бих искал тук сега да пиша, какво историческо откритие се доказа

Първата подобна карта, много малко извстна е създадена за папищяците която да води нпоклонниците от цяла европа в рим Предназначена е за ежедневните нужди на обикновените поклоници и в която районите на европа с различните езици са дадени в различен цвят

разбира се че в мама азия се ховори само "греческий" та там се формира новата мамаанадолска тракийска сган след изгонването им от латинците Константинопол
цитирай
6. marknatan - Започнах отдолу нагоре комента...
07.05.2014 05:07
Започнах отдолу нагоре коментарите си по червените полета.
За следвщия, че латинсия прдставлява южноиталиански диалект : данте е този, който "измисля" езика на италианците. дотогава всяка република си шпреха различно докази много Италия пък е названието само на най-чжната част на Апенинския п=ов латините са в южната част т.е. коектно
За "изтоногермските езици названи келто германки т е келти и германци представни как один народ" ВСлед ренесанса са пополярни картите на които цялата територия на европа е келтска Тук логично са отпаднали приседиземноморските райони
Франция е названа Галия Така иде от запсиките на цезар После на вулгарски от райхенбау е аписано че галия стои за франция тоже Франция иде от секира или франка която са влачели със себеси северно прочерноморските скири ( франки)
За Странн англ език на Альбиона Ми това е френския на норманите
За Тиция зема само територията на Тракищ Ами столицата им е адрианопол на и мамаанаоската тракийска сган завърнала се по родните си меса Селджуците са в мама азия
Етруския алфавит в една група сос славнксия Разбира се Та апостолите на славяните братя грим са ватикански агиографски чучела Та кой е "славнския " алфавите не става ясно и има ли такъв ?Да н бъркаме език с алфавит

ще продължа след малко


цитирай
7. marknatan - ще продъла след малко Река По е ...
07.05.2014 06:35
ще продъла след малко

Река По е границата с келтите, на юг от нея са турките или , етрурките, по н юг латини и гръци
За европа раздела по цветове н англо романски запад и славяно гермнски изток
Европа е разделена главно по оста север юг

За първия комент че отче наш го има даже и на руница ... за кодекс руникус от 1 и в блога го давах във връзка ( и с вка) т нар сребърна библия на Урфила Готите които и в 14 век си пислаи на руницата като тъпи българи заебали перфектната Готица от сребърата чистак бърсак неразпичатвана библия на червен пергамент със сребърни букви утрита в банята под плочките в 17 век

В средата да речем в " Седмоградксо ", прекрасно очертано " Sieben Burgen" или седем града, както е доказал психопата боцман, бургариите не живеели в бург а били охрана на долини от бул долина и гард охрана, липсва т нар Шекейска азбука ( виж Ист Анрф т ом гл б.а)

Картата изключително ценен документ с актуалната и информация за своето време 1721, ( разположение на Татари, малка татария смес от "тевтоцнци" и славяни, запис на полски, нетракийци според фцата серафимов и др под от съвремието в което е създадена за което вече е безценен исторически източник с тези си неща

Ще завърша със коментирното по-рано за разликата между език а и писмеността и факта, че няма никакав славянска азбука или ако има такава то това е латинксата азбука защото точно тези полци, моравци, чехи, бохеми и т нат я използват за предаване на славянския си език и от тази гл т когато ще дефинирме или обособиме научно понятие и ще го изпозваме за еталон то да се използва двусмислено и натоварено преднамерено с друга информация такова е недопустимо ( точно това продължава да се прави от маймуняци кото продължават да измислят свои псевдо критерии за една Наука, каквато е историята )

Това пък което самоеда петър прави и се нарича "кирилица' е руската алфавита и ако иксат научните работници и техните учни сътрудници могат да си я наричат и петровица и кирилица и квото си искат и москалската татарска държва от която водят съяествувнето си и зради което самоеда си премести столица на север могат д си я представят със записките на полка не от 17 век ами и от Великата Отечестевена

Азбуката на която е записвана славянската реч извън латинските и гръзките азбуки, защото има тонове книги из българско поне особено преди и по време на възраждането когато т нар славяни използват гръзката алфавита да записват славянската си реч така както сербите пък използваха латунската, ч и цели буквари има с гръцки букви за славянска реч или наред с гръцките и латинската алфавита азбука то има само една друга ...

Страобългарската писменост, и тя не може да се нарича славянско по горе изтъкнатите причини, че ако има азбука да се анрича славянска то това е латиницата използвана от полци чехи бохемци моравци серви или руската на петър самоеда но не и старобългарската

Въпора за т нар Глаголица основана на база грузинската писменотс доказано извън вякакво съмнене и "старостта" и най-вече, като предшествуваща старобългарската са под съмнение и по всичко личеи че всичко е преднамерено грешно датирано подведено от предпоставени грешни еякуални идеи за "славянството " и царството им

И приключвам с великото ист откритие на Везд Ист анарх за съжаление останало незабелязано от четците

Откритието на славянската буква "ДЖ" , буквата Б ма кагана Борис и 4 то на "кнез 4ора" или "4ехая" записани в тефтерчето на митрополита, което напълно доказва как е възникнала старобългарската простонародна азбука, прсотичко описана за доказ като смесица от Гръцки и Български букви не от кой да е а от най-просветения български цар Александър , без да знае че един ден некъф апостол ще измисли и добави и "ДЖ" то и 4 то и так далее към плаващите на брой "ьчерковнославянски" на апостолите

Без да страда от никаква грандомания човека е казал това което се доказа днес с откритието на буквата ДЖ

Спонтано всенародно творение на свикналите да пишат с гръцки латински и др графеми т нар българи

Та такова "велико откритие" не упоменато с изобретпването му от нито един "домашен" източник, липса и при нвсички гръцки интелектуалци ! но воала папищяци и москали в 17 век изведнъж открили липсващите в хистприто и автори на Славяснката азбука агиогрфаските образи и апостоли на славяните от все страни обединявайте се да ви защитаваме от руснаците
цитирай
8. czarnian - Много го надценяваш БОЦко. . . ht...
07.05.2014 06:56
Много го надценяваш БОЦко...

http://nauka.bg/forum/uploads/monthly_05_2012/post-2642-004928300%201337610776.png
цитирай
9. marknatan - боцко е пенкелер плагиатор психопат без никви познания, камо ли по История
07.05.2014 08:01
czarnian написа:
Много го надценяваш БОЦко...

http://nauka.bg/forum/uploads/monthly_05_2012/post-2642-004928300%201337610776.png


боцко е пенкелер плагиатор психопат без никви познания, камо ли по История

за да не се повтарям, аз дадох в основни линии мненито си при маймуняците точно в диспут с психопата боцман и олигофренските докази че симеон е коронясан в палатка за цезар
Титлата цар на симеон и петър произхожда върховната владетелска титла, която е вазилевс, т е езиковия фонетичен каламбури съвпадението на второстепенната кесар е както би се изразил летописец глотогенеза на гески лизач Върховната титла на т нар българи е, потвърдено също безапелациооно от печатите на Петър който се титулува и василевс и цар във време в което успоредно с вазилевса съществува и второтепенната кесар.
Съвсем не е за подценяване че след въздигането му в Цезар на бат Тервел не е налице предаване и налагане на титлата цар, от т нар българи което соедваше да бъде задължително
Друг е въпроса че етимологически и латинското цезар и българското цар назд във времето имат едни исъщи корени, коетообаче не бива да ни подвежда предвид различната функционалност на титлата цар възнкнала тоюно у българите точно при Симеон
В делиорманската наука имам една моного добра тйеза котя развих и предположих че за да е вярна то следва да се анмери и записано че и преслав е нариан Цариград намерих го месец след като писах там в писанията на Чилингиров но не писах повече по теата и изразената там хипотеза за цар
От българските историци най-доброо по този въпрос е на Неделчев за титлата цар
Аз лично има богат нумизматичен материал напълно потвърждаващ какво е цар и откъде е
гледам кво съм писал в делиорманскта баня и само го поствам щото търсех поствянето на кесар от бориловоя синодик и си се самонамерих
Гледам и че никой след цитта за цесаря от бориловия не коментира повече за цара
" Потвърждава се, че когато на престола е Петър и той е направен василевс , но за българите продъжава да е цар по-голямо от басилевс и затова българите не се блазнят да го наричат с уж най великата титла , а той е цясар,цар , а не второстепенното кесар,титла която е позната на б-те отпреди като второстепенна (б-ски владетели носят тази титла,затова и изобщо не се и опитват да я обсъждат със Симеон)А и в бориловия синодик има процедура за въздигане в кесар от царя което е и друго безспорно доказателство.„Молитва при поставяне на кесар, също и при поставяне на пазител на палата, който се нарича и куропалат”.
Потвърждава се и от "уникалното ' както тук ми се продъниха ушите 928 г, някаква титла на сина му само и да се откаже от тази на баща си .И той го прави,като по-грък от гърците за което е и канонизиран. "

цитирай
10. czarnian - Не са равнозначни разбира се, добре ...
07.05.2014 09:36
Не са равнозначни разбира се, добре знаеш, че в най-ранния достигнал до нас старобългарски сборник двете титли (цясър и кесар) се употрбяват, но още там ясно се вижда, първата е по-висшестояща (словосъчетания от рода на "цясъра августа", ако не се лъжа, са показателни). Но общия произход на двете е безспорен.
цитирай
11. czarnian - Но сравнението между цясара от X в. ...
07.05.2014 09:40
Но сравнението между цясара от X в. царя от XX в. са неуместни. Със същия успех мобе да се твърди, че боспорските или тракийските базилевси са бетер Палеологовите василевси.
цитирай
12. czarnian - А иначе като жив представител на ...
07.05.2014 10:26
А иначе като жив представител на Вучевия род от Вакарел, + за темата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marknatan
Категория: История
Прочетен: 3870093
Постинги: 1122
Коментари: 4084
Гласове: 1727
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930