Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2014 11:57 - Европа избрала шопската салата, аз не си давам тартарските изобретения таратора и ракията- "История на вересия"
Автор: marknatan Категория: История   
Прочетен: 638 Коментари: 1 Гласове:
2



 Дмитри с шопската салата ме накара да си направя таратор. Един български мъж трябва да може да пържи яйца, реже салати и прави таратор. Другото е женска работа. Шопската салата отдавна вече не я обичам, но Джимо, като познавач и е нацелил всичките съставки, за разлика от някои от форумците. По някои от другите "артефакти" вкусовете ни съвпадат. Черният хайвер, Мелнишкото, Балсама от Модена. Последното е оцет, но наистина е еликсир и даже бих го сложил в "шопска" салата. За истинския балсам в средновековието традицията повелява бъчвите в избата да се напълнят, когато се роди син. Той ги отваря, когато стане на 25 г. И зарежда за сина си. Подозирам, че това е старата хунска рецепта за медовината. Медовината се заравяла в земята и се оставяла там за 15 г. Как хуните, които били скитници са си приготвяли медовина историческата наука няма отговор на български. Нищо чудно и те да са тракийци.  Любимият ми татартор се оказа, че имал конкурент. Неква студена лтвийска супа с цвекло. Ми да Ви открехна, че това е едно и тоже, и двете имат еднакви тартарски корени . Голяма тартарска орда е заселена в земите на Латвия, Белорусия, Полша. Полско Лиотвскато княжество тогава. Украйна, Московието  е изцяло татарско. Затова там сега е пие, като татари. Ракията е погубила не един или двама. Първата свидна жертва става цар Ивайло, който отказва да пие от дяволското питие на тартарите и хан Ногай му отрязва главата. Народнат памет използва един добре известен мемнонически похват- начин за запаметяване, запомняне при който информацията се предава под формата на разказ, сказка, история и така остава в паметта и се препредава за поколенията, които може и да изгубят първоначалния смисъл, ако маймунясат. Най-известния пример за това е "Илиадата". При т.нар. българи татарския произход на ракията е в по-простонародна форма, не в мерена реч, а в притча, поучителна приказка. За да запомнят българето, че ракията е донесена от тартарите, те я свързат Тартара, т.е. с  Пъклото, те са я свързали, като изобретена  от  Гявола, който подлъгал Человека, т.е. биологичната единица тракиец, която от грозге произвеждала вино, да му даде непотребното джибре и от него Гяволът  създал ракията.  Най-странното от цялата европска класацие, че че баш тартраите, ромунещето се представили със "националното" си ястие сарми. Голем срам. Поне да беше "качкавале". Е, тва Джимо го е изпуснал, като е изброил четирите български сирена- биволско, козе, овче и краве. От кашкавал "Витоша" по-убаво нема!  



Гласувай:
2



1. nadzambunata - СкитНИЦите
07.04.2016 16:42
Скитите са нямали лимит на багажа, затова в Долна Австрия в предАЛПланинско стоят табели пред селските къщи и на тях пише: "МЕТ".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marknatan
Категория: История
Прочетен: 3861395
Постинги: 1122
Коментари: 4084
Гласове: 1727
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930