Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2018 20:09 - Померания
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 6294 Коментари: 24 Гласове:
19

Последна промяна: 18.10.2018 17:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Померания (на полски: Pomorze /Поможе/; на кашубски: Pomorsko; на латински: Pomerania; на немски: Pommern) е историческа област на южния бряг на Балтийско море. Днес е разделена между Полша и Германия, които са спорили столетия наред за нея. Обитавана е от германци, поляци и кашуби. Простира се приблизително от река Рекниц в Германия на запад до река Висла в Полша на изток. В нея попадат и островите Рюген, Узедом и Волин. Големи градове в Померания са немския Щралзунд (Stralsund) и полските Шчечин (Szczecin) и Гданск (Gdansk). По тези земи първите заселници били венетското племе поморяни, които дали името на областта. По днешната терминология те са западни славяни, които обитавали Померания докъм ХVІІ век. След Х век полските херцози и крале опитвали да завладеят областта. През ХІІ век Померания била християнизирана и станала част от Свещената Римска Империя. В ХІV век била завладяна от Тевтонския орден. В 1466 след поражението на тевтонците станала част от Полска Прусия. В 1648 с подписване на Вестфалския мирен договор Западна Померания била разделена между Швеция и Бранденбург – Прусия, а Източна Померания останала за Полското кралство. В 1720 Прусия придобила южната част на Шведска Померания, през 1772 завзела Полска Померания, а в 1815 след Наполеоновите войни и останалите шведски владения в областта. Тя преминала в 1871 към новосъздадената обединена Германска империя. След поражението на Германия в Първата световна война Източна Померания била върната на възстановената Полша в 1918. Само Гданск (на немски: Danzig /Данцих/) с преобладаващо германско население бил обявен за независим свободен град. Така Померания за германците се превърнала в част от Гданския коридор към Източна Прусия със столица Кьонигсберг. Това била една от главните причини за започването на Втората световна война през 1939. След войната Източна Померания отново е върната на Полша, като германското население било експулсирано, докато Западна Померания попаднала в съветската окупационна зона, която в 1949 станала ГДР. Границата между Полша и Германия била окончателно установена по река Одер (Одра).  

image

image

Щралзунд

image

image

Шчечин

image

Гданск

image

Замъкът Гнев - Полска Померания

image

image




Гласувай:
21


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. rosiela - Великолепни места, Лазаре.
17.10.2018 20:56
Къде ги откри, та да им се порадваме и ние ?!
цитирай
2. laval - Ами
18.10.2018 13:52
къде, в Померания ... :) Даже съм сложил и карта ... :)
цитирай
3. germantiger - ...
18.10.2018 14:55
ИЗВИНИ МЕ, НО ГЛУПОСТИ!

ОТ ТЕБ
По тези земи първите заселници били венетското племе поморяни, които дали името на областта.

ОТ МЕН И ИСТОРИЧЕСКАТА НАУКА
Земите на днешна померания преди новата ера са заселени от германски племена и тяхната датировка е определена от археологически находки, отделно изворово също са засвидетелствани маса германски племена в земите, които тогава не са се наричали померания.

Едва след т.нар. Велико преселение, когато германците напускат тези земи, към 4-5 век от новата ера тук се нанасят славянски племена, които претопяват малкото останали германци

ИНАЧЕ КАЗАНО - ГЕРМАНЦИТЕ СА БИЛИ В ПОМЕРАНИЯ ВЕКОВЕ ПРЕДИ СЛАВЯНИТЕ, лсед това идват западните славяни

НЕЩО ПОВЕЧЕ - ГЕРМАНСКИТЕ ПЛЕМЕНА СА НАСЕЛЯВАЛИ ТЕЧЕНИЕТО НА ВИСЛА/ВАЙХСЕЛ СЪЩО ВЕКОВЕ ПРЕДИ ВСЯКАКВИ ПОЛЯЦИ
цитирай
4. get - - Тази холандска карта на германска ...
18.10.2018 14:59
- Тази холандска карта на германска и полска ПОМЕРАНИИ - е по добра?

https://sanderusmaps/en/our-catalogue/detail/164923/antique-map-of-poland-pomerania-by-jaillot-covens--mortie/

Историята на тази страна Е ДОСТА ПРЕНАПИСВАНА ... тоест "полонизирана" и "германизирана" само ще упомена че ОСНОВАТЕЛЯ НА ДИНАСТИЧНАТА ЛИНИЯ В ПОМЕРАНИЯ се е казвал ВРАТИСЛАВ или Братислав (ок. 1100 — 1135/1148) — и е първият ДОСТОВЕРНО ИЗВЕСТЕН държавник/княз на Поморье, родоначалник е на управляващата династия Грифит//Грифон.
А един негов сродник(брат) от същата династична ГРИФИНОВА линия се е казвал Ратибор? След ПЪРВИЯТ КРЪСТОНОСЕН ПОХОД СРЕЩУ "СЛАВЯНИТЕ" от Поморе (1147 г.) - Ратибор наследява убитият си брат, ставайки регент-настойник на маловръстните си племенници.
След това е онаследен от плменниците си(Вратиславовци) Богуслав I и Казимир I ... все "чисти германци" :))) - ще знаете :))) !
Изображението на "грифона" - е показано на няколко пъти в карта и отправките към Ю-туба!

Последната издънка от ГРИФОНОВАТА ДИНАСТИЧНА ЛИНИЯ дукеса Anna von Croy, дъщеря на Duke Богуслав XIII умира през ано домине 1660-е.
цитирай
5. laval - germantiger
18.10.2018 15:21
Първо, благодаря за минуса! Досега минуси бях получавал само от radostinalassa ... :) Знам за германските ти пристрастия, вероятно породени от произхода ти. Само че в нито един от моите източници не беше посочено, че преди поморяните там са живели германски племена. А дори и днес в Източна Германия (бивше ГДР) още живеят лужичките сорби. Със същия успех за Померания могат да претендират и шведите. По тези земи някога са живели и викинги. От тези поморяни произхождат днешните кашуби.
цитирай
6. germantiger - ...
18.10.2018 22:35
КАТО НЕ ЗНАЕШ НЕЩО - ПИТАЙ - НЕ Е СРАМНО!

Не се засягай на един мой минус при теб след като си птправял в десетки лс към мен молба за плюсове, които съм ти слагал, когато текстовете ти са били на ниво.

Кои са твоите източници, защото "моите" са науката!

Племената от изворите с помоща на археологията ситуирани и „картографирани” през вековете – посочвам някои от тях, а германските племена са десетки, може би над 60:

- Ост Пройссен-Източна Прусия
16 000 г. пр. н. е. (няма грешка в нулите) на южния бряг на Остзее( Балтийско море в края на Айсцайта) поселение - остъанки
98 г. от н. е. споменато от Тацитус населена с германски племена в неговото съчинение Германиа – ГОТОНИ/гутони и река Готалус разделяща естите от готите.
- Вест Пройссен и Позен-Познан
4 000 г.пр.н.е. първи поселения датирани
ок. началото на новата ера заселена с германски племена
МАНИМИ, ХЕЛВЕКОНИ, ХАРИИ, ЛУГИИ, ВАНДИЛИИ-вандали (съвсем други племена и на изток са венедите или венетите, да не се бъркат)
- Остбранденбург
германски племена ок. 2-и век от новата ера
СЕМНОНИ, СВЕВИ/суеби
- Поммерн-Померания
около 1 200 г.пр.н.е. заселена с германски племена
БУРГУНДИОНИ, ЛЕМОВИ
- Шлезиен-Силезия и Зудетенланд-Судетите
200 г.пр.н.е. заселена от германци, известно в по-късен период кралството на Марбод, крал на маркоманните
МАРСИГНИ, БУРИ, КВАДИ, МАРКОМАНИ, НАРИСТИ, ХЕРМУНДУРИ
При т.нар. Велико преселение на народите МНОГО ОТ ТЕЗИ ПЛЕМЕНА КАТО ГОТОНИТЕ-ГОТИТЕ, СВЕВИТЕ ИЛИ СУЕБИТЕ ИЛИ ШВАБИТЕ СЛЕД ВРЕМЕ НАРЕЧЕНИ, КАТО БУРГУНДИОНИТЕ-БУРГУНДИТЕ НАРЕЧЕНИ, КАТО МАРКОМАНИТЕ СЕ РАЗСЕЛВАТ НА ЗАПАД СМАЗВАЙКИ РИМ.

ВЕКОВЕ НАРЕД В ДНЕШНИТЕ ЗЕМИ НА ПОЛША, ЧЕХИЯ И СЛОВАКИЯ ЖИВЕЯТ ГЕРМАНСКИ ПЛЕМЕНА И ПАК ВЕКОВЕ ПО-КЪСНО ИДВАТ СЛАВЯНИТЕ!
цитирай
7. germantiger - +
18.10.2018 22:40
Нещо повече !!!!!!

ОЩЕ ПО РУСКО ЧЕРВЕНО ВРЕМЕ ИМАШЕ БОЛ КЛНИГИ В КОИТО ГЕРМАНСКИТЕ ПЛЕМЕНА СА ПОСОЧЕНИ В ДНЕШНИТЕ ПОЛСКИ И ЧЕШКИ ЗЕМИ - ситуирани са в тях - именно в померания са се намирали лангобардите, които векове след това ще идат в италия, именно в единия фас на померания се намират и бургундите, които ще идат в галия/франция итн итн итн

намери карти на древна Германия по изворите на тацитус, дион касий, марцелин и ще видиш, че още тогава земите на днешна полша са германски, НЕ смао тези на померания

И ОЩЕ ЕДИН - в твоя постинг е написано, че населението на данциг между двете световни войни е било преобладаващо германско - не, то е било напълно германско на над 90% по тогавашнно време - над 90% не значи преобладаващо, а ПОДАВЛЯВАЩО използвайки този русизъм.

Това което ти лавал и твоите източници коме нтират и пишат е ранното среднковековие и края на римската империя, но удобно пропускат това което е било по времето на римската република и империя и векове преди това, а то е засвидетелствано гермнако племенно.

Колкото до лужишките/лузицките от лаузитц сорби или зорбен те са късни и средновековни и "гадните германци" са ги оставили живи и до днес, дори Хитлер не ги е прочиствал, няма и защо - те са коректни германски граждани от векове въпреки, че са славяни - обаче руснаците и поляците като добри славяни изселиха почти всички германци след войната и проведоха геноцид на победители над победени.
цитирай
8. zaw12929 - Сградите красиви- истирията гр...
19.10.2018 02:59
Сградите красиви- истирията грозна... размяна на територии...с войни де...
цитирай
9. laval - Добре
19.10.2018 09:12
приемам, че Померания е била населена от германски племена преди поморяните. Но тази информация не присъстваше в тези източници, които ползвах при написването на статията. Затова не приемам, че това е мой пропуск или грешка, а на много различни автори, писали по темата. Както написа get, аз също попаднах на сведението, че пръв известен владетел на областта Померания е бил Братислав от рода Грифит. По-ранен от него няма споменат в популярната литература или поне аз не съм попаднал на такъв. Все пак аз не пиша исторически трудове, а само най-обикновени статии с популярен характер. А пропо, надявам се да съм предал вярно поне по-сетнешната история на областта.
цитирай
10. germantiger - разбрахме се
19.10.2018 15:32
Владетел по-ранен няма, както и няма ранен кайзер на Германия по римско време например или няма славянски княз от преди новата ера, нали?

Няма и норвежки конунг по римско врмее или угро-фин засвидетелстван по египетско време там в земите на днешна финландия.

Авторите които ползваш удобно започват да споменават ДЪРЖАВНОСТТА кога е ситуирана с титла, име итн, но на тези земи е имало хора преди 4-5 век от новата ера, нима те са били "празни" от хора и хората там се явяват едва 4-5 век, а цяла друга европа е населена, логично нали?

РАЗБИРА СЕ, ЧЕ НЕ Е ТВОЯ ГРЕШКА, А НА ТЕКСТОВЕТЕ КОИТО СИ ПОЛЗВАЛ. На тях също не може да им се вмени "явна" грешка, просто защото те така решават да разглеждат върпоса - от ранното средновековие примерно.

Давам ти пример чуденсата книга на французина КЕРОТРЕ издадена от издателство рива за прусия на БЪЛГАРСКИ и там французина който иначе е написал чудесна книга за прусия започва да пише за нея "от еди-кога си", а именно от Бранденбург и неовеата колонизация от средните векове и то германска върху славяни, но пропуска или НЕ СЕ ЗАНИМАВА С бранденбург векове преди това. Така решава автора - средновековие и неговия отпечатък на средновековието като разбира се отнасящ се към темата, но НЕ ПРОСЛЕДЯВА ВСИЧКО ПРЕДИ СРЕДНОВЕКОВИЕТО КОЕТО Е ГЕРМАНСКО ИЛИ ПЪК НЕИЗВЕСТНО ПРЕДГЕРМАНСКО НЕОЛИТНО ИЛИ ПАЛЕОЛИТНО ИТН
цитирай
11. get - 6. 7. germantiger - Тигре, не се ли УСЕЩАШ - че ползваш НЕГОДНИ АРГУМЕНТИ ... ?
19.10.2018 15:37
germantiger написа:
Нещо повече !!!!!!

ОЩЕ ПО РУСКО ЧЕРВЕНО ВРЕМЕ ИМАШЕ БОЛ КЛНИГИ В КОИТО ГЕРМАНСКИТЕ ПЛЕМЕНА СА ПОСОЧЕНИ В ДНЕШНИТЕ ПОЛСКИ И ЧЕШКИ ЗЕМИ - ситуирани са
...
намери карти на древна Германия по изворите на тацитус, дион касий, марцелин и ще видиш, че още тогава земите на днешна полша са германски, НЕ смао тези на померания

И ОЩЕ ЕДИН - в твоя постинг е написано, че населението на данциг между двете световни войни е било преобладаващо германско - не, то е било напълно германско на над 90% по тогавашнно време - над 90% не значи преобладаващо, а ПОДАВЛЯВАЩО използвайки този русизъм.

...

Колкото до лужишките/лузицките от лаузитц сорби или зорбен те са късни и средновековни и "гадните германци" са ги оставили живи и до днес, дори Хитлер не ги е прочиствал, няма и защо - те са коректни германски граждани от векове въпреки, че са славяни - обаче руснаците и поляците като добри славяни изселиха почти всички германци след войната и проведоха геноцид на победители над победени.


... ОСВЕТЛЯВАЙКИ ЕДИН ПЕРИОД - Ранно СРЕДНОВЕКОВИЕ до СЪВРЕМЕННОСТ - като цитираш СВЕДЕНИЯ НА АВТОРИ от КЪСНА АНТИЧНОСТ?

2-ро
На руските ИСТОРИЦИ НЯМАМ ДОВЕРИЕ - особено КОГАТО ЗАПОЧНАТ ДА ДОКАЗВАТ ... за "славянски" език и народи!
3.
Да си чувал за ТАКА ОПРЕДЕЛЕНИЯТ Charlemagne//КАРЛ ... във връзка 30-т годишната война от 772 г. на франки с/у Саксонци: Limes Saxoniae ... а ЛИМЕСА Е ГРАНИЦАТА между САКСИ и ОБОДРИТИ - карта на "Саксонско-ободритския" лимес:
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Limes.saxoniae.wmt.png
4.
А да си чел ПРИДВОРНИЯТ ФРАНКСКСКИ ЛЕТОПИСЕЦ Айнхард - който пише и ЗА ОЩЕ ЕДИН ЛИМЕС или МАРКА(гранична област)?
Същата се упоменава ту като "Sorbian/сорбска", ту като Thuringian/Тюрингска ... още й: "Limes Sorabicus/Сорбска граница" ето карта на същата, от Ватиканските архиви:
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Slavs_west_territory_Limes_Sorabicus.jpg

... тук спирам - без да съм изчерпал изобщо въпроса?
- С уважение към патриота - не шовиниста!

П.П.
... и тук ЕКЗЕМПЛЯР ОТ БРИТАНСКАТА БИБЛИОТЕКА на една много рядка карта - "Die Territorialgeschichte des brandenburgisch preussischen Staates, im Auschluss an zehn historische Karten Ubersichtlich dargestellt"?
... на 15-ти лист озаглавен: "Germanische und slavische Volksstamme zwischen Elbe und Weichsel"
Геррмански и славянски kародности(поселения) по Елба и Везел в германската държава от НЕЙНОТО СЪЗДАВАНЕ до ... издаване на картата през 1869 г.?
Виждаме СЛЕДНАТА СТРАТИФИКАЦИЯ за "германските" и "славянските-ВЕНДСКИ-ВИНДИШ" народи ... кои са ТЕ?
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Germanische_und_slavische_Volksstaemme_zwischen_Elbe_und_Weichsel.jpg

цитирай
12. germantiger - нахалост гете
20.10.2018 09:55
имаш проблеми с разбирането - четеш ме, но...

никакво средновековие не обяснявам, а обратното - посочвам КАКВО ИСТОРИЧЕСКАТА НАУКА НАМИРА И ИЗСЛЕДВА ЗА ПРЕДИ НОВАТА ЕРА и преди Великото преселение на народите

към тези две "неща" няма отноше ние нито карл велики, нито ободритите те отстоят на 500 до 1 000 години след посоченото от мен

пс
аз НЕ се базирам на руски историци в КОНКРЕТИКАТА за племената, просто дадох пример на лавал, че и по руско-съветско време руснаците си признаваха за германците върху земите на късните поляци и чехи
цитирай
13. get - @ 12. germantiger - нахалост гете === Нахалост е твоето, ще извиняваш - Защото?
20.10.2018 11:01
laval написа:
приемам, че Померания е била населена от германски племена преди поморяните. Но тази информация не присъстваше в тези източници, които ползвах при написването на статията. Затова не приемам, че това е мой пропуск или грешка, а на много различни автори, писали по темата. Както написа get, аз също попаднах на сведението, че пръв известен владетел на областта Померания е бил Братислав от рода Грифит. По-ранен от него няма споменат в популярната литература или поне аз не съм попаднал на такъв. Все пак аз не пиша исторически трудове, а само най-обикновени статии с популярен характер. А пропо, надявам се да съм предал вярно поне по-сетнешната история на областта.


... ако следвам интелектуалните спекулации КОИТО СЕ КРИЯТ ЗАД "ВЕЛИКОТО ПРЕСЕЛЕНИЕ НА НАРОДИТЕ" - Тогава?
- Тогава, СПОРЕД ГЕРМАНСКО/РУСКОТО ИСТОРИЧЕСКО МОДЕЛИРАНЕ НА ПРОЦЕСИТЕ ИМАМЕ?
I-ви етап
От 4 - 6-ти векове ПРЕСЕЛВАНЕ ОТ СЕВЕР НА ЮГ НА ГЕРМАНСКИ НАРОДИ
(в тази връзка и коментарите при Тацит и др. късно-антич. автори) МОЖЕМ ДА ПРИЕМЕМ ЗА ОБЕКТИВНИ - Но?
II-ри етап
След 6-ти век ЗАСЕЛВАНЕ НА "СЛАВЯНИ" в опустелите и населяваните ПРЕДИ това от "ГЕРМАНЦИ" земи?
III-ти етап
Имаме ги отбелязани ПО БЕЗСПОРЕН НАЧИН във Бременски, Фулденските и други анали - че земите се населяват от ВЕНДИ(ВИНДИШ-немско) наречени още и СЛАВЯНИ?
- В тази връзка давам отправки и цитати + карти ЗА СЕДМИ ВЕК И ПОСЛЕДВАЩИ за ТЕРИТОРИИ - Шлезвиг-Холщайн и Померания КЪДЕТО Е ДОКУМЕНТИРАНО МАСОВО "СЛАВЯНСКО" НАЛИЧИЕ! ... като тук ОТБЯГВАМ ДА КОМЕНТИРАМ въпроса?
ИМА ЛИ КОНТИУНИТЕТ между НАЗВАНИЯ ... "варини-вагри" ... "вандали-вандали" ет цетера! За което Германската историческа "наука" пишейки ЕЛЕГАНТНО СЕ ИЗМЪКВА с уговорката: ДОШЛИТЕ СЛЕД 6-ти ВЕК СЛАВЯНИ ВЪЗПРИЕЛИ ИМЕНАТА НА ПО-СТАРИТЕ И ЖИВЕЛИ ПО СЪЩИТЕ ЗЕМИ "германски" НАРОДИ - това НЕ КОМЕНТИРАМ!

- Коментирам ШЕСТИ ВЕК и СЛЕД ТОВА до 13-ти век КОГАТО КАТОЛИЧЕСКА ЦЪРКВА И ПОЛСКО-НЕМСКИ РИЦАРИ налагайки християнството УНИЩОЖАВАЙКИ АСИМИЛИРАТ "СЛАВЯНИТЕ" !!!
цитирай
14. germantiger - ...
20.10.2018 21:50
аз не споря с теб - ти се опитваш трудничко да спориш с науката, зад която стоят поколения учени, векове изследвания итн

знам, че не си с килийно образование, но историк не си, но това не е беда - излез и опровергай световната история

аз първи ще ти го призная, но то никога няма да се случи

винаги ми е правило впечатление през годините как хора с килийно образование тук/не визирам теб са с огромни претенции в историята - сега ще включа и теб - вие класически език не знаете, методология не знаете, на пет разкопки не сте ходили, половината извори които един анониму с е прочел вие не сте, обаче обяснявате света, вместо да сте по-смирени, по-скромни и самокритични, но не сте защото вие имате "мисията" - вие громите лъжеисторията, а всъщност я извращавате, нямам предвид теб, а обобщавам като впечатления
цитирай
15. germantiger - +
20.10.2018 21:58
- пишеш, че Великото преселение е спекулации - не си идиот, но в случая полагаш усилия да си такъв - Великото преселение на народите е факт и той е документиран в извори, той е засвидетелстван от руини, останки на крепости, боеве, той намира своето потвърждение в държави просъществували после векове след него, доказва се дори генетично и антропологически вкл. до северна африка

- след това ти преразказваш това което казвам не аз, а историческата наука - моделирал си го в три етапа и то е така според наука, извори, находки, държавност итн, един дребен детайл, потърси и се осведоми каква е разликата между ВАНДАЛИ И ВЕНДИ и вендули дори бихме могли да добавим

в етапите условно да ги наречем, нямаме разлика и трова са фактите - ти потвърждаваш мен, не мен, а историята

- германската наука НЕ се измъква елегентно, зщаото германска наука няма, асветовна история и учени от десетки негермански националности изследвали и посветили се на същото, това е все едно аз да нарека - хан Аспарух бил грабител и нахлул във византийските земи, бил агресор, но българската историческа наука елегентно нарекла това създаване на нова държава и впрочем за хан Аспарух ще бъдем близо до истината!
цитирай
16. get - - пишеш, че Великото преселение е ...
20.10.2018 23:00
germantiger написа:
- пишеш, че Великото преселение е спекулации - не си идиот, но в случая полагаш усилия да си такъв - Великото преселение на народите е факт
...


Казвам СПЕКУЛАЦИИ ПОКРАЙ "Великото преселение на народите" - като визирам ОСНОВНО ... СПЕКУЛАЦИЯТА ДА СЕ ИЗКАРВАТ - ГОТИТЕ ГЕРМАНЦИ - Защото?

Когато говорят за В.Пр.Н. - изтъкват КАТО ОСНОВНА ПРИЧИНА доказаният КЛИМАТИЧЕСКИЯ ПЕСИМУМ от ранното средновековие?
- Ако е така ТО ТОЙ НЯМА ОТНОШЕНИЕ - към преселението на "хуни" и "готи" НА БАЛКАНИ ... тъй като?
Кл. пес-м(песимум= ТРАЙНО понижение на температурати !) е с датировката от най-рано 250-та до по примерно 450 г. от н. е. тоест ? от ПЪРВОТО ПОЯВЯВАНЕ ... ДОКУМЕНТИРАНЕ НА ГОТИ - ВЕЧЕ НА ТЕРИТОРИЯ НА БЪЛКАНИ е с датировка приблизително, ДВАДЕСЕТ ГОДИНИ ПО-РАНО!
- Това имах в предвид КОГАТО ПИШЕХ ЗА СПЕКУЛАЦИИ - при използване в угода на МИГРАЦИОННИТЕ ТЕОРИИ на примерно ... Готите или Вандалите?

Второ любимият извор на всички германо-норманци ТАЦИТ - какво пише за ВИНДИШ?
- Цитат:
46. "ТУК Е КРАЯ НА СВЕБИЯ(да приемем Швабия - п.м.). - след това описанието продължава:
"Да отнеса ли певкините, ВЕНЕДИТЕ и фените към германците или сарматите, НЕ ЗНАЯ ..." ?
Плиний в Историята си Е КАТЕГОРИЧЕН за ВЕНЕД - БЕЗ ДА УТОЧНЯВА - етносна принадлежност?
Йордан в "гЕтика" ? - "“Тези народи... макар че произлизат от една раса, сега имат три имена, които са ВЕНЕТИ, анти и СКЛАВИНИ...”
Отново: ВЕНД - в датските летописи под името «венд» е обичайно да се назовават полабските и поморянските "славяни" с които води войни датския крал Валдемар I Велики(1147 - 1158).
ВАДНАЛИ, след ВПНародите - двама автори ГИ ПРИЧИСЛЯВАТ - към ВЕНЕДСКИТЕ("славянски") НАРОДИ от Шлезвиг-холщайн?

- Тази холандска карта на германска и полска ПОМЕРАНИИ - се виждат "славяните"-вандали - къде В ДЯСНО ОТ гр.Любек(в момента германска провинция) ... е наречен на по-стар "славянски" с име Любице?

https://sanderusmaps.com/en/our-catalogue/detail/164923/antique-map-of-poland-pomerania-by-jaillot-covens--mortie/

- За същите има напечатан речник на езика им? Същият определено не е германски!
- Както и ТОЗИ НА ГОТИТЕ от Испания - НЕ Е германски!
цитирай
17. germantiger - 1
21.10.2018 19:11
гет започваш да звучиш като лъжец, защото АЗ ДОБРЕ ПОМНЯ КАК ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ 2 ГОДИНИ явно твърдеше/ПИШЕШЕ, че велико преселение на народите дори НЯМАЛО

подобно на теб и леон грешеше в явни фактологически грешки, но с времето "взе" да се поправя и да чете "омразната" казионна наука история

и така - велико преселение на народите че няма ти си писал явно и това за мен беше потрес и ясен спомен, имам бол спомнени впрочем, както и ти, не се съмнявам

картата която е холандска е ВНУКА ПРЕД ДЯДОТО, КАРУЦАТА ПРЕД КОНЯ

във времената когато германските племена са били описани от римлчните, от гърка пифеус и по време на римската република и империя е... НЯМАЛО ХОЛАНДЦИ И ХОЛАНДИЯ та да ти правят карти

картата е именно за онези славяни дошли след германците по тези земи

а про по виждал ли си карти на римската империя, ОТ ВРЕМЕ РИМСКО, та там няма кьорав българин или това ЕЛЕГЕНАТНО ГО ПРОПУСКАШ?

и така ЗА ТЕЗИ ЯВНО НЕ ЗНАЕШ

СЕМНОНИ, СВЕВИ/суеби
- Поммерн-Померания
около 1 200 г.пр.н.е. заселена с германски племена
БУРГУНДИОНИ, ЛЕМОВИ
- Шлезиен-Силезия и Зудетенланд-Судетите
200 г.пр.н.е. заселена от германци, известно в по-късен период кралството на Марбод, крал на маркоманните

та бургундите как са живели в силезия, а ШВАБИТЕ/СУЕБИТЕ/СВЕВИТЕ в померания - на небето ли, под земята ли след като исторически идват от тези земи на които НЕ е споменат нито един славянин преди идването на славяните разбира се

по същия начиан няма нито един българин преди 3 век от новата ера на балканите - българите са както вие казвате презрително дошляци, а и българите НЕ СА траки

цитирай
18. germantiger - 2
21.10.2018 19:12
1.ГОТИ И БЪЛГАРИ СА РАЗЛИЧНИ НАРОДИ

Магнус Ф. Енодий - V век:

"Сблъскали се два народа, които никога не са се плашили от смъртта. Чудили се един на друг, че се намират равни на себе си и че в човешкия род Гот се осмелява да противостои на Българин и Българин на Гот. Най-сетне готите победили Това е народът(на българите),който преди тебе имаше всичко,което е пожелавал; народ,в който този е придобивал титли,който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,в който бойното поле прославя рода,понеже у тях се смята без колебание за по-благороден оня,чието оръжие е било окървавено в сражение;те са народ,комуто преди битката с тебе(крал Теодорих) не се е случвало да срещне противник,който да му устои,и народ,който дълго време е извършвал войните само с набези.Тях не са поставяли в затруднение,както трябва да се очаква,нито планинските масиви,нито изпречилите се реки,нито липсата на храна,понеже смятат,че е достатъчно удоволствие да пият кобилешко мляко.Кой би устоял срещу противника,който се носи и храни от своето бързо животно? По-рано вярваха,че светът е открит за тях,сега смятат,че за тях е затворена само тази част от земята,която ти пазиш. "

И ПАК

Касиодор в своята Готска хроника (ок. 519 г.) под 504 г. е записал: „В това консулство, след като благодарение на доблестта на крал Теодорих бяха победени българите, Италия отново овладя Сирмиум”.

И ОЩЕ

През 480 г. византийският император Зенон (474-491) се обръща към българите за помощ срещу готите. Враждата между остготските вождове Теодорих Амалецът и Теодорих, синът на Триарий, приключва в 479 г. В опит да изпълнят молбата на император Зенон българите са отблъснати от Теодорих, сина на Триарий. През 482г. е споменат български владетел Бузан. През 488 г. Теодорих тръгва за Италия по римския крайдунавски път. Гепидите, подкрепени от български отряди, се опитват да спрат и отклонят остготите в сблъсък при р. Улка. Загива вождът на българите Бузан (П. Дякон).

ДВА РАЗЛИЧНИ НАРОДА - "ГРАНИЦАТА" ЯСНО Е ПОСТАВЕНА
цитирай
19. germantiger - 3
21.10.2018 19:15
Ето един откъс от пътеписа на брат ВИЛХЕЛМ ДЕ РУБРУК от ордена на миноритите, в 1253 г., за източните страни:

"От Херсон до устието на Танаис има и вдадени над морето възвишения, има и четиридесет крепости между Керсон и Солдая, почти всяка от които имала свой език. Между тях имаше много готи, чиито език е тевтонският.* На север, отвъд тази планинска страна, има прекрасна гора в равнина, изпълнена с извори и ручейчета. Зад тази гора се намира извънредно голяма равнина, простираща се на пет дни път на север, чак до края на тази провинция. Равнината се стеснява, тъй като има море от изток и от запад, така че там има един голям вал - от едното море до другото. В тази равнина обикновено са пребивавали кумани, преди да дойдат татарите."

* "inter quos erant multi Goti quorum ydioma est Teutonicum."

За готите Рубурк изрично упоменава, че говорят на тевтонски, сиреч на немски. А този език трябва да му е бил добре познат, тъй като е бил твърде близък до неговия матерен език.

Ето пример за смисъла, който се е влагал по онова време в понятието "тевтонски език". Ансберт, който също трябва добре да е знаел немски език, описвайки навлизането на император Фридрих І Барбароса в България през 1189 г. пише:

"Самия празник на преблажените апостоли отпразнувахме пак там, т. е. на брега на самата Сава, в един гръцки полуразрушен град, наричан по тевтонски Вицинбург, а на гръцки - Пелгранум, разположен срещу гр. Гоин."

Тацитус:

"Да отнесем ли певкините, венедите... към германците или сарматите незная, но певкините които зоват бастарнаи по начина на живот, жилищата повтарят германците... Зарад смесените бракове техния образ става все по-безобразен и приема чертите на сарматите.

Венедите... Обаче тях можем да причислим към германците, защото те строят дома си... придвижват се пеш и при това с голяма бързина, което ги отличава от сарматите живеещи цял живот на кон."

По-нагоре Тацитус пише как венедите ограбвали и кръстосвали горите итн.

и така гет - НЕВЕЖ или МАНИПУЛАТОР СИ?
цитирай
20. germantiger - 4
21.10.2018 19:17
2. СЛАВЯНИ И БЪЛГАРИ – ПАК РАЗЛИЧНИ НАРОДИ

За смесването...Георги Пизидийски в помета си „Аварската война”:

„Бушуващата буря на неприятелите ни връхлетя като неизмерима вълна, изригвайки пясък от варвари. Защото лошият вятър от Тракия ни докара насила сред лято буря...Наистина войната не беше проста и единствена, но беше преплетена и беше се разпростряла сред различни и смесени племена. Защото славянин се беше споразумял с хун, скит с българин и пак мидиец със скит, те имаха различни езици и земи, бяха разделени и дълго време се намираха в близки отношения...” (славянин-склавин? или).

ОТНОВО РАЗЛИКАТА МЕЖДУ БЪЛГАРИН И СЛАВЯНИН - ФАКТ!

И ПАК И ОЩЕ


Във връзка със заселвнето на бългрите предвождани от Кубер в днешна Македония в извора се споменава за един от неговите първенци следното:

Споменатият предводител Кубер узнал за това. Не можейки да скрие коварството, което лежало в сърцето му, за своя гибел и по свое усмотрение той направил съвещание заедно със съветниците си и тайно взел следното решение. Един от неговите първенци, който бил изтъкнат и лукав във всичко, знаел нашия език, както и езика на римляните, на славяните и на българите и , накратко казано, бил изкусен във всяко отношение и изпълнен с дяволска хитрос.

Ето и старогръцкия оригинал на част от цитирания пасаж:

και τεν καθ ημας εποτομενον γλωσσαν και τεν Ρωμαιον, Σκλαβων και Βουλγαρων...

Цитираният пасаж е много показателен в някои отношения:

В извора ясно се говори за славянски и български език. Както знаем езикът е най-силният етноопределящ фактор. От това сведение става ясно, че славяни и българи говорят на различни езици и оттук, че са два различни народ.

3. БЪЛГАРИТЕ НЕ СА ТРАКИ

Патриарх Никифор и Теофан Изповедник говорят за българите на Балканите като за „новопоявил се народ”, което изключва отъждествяването им както с ираноезичните и добре познати на ромеите сармати и скити, така и с траките, които, разбира се, са източноримски поданици.
цитирай
21. get - ДО 20. germantiger - 1.2.3.4-ри ... ?
22.10.2018 12:06
- Ще го имаш "Ре-то" ... след няколко дни .
В момента имам други ангажименти - Но?
- Ако ми позволиш ЕДНА ВМЕТКА по отношение Вильям де Рубрук и колко издиша ГОТО-ГЕРМАНСКАТА ти теза НА БАЗА НАПИСАНОТО ОТ НЕГО?
Цитат:
" ... имаше много готи, чиито език е тевтонският.*
Ориганал(лат.)
"* "inter quos erant multi Goti quorum ydioma est Teutonicum."

- Тевтонския и ГОТСКИЯ са два РАЗЛИЧНИ ЕЗИКА!
Като готския Е ВЪЗСТАНОВЯВАН от немските езиковеди И Е СЛАБО(до почти неузнаваем) РАЗБИРАЕМ за говорещите на ТЕВТОНСКИ ЕЗИК?
- Кодекс Аргентеус-а КОЙТО СОЧАТ ЗА ОБРАЗЕЦ на ГОТСКИ - е на ранно-средновековен ГЕРМАНСКИ ... Но забележи ТВЪРДЕНИЕТО МИ - НЕ Е ГОТСКИ(защото ГОТСКИЯ НЕ Е ГЕРМАНСКИ) а е "немски" ЕЗИК НА ДРУГ НАРОД!
Този друг ГЕРМАНСКИ НАРОД - има отделна история НЕПОКРИВАЩА СЕ С ТАЗИ НА ГОТИ и ГОТСКИ ЕЗИК!

...
Заключение!
Да Българите - СА ПРИДОШЛИ ... но СЕ ЗАСЕЛВАТ ПО ТЕЗИ (балкански) ЗЕМИ - по правото на РОДСТВОТО!
- На кого ЩЕ ДА СА ТГОВА РОДСТВЕНИ - заселилите през 6-ти и следващи векове българи.
На гърци ли ... на латинци ли ... или на ... НЯКАКЪВ ТРЕТИ МЕСТЕН ЕЛЕМЕНТ - за който "летописците-гръко-Латино-езични НЕ ОБИЧАТ ДА СПОМЕНАВАТ!
- Като ТОВА НЕ СА "СЛАВЯНИТЕ" или СКЛавините ЗА КОИТО Е ПРИЕТО - ЧЕ ИДВАТ И СЕ ПОСЕЛВАТ НА БАЛКАНИ СЛЕД ШЕСТИ ВЕК?

П.П.
За познаване на ИЗВОРИТЕ - Похвала? ... но ИСТОРИЯТА не е само цитати на извори - а и текст-критичното им ползване - със съответните изводи?
цитирай
22. germantiger - +
22.10.2018 14:10
не аз, а науката няма ре от вас, няма и да има

само толкова ли можа - нещо за езика, а твоя готски аккъв е - реконструкция на гет варненски или на някой интернетен леон или българин

учените били късни като реконструктори, та те го правят на извори, а вие на какво на уики, гугъл и от български ли :D :D :D

на какво основание твърдиш, че са различни езици, разбира се, че са ралзични както и българския е различен от български на хана еди-кой си

та какъв е езика им - ти гете варненски ще кажеш, не науката

ти ще го възтановиш гете варненски през български през интернет

не "бе" - тя земята е плоска, те учените са в грешка поколения наред историци

ето ти го готския, ама така няма да ти хареса, а напиши ИЗМИСЛИ как ще ти хареса, създай една молитва готска от 21 век ВАРНЕНСКА, та да ти уйдиса

"Atta unsar, thu in himinam. veihnai namô thein,
(Vater unser, du in Himmeln, geweihet werde Name dein,)
qvimai thiudinassus theins; vairthai vilja theins, sve in
(es komme Herrschaft dein; es werde Wille dein, wie im)
himina, ja hana airthai; hlaif unsarana, thana sinteinan,
(Himmel, auch auf Erden; Brot unseres, das f ortwährende,)
Gif uns himma daga; jah aflêt uns, thatei skulans
(gib uns an diesem Tage; und erlasse uns, dass Schuldige)
sijaima, svasvê jah veis aflêtam thaim skulam unsaraim;
(wir seien, sowie auch wir erlassen den Schuldigern unseren;)
jah ni briggais uns in fraistnbujai, ak lausei uns
(und nicht bringe uns in Versuchung, sondern löse uns)
af thamma ubilin; untê theina ist thiudangardi jah mahts
(von dem Übel; denn dein ist Herrscherhaus und Macht)
jah vulthus in aivins. Amen.
und Glanz in Ewigkeit. Amen.)"
цитирай
23. get - До 22. germantiger - +
22.10.2018 14:36
1.
- Кодекс АРГЕНТЕУС-а - колкото и да ти се иска НЕ Е БИБЛИЯТА НА УЛФИЛА!
- Библията на УЛФИЛА Е ПИСАНА НА ГОТСКИ(не-германски) ЕЗИК ... отделно Кодекс аргентеуса ... не е СТАР ЗАВЕТ - а е НОВ ЗАВЕТ - виж Филосторг ?!

За "езика" от "кодетса" КАТЕГОРИЧНО-ДА!
"Кодекса" от КОЙТО МИ ЦИТИРАШ е на ГЕРМАНСКИ ЕЗИК - но ТОЙ НЕ Е ГОТСКИ а друг - друг(?) германски!?
2.
ВЪЗСТАНОВКАТА НА ГОТСКИЯ правя ! ... не на база НЕПРАВИЛНО КАТЕГОЗИРАНАТА ЗА "ГОТСКА" - Библия, тоест Кодекс аргентеус ... а на база АРХЕОЛОГИЧЕСКИ НАХОДКИ от ПАНОНИЯ на един ЕЗИК - КОЙТО Е ГЕРМАНСКИ ... но не и ГОТСКО-ГЕРМАНСКИ ... както си фантазират НОРМАНО-ГОТИЦИСТИТЕ(един от които е В. д"Рубрук) още от 17-ти век ... съвременни Х. Волфрам и ... твоя милост :)) !

П.П.
Прощавай за :)))-та НО ЗА ДА НЕ СЕ ОБИДИШ - следва да НАПРАВЯ ТВЪРДЕ ОБСТОЯТЕЛСТВЕНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА - за да бъда ПЪРВО РАЗБРАН, второ- МИ ПОВЯРВАШ?

... но всъщност НИЕ ГОВОРЕХМЕ ЗА ПОМЕРАНИЯ ... от средновековие - Където имама ВРЕМЕВИ ХИАТУС ... след който се появяват СКЛавинските племена, ВАГРИ, ОБОДРИТИ, ВАНДАЛИ ... ет цетера ?
... и после НА ТЯХНО МЯСТО - германската наука НА БАЗА ДОКАЗАТЕЛСТВА, като КОДЕКС АРГЕНТЕУСА - доказва ЧЕ ЗЕМИТЕ НА ПОМЕРАНИЯ, МЕКЛЕНБУРГ И СЪПРЕДЕЛНИ са си ИЗКОННО ГЕРМАНСКИ - от ... ПАМТИВЕКА ... КОЕТО И ТИ ПРЕПОВТАРЯШ - не твърде УБЕДИТЕЛНО, КАКТО ВИЖДАШ :))) ?
цитирай
24. laval - Това
03.08.2019 19:34
е най-дискутираната ми статия.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4089005
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21904