Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2015 23:53 - В Боянската църква се пази най-старото изображение на св. Кирил
Автор: marknatan Категория: История   
Прочетен: 4716 Коментари: 7 Гласове:
4

Последна промяна: 16.09.2015 05:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Плеяда от научени работници, доц. Зарко Ждраков, проф. Казимир Попконстантинов, проф. Божидар Димитров и др. не са открили закътаното  в Боянската църква най-ранно изображение на св Кирил.

От "Солунска легенда" е доказано, че св Кирил е от Кападокия, наречен е ФИЛОСОФ, учил е в Сирия, и е светеца създал азбуката на славяните, когото българите почитат, като Апостол.
image

" Роден съм в Кападокия и се учих в Дамаск. И веднаж, когато бях в църквата на великата Александрийска патриаршия, чух отправен към мен от олтара глас, казвайки ми: “Кириле, Кириле, иди в обширната земя и сред славянските народи, наречени българи, защото господ те е определил да ги покръстиш и да им дадеш закон.”- *


Случайно ли е тогава, че  и в Боянката църква светеца,  Апостол на Славяните е изобразен, като епископ, означаващо Икона на Христос  и е винаги с "египетска шапка", т.е. главата му  покрита в маниера на египетското монашество с шапка, водеща към великата Александрийска патриаршия, понякога имаща полиставрионна шарка ( от поли много- и ставрос-кръст б.а),  указаща,  източния произход на светеца, т.е. е това е съдателя на славянската азбука св Кирил от Кападокия, а не някой друг философ, с каквито бъкат историческите сведения.

Например Димитър Маринов в 

http://liternet.bg/publish17/d_marinov/istoria/content.htm

пише в заключението си за един български презвитер и епископ, Константин следното:

" Може би на (тоя Константин да принадлежат и други съчинения, които отдадохме като дело на първия Константин (Св. Кирил), но това очаква своето доказателство."

Като преди това казва ,"Константин, български презвитер и епископ живял в Симеоново време, което буквално се споменува в литературните му дела; той беше по-млад съвременник на седемте споменати учители. Преписвачът на едно негово дело, черноризец Доксов Теодор, го нарича ученик Методиев: ....................От проповедите на Йоан Златоуст и другите църковни Отци той съставил: (Тълкувания Св. Евангелия на Неделните дни), в които се намират много оригинални притурки; такова е въведението му, в което се вижда неговото мнение за народното просвещение и голямото му старание да се проповядва словото божие добре на народа. Във въведението на това дело той казва за себе си, че е тръгнал: .......................и за това превел и протълкувал от гръцки на старобългарски тия проповеди, за превожданието на които са го наговорили някои добри люде. При това имаше и тая цел да помогне на славянския (българския) народ, който се считаше още като много млад в кръга на останалите богоугодни християнски народи; той казва за тях"


Т.е. имало е и други философи, като първия Константин (Св. Кирил), но за да подчертаят и различават ментетата от оригинала българите винаги са го изобразявали със египетска шапка.



image

      Дочакалия св Кирил от Боянската църква по стандарта на БДС Апостол на Славяните за пръв път на български да бъде открит за науката от Везд Ист Анарх

image
Подминатия от научените работници най-стар образ на Апостола на Славяните св Кирил от Боянската църква закътан чака своя откривател

В земята българска от Серско и Охрид до Мулдавия и Бесарабия има много изображения в църквите на Апостола на Славяните.

И в църквата Слепче в Битоля го има ,и в Беренде Годечеко, и в Кремиковци на Рад Воевода от 1480 г и в Козия манастир, Влашко в църквата св. Петър и Павел, която е копие на Никиополската си съименица пак е св. Кирил Философ . В с. Горановци , Кюстендилско и в св архангел Михаил , Сапарево,  и др. под. пак св. Кирил Философ  рисува средновековния българин.

Но най-ранното от всичи, е това от Боянската църква.

Чудо ли е, тогава, че плеяда от научени работници, доц. Зарко Ждраков, проф. Казимир Попконстантинов, проф. Божидар Димитров и др. не са открили най-ранното изображение на св Кирил в Боянската църква, зографисано по всички правила на БДС ( Български Държавен Стандарт б.а) с епископски одежди и главата му  покрита в маниера на египетското монашество с египетска шапка, понякога имаща полиставрионна шарка ( от поли много- и ставрос-кръст б.а),  а тази голяма чест се падна на Везд Ист Анарх ?

Неведоми са пътищата на дедо Боже.

                  
*    *    *

*- Стара българска литература. Апокрифи
Донка Петканова

фото- тарбо" http://medchurches.livejournal.com/"





Гласувай:
4



1. syrmaepon - http://3rm/publications/294...
16.09.2015 10:38
http://3rm/publications/29433-bratie-ne-upivaytes-vinom-slovo-kirilla-filosofa-o-hmelnom-pitii-ko-vsem-lyudyam.html
цитирай
2. syrmaepon - "указаща, източния произход ...
16.09.2015 10:54
"указаща, източния произход на светеца, т.е. е това е съдателя на славянската азбука св Кирил от Кападокия, а не някой друг философ, с каквито бъкат историческите сведения."

Това означава ли, че всички философи или духовници от Изток и в частност от Кападокия са облечени в подобен маниер или предпочитат него ?
цитирай
3. marknatan - Точно така Сирма, това означава. ...
16.09.2015 23:14
Точно така Сирма, това означава. Всички персонажи в църковното изкутво с източен произход, от старозаветните пророци, напр пророк Даниел, през тези от Кънигата например източните мъдреци ( трите влъхви ( траиционно изобразяват се три , те са били повече б.а) се изобразяват със " смешни шапчици за да се подчерате персийският им източен произход . При Св Кирил Александрийски, " главата му покрита в маниера на египетското монашество с шапка, водеща към великата Александрийска патриаршия, понякога имаща полиставрионна шарка ( от поли много- и ставрос-кръст б.а)" в добавка на епископските одежди, или с омофор, белия, плат загърнал врата и рамената, висящ отпред и отзад, с четири кръста на нго, символ на епикопството.

Както е демонстрирано тук, бгпроституцията в съучастие с БПЦ кощунствено обругава епископството и затрива паметта на създалия почитането към св Богородица и учението за Триединството, което е основополагаща за модерните постариански и пост несториански църкви, победени от създателя му ( на Триедонството с което побеьдава несторианите б.а) св Кирил Александройски, и тръби и обругава дори от православните адреси, паметта на Учителя си !

БГ проституцията в нежежеството си в съучастие с БПЦ представят Епископски фигури, за късната агиографска измислица брата Граим, както това се случва с миниатчрата от т нар Менология на Васил, където в илчстрацията от живота на папа Климет пръв папа Римски, джете лица с епископски одежи са представени в кощунство от БПЦ на сайта им за братя Грим, Киро и Мето били това! иу това е единственото, в очите на безмоизъяните научени работни попщината и заслуважащите си ги маймуняци от новата балканска подорда доближаващо се до материално автентияно доказателство, което за 1200 бгпроституцията и науката славистика могат да представят за аргументация в полза на смешната си късна апологетика по съществуването на брата Грим и Делото.

Да им го туриш и на народа и на доказите им Къфто народа такива и доказите им
цитирай
4. syrmaepon - "за модерните постариански и пост несториански църкви"
17.09.2015 10:42
Идеологическа борба, навярно е имала, едва ли в официалните източници може да се чете за нея /което е проблем за фантазиращите))) / . Каква роля е играл братът на Методий може само да гадаем. Въобще на мен тоз образ ми напомня някой Индиана Джоунс, или Агент 007 или и двете )))). Обиколил всички дипломатически мисии - арабски, хазарски, римски, съчинил писменост, изровил свети мощи и се натъкнал на забравено кримско писмо. И Умберто Еко не би го измислил по добре ))))))
цитирай
5. marknatan - Моеш да мислиш за счети) Досети се и ...
17.09.2015 20:32
Моеш да мислиш за счети) Досети се и панима и следующото заглавие:

Защо бгпроституцията още не е намерила образ на брато Методи в некоа църква от теа бъканите с Брато от време оно?

За счети си добра и с географията... ма тоа Кире Либерало от Салоника, н е нашийо Кире Кимерийски ( от кападокия, учил в сирия, не магнаурското школо, справка докюмента б.а)
цитирай
6. syrmaepon - Горда съм с твоето признание ))))). ...
18.09.2015 10:44
Горда съм с твоето признание ))))). То ако вземем да фантазираме за Кападокийска връзка, цял сериал може да навържем, още от времето преди Улфила )
цитирай
7. marknatan - Ми таки си пише човека в документа ...
18.09.2015 11:34
Ми таки си пише човека в документа " " Роден съм в Кападокия и се учих в Дамаск"
Споменав и за " великата Александрийска патриаршия" и е написал и името си " Кирил"

Кво общо има с " Константин"

Бил приел агиографскаъта измислица Константин името Кирил 10 дни преди да даде фира!?

Не случайно е излезло нарицателното " попщина"

Та теа тъпни и на текстуално нижои са неиздържани и са за болни мозъци

Ако си с болем мозък, премятай се из безмилеми агиографии като хамстер и недей да се рънчив за тоя или оня използван термин Всияко е подчинено и е свързано с една пределно ясна тема и в нея естествено яе излизат и термини налияни и в други историяески области и времена





В историята няма място за фантазии
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marknatan
Категория: История
Прочетен: 3862559
Постинги: 1122
Коментари: 4084
Гласове: 1727
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930