Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2019 00:39 - София с непокътнатата и крепоста стена в 18 век и мястото на църквта на св Йоан Рилски
Автор: marknatan Категория: История   
Прочетен: 649 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 12.07.2019 01:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В картоше на карта от 18 век София е обградена с могъща стена опасваща напълно града в средата на к/о преминава река. От двете страни на реката са изобразени 17 квартала ( махали ).
              image
Това к/о е  заварено в руини от Обербауер и Каниц в края на 19 век  е все още непокътнато и впечатляващо век по-рано.  С кръстче в квартал номер 15 до крепостната стена е обозначена църквата на защитника на България св Йоан Рилски ( Рилският чудотворец, под чието име  народът почита св цар Петър I Мизиец ( виж т II гл 18 на Ист Анарх б.а)
image
Строежът на разкопките за метрото на София потвърдиха, че това е мястото му и днес отгоре му се издига единствената джамлъ на София.

image
Залепена за джамлъто на старите гравюри , а и разкрита отново по-миналото лето на место са минералните извори на светеца, наречената от бг проституцята   научно  " турска баня" !, защото намерили " турски керемиди" , от тези к/о намерени в затрупания от Везувий Помпей, на Апенините наричат " римски керемиди" . Това всъщност ( наличието на " турска баня б.а.)  е не друго а потвърждение, че на това място е била църквата на светеца, за комуто е известно, че   извършвал чудеса и лекувал и в църквата му се бил излекувал един византийски император, т.е. до църквата в непосредсвтена близост са били лековити минерални извори и с това се приписва и лечебните му свойстав на светеца, т.е. легендата се потвърждава , това е местонагхождението потвърдено понастоящем и археологически, като наоколо е възникнал и цял манастирски комплекс.
image

Местонахождението на църквата му  до крепостната стена е описано от пътешественици м/у които и Герлах, ако не се лъжа , ако не ще  му намерите името.  на мястото на църквата турците издигат джамия, но сега след, като разкопките потвърдиха, че е издигната в/у закрилника на България от ДПС са се съгласили да си посторят нова джамия  за вярващите до паметника на рейгън в Южния парк, от Софиска община за което ще отпуснат великодушна земя, а църквата на  закрилника на България св Иван Рилски ще да да бъде възобновена. За това сидетелства и последното пророчество на светеца, гласящо, че кандидат кмета на София, к/о възстанови църквата му , а на мюсулманите от разни мюсулмански деноминации за да не се карат им изгради нова модерна джамия в подножието на планината Лзенец ще стане и министър председател и ще изгради Градинката на Холокостта в която по средата в основите на паметника на Аспарух ще има пръст от гроба на Кубрат

Все пак трябва да и живееме в мира на западните Блакани и да имамеме и нещо самобитно което да не делиме със северномкедонските гграждани на Югославия от оня месец направили си и държава.




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: marknatan
Категория: История
Прочетен: 3850390
Постинги: 1122
Коментари: 4084
Гласове: 1727
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031