Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2017 21:51 - Олтаря на Юпитер от шадравана на кхана в Преслав
Автор: marknatan Категория: История   
Прочетен: 2980 Коментари: 6 Гласове:
2

Последна промяна: 16.05.2017 22:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
По примера на Атила фанал гръцки манафи да му издигнат турска баня край Тича и наследника му кхан Муртаг фанал един арапин да му направи шадраван в Преслав. Шадравана  на кхана е обявен от некво чобанче за прабългарска езически храм, каменна юрта каспийски тип ахура мазда с течно гориво.
            image
На снимките обаче ясно се виждат жлебовете по дължината на камените блокове на основата, дето е застопоряван каспичанския фаянс на банята от преславската школа, както си му е реда за да събира водата в огледалото на шадравана! По предназначение е било използвано и за кхански баптисерай ( кръщелница б.а.) а през зимата за каляване на праболгарските, воини щото няма хипокаст, като на близките сгради.

image

В  северната стена близо до североизтония ъгъл е вграден олтар на Юпитер. ( виж фото б.а) Бг проституцята го е обърнала с надписа на долу. С подобни олтари в подобни съоръжения е пълно край стената на Адриан на острова на беззъбите.
Не сме далече от предположението, че това е било храм на Юпитер, като например разкрития наскоро храм на Юпитер Долиценус край стената на Адриан, един от многото посветени на Юпитер край тази стена. 
image

Бг проституцята го е откъртила и вижте къде го е завлякла, да изглежда, като част от стената на  езическив шадраван построен от арапина отвлечен от Муртагон!

С пожелание тва лето въоръжен с лост от първи род некой пишман аеролог по пълнолуние, само тогава се четат прабългарките надписи на тракийски може да обърне олтаря и да ни предаде текста му/

image
Как па никва лщбознателност у сегашната баняджийкса пасмина да види кво пише отдолу, как па не се яви ена амбициозна кака преписвачка на сръбска скара с амбиция за научена кариера да напраи научена публикация , ми на сичките пъпа им в Туракия фърлен.

бел. на ред. Шадравана на кхана е в Преслав, не е пичатна грешка, защото тва дето бг проституцята нарича Плиска е Преслав, а Преслав е Велики Преслав.




Гласувай:
2



1. nadzambunata - Я, я, сер гут, ама опорните точки за култур туризмус са я, я, зер гут и даже ше получат електронни деньги
17.05.2017 07:05
Незнам как чехълчето колко монети е загубило, ама одавна си задавам въпроса дали чехълчето не си е играло с лоста на друго место (малко по-далече от оногундуро-иранско-туракско-балхарските и т.н. земи). Щото некакси странно се едно и също чехълче се е съпнало у най-истъкнатите камъни на нАуката. После то основа и факультето по славистика в КАНселарскиа университет, големото му хоби обаче (ако не бъркам точно куьо чехълче от тесното нги семейство баш беше) си остана культурата на тураките. По наште земи универсалните учобни заведения/кръчми са в тесна дружба с инернацьонала, а по-назапат се захранват със знания от един друг орден... и т.н.
Модерния туризам е вече сирьозна наука. Ако не верваш - ф последното десетилетие можеш да откриеш фъ фсеки дом на гирманска касьерка Чипровски килим , придобит при ежегодното ол-инклузиф-хаджийство ф анадола или прекрасно каре-фин кръстат бод от гъракия. Как да знае касьерката, че Чипровски килим става само от реплянска овца, къде не мое да пасе у анадолския камъняк, а гърчойка нема да си избоде очите за каре? На касьерката и е аресало що е шарено и си е турнала килимчето прет клозета. А BLAgaRUX-то черноморие си е за любители на сръпска скара и кръщелни искъпвания (така е решила техната влада)
Как ше ми обесниш, че на Мартаг он камика се е търколил пред чехълчето?
цитирай
2. marknatan - олтаря не е част от автентичния г...
17.05.2017 09:06
олтаря не е част от автентичния градеж а му е избито поздно лело и е разбит градежа за да е напъхантам набързи и непригледно от Аеролозоите на Великата Баня Не знам Филоф да знае за него щото щеше да пише той поне е учен, теа са пияндета и хилки и не са го мъкнали отдалече т е олтаря е бил в тази сграда нищо чудно да е бил постамент а некой пикаещ грифон или съвсем наблизо е светилището му да се свети името му затва 99/100 тни от Плиска, което е Преслав, е заравнена а копат разни мизерници от стотина годдини Нищо чудно като го обърнат отдолу да намерят монета 10 стинки от 62 г например или марка на ГДР от некоя мощна швестерска бутачка
цитирай
3. syrmaepon - Не е баш съвсем същото
17.05.2017 10:17
https://en.wikipedia/wiki/Jupiter_(mythology)#/media/File:Weihealtar_f%C3%BCr_Jupiter.jpg

Това "завличане" в стената може да са го сторили още първите строители на града - тоест използвали са наличния наоколо материал.

А това пък е Jupiter Dolichenus
https://en.wikipedia/wiki/Jupiter_Dolichenus
цитирай
4. syrmaepon - Един олтар на този сирийски кома...
17.05.2017 10:22
Един олтар на този сирийски комагенски Юпитер / Баал/ открили чак в Англия - представи си само на какво разстояние може да се домъкне нечий регионален култ. Всъщност римляните почитали чужди богове, но ги маскирали с някое римско име и сътворявали съответния нов олтар.

This past July a Roman altar dedicated to Jupiter Dolichenus was discovered in the excavations of the former Roman fort Vindolanda. Vindolanda is near modern Chesterholm, England, just south of Hadrian’s Wall. The altar, weighing roughly 1.5 tons, is carved stone. One side bears a relief image of a jar and a patera, a shallow dish frequently used in religious rituals involving sacrifice. The opposite side depects a male figure in Roman clothing standing on the back of a bull. He bears a thunderbolt in one hand, and a battle axe in the other. A third side bears an inscription in Latin. The text reads:

Този миналия юли е открит римски олтар, посветен на Юпитер Доличен, при разкопките на бившия римски форт Виндоланда. Виндоланда е близо до модерния Честърхолм, Англия, точно на юг от стената на Адриан. Олтарът, с тегло около 1,5 тона, е издълбан камък. Едната страна носи релефно изображение на буркан и патера, плитка ястие, често използвано в религиозни ритуали, включващи жертва. От другата страна се забелязва мъжка фигура в римски дрехи, стояща на гърба на бик. Той носи гръмотевица в едната ръка, а в другата - брадва. Третата страна носи надпис в латински.
цитирай
5. syrmaepon - The inscription uses standard a...
17.05.2017 10:25
The inscription uses standard abbreviations and dedicates the altar to “To Jupiter Best and Greatest of Doliche, Sulpicius Pudens, prefect of the Fourth Cohort of Gauls, fulfilled his vow gladly and deservedly.”

Надписът използва стандартни съкращения и посвещава олтара на "Юпитер" Най-добър и най-велик от "Долихе", Sulpicius Pudens, префект на четвъртата кохорта на галите, изпълни обета си с радост и заслужено.

https://wwwievalist/2009/09/25/vindolanda-altar-to-jupiter-dolichenus/

С една дума - дето е стъпил "римски" крак, там е поникнал "римски" бог, макар и не завинаги. Под "римски" в кавички може да се разбира всичко - гали, сирийци и т.н.
цитирай
6. syrmaepon - А тук пък олтарът сам по себе си е малка постройка
17.05.2017 10:40
http://www.livius/articles/place/heliopolis-baalbek/baalbek-photos/baalbek-temple-of-jupiter-great-court/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marknatan
Категория: История
Прочетен: 3850666
Постинги: 1122
Коментари: 4084
Гласове: 1727
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031