Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2019 09:06 - За СТЪНЛЕЗАТА НА КАН Муртаг- Предговор и гл. .I. Етимология и семантичен анализ на непознатия термин " стънлеза"
Автор: marknatan Категория: История   
Прочетен: 729 Коментари: 1 Гласове:
0




" Стънлеза" е наименованието, с което  българи, на български, за българи наричат парите с които заплащат наложените наказания в Закон Судене Люди (ЗСЛ). Така напр:  "5. Който [неженен] блудствува с чужда робиня, да плати 30 стънлеза (жълтици) на господаря на робинята..."  , с което веднага се разсейват два мита наложени от БАН-ичарницата в историята на т.нар. българи, че българите не познавали паричното обращение и че българите нямали роби от м.род. , а само лица от ж.род. в изречението, защото никой не им е показал един род в ед.ч., само робиня. Тук с факти ще опровергаме може би най-голямата съзнателно налагана заблуда, тегнеща като воденичен камък, че българския цивилизационен модел не е христиански до средата на девети век, а и тогава кръста бил византийски символ, и акквото и да изкопата в Преслав и Плиска до ч2 век с кръст е визнатийксо, ако ли не, е езическо прабългарско, който ако не бъде отместен ще продължава до поражда уродливостите на които сме свидетели да изпадат на живо по телевизията взаимно птотивречащите си научени работници и научени сътрудници, аккто и простолюдието в тракоманските, патриотарските, северноатлантически и др под срамуващите се от българското си историческо минало  играеши под чужда свирка помашки групи,  породени от назадничавостта и неинтелигентността на посредствената академична историчарска наука на Царството за чудо и приказ на строителите на капитализъма загърбила научния подход  към историята и подменили гои с метода за целесъобразност, т.е. полезност , като политически инструмент за постигане на една или друга славянска цел на католическите чешки сестри " Панславизъма" цел. т.е. популисткия, модел който продължава и се защиатава и до днес с цел обслужване едни или други политически доктрини с цел задоволяване на местни и международни интереси .  И ако на ниво тракомански, праболгарристки и др под  лаишки истъпления шизофреничния подход на пренебрегване на неудобна фактология може да се пренебрегне, а може би и не трябва защото се действува на принциапа на сектите и опасността е реална за цялото общесвто, по-точно за разрухата и устоите му  ведин политически модел, който съзнатлно води натам, то за академичната наука и изданията и подобни грешки и изопачаване на фактология, какъвто ярък приемр ще разгледаме в настоящата публикация  трябва да има непримиримост и открито да се заяви,ч е това са претъпления на ниво държавна измяна, каквото между другото е и решението Комисия по българо северно амкедонска друждба да определя Историята на България и да я дарява , като мощо на светци на новопокръстени !?
***
"За СТЪНЛЕЗАТА НА КАН Муртаг"  гл. .I.  Етимология и семантичен анализ на непознатия термин " стънлеза"
Първата документирана българска стънлеза е намерена след Освобождението. На нея , както заяви наскоро в ефира на БНТ Н. Овчаров кан Муртаг се  бил изобразен като Лъв !? Може и като камила да се е изобразил, но е с пълните християнски регалии на христиански владетел в уникално и безподобно изибражение без аналог в християнската цивилизация, като ще се види от фактологията . Стънлеза е наименованието, което българите дават на ромейската парични единици номизми, известни на франките (западняците б.а)  от X-XV в. , като бизантини* , на името на емитиралата ги държава Бизантия, държава убягнала от полезрението на преждецитирания баничар , Н. Овчаров, който в същото предавене в ефира на БНТ заяви, че Византия била измислица от 17 век. Терминът е от упоменатия в Предговора ЗСЛ (Закон судене люди б.а), сведения неизвестно доскоро, дори на делиорманските тролове и техния профсъюзен лидер трола Глишев,  в което българите се посочват, че са християни от времето на Константин Велики и се обсъждат различни наказания изплатими в " стънлеза". Веднъж вече станал известен дори на троловете, сведението отново няма доказателствена стойост и не се испозлва за възстановяване на историята на българите, защото според класификацията на БАН-ичарите( ноже да се чете и -еничарите б.а)  било от категорията "Домашни сведения" , които са извън научения инструментарим, не само на научените работници и техните учени сътрудници, но и на ожцесерафимстващите и ветеринаря Пасков, защото са написани български, за българи, от българин, а не да речем, като последната научна истанция в историята, арменските сведения , на арменски, от арменец във арменски манастир на остров във Венецианската лагуна. Ех терминът стънлеза да беше открита с три-четир буквено означение на арменски, езика на науката внхд блр, или унгндр блкн, нямаше да има две мнения в БАН-ичарницата. На практика обаче след , акто сведението не е от езика на науката история последната и научна истанция, арменските сведения, термина " стънлеза" следва да се пдоложи на семантичен и етимологичен анализи , съгласно зизискванията за попълване на научените формуляри ан БАН -ичарите.

 Така щрихирана тематиката очертава за какво ще говорим в първото предаване на новото историческо шоу " Българските потайности" поставило си за цел да представи нещата "скрити наяве", "скрити пред очите Ви", " Hidden in Plain Sight", кaкто ги наричат  северноатлантическите ни съюзници  и нашите съседи от Тесалоники Южна Македония " превърнало се и в техен любим метод за индоктринизация .
Относно етимологията и семантиката на българското наименование  за византийските "жълтици", " стънлеза" изразявам мнението, че идва, следва утилитарността, т.е.  потребността на предмета и отразява неговат фукционалност за българина. Истънко, тънка, истънички  удобни,  Стънчено за номизмата, която по своята функционалност е тъничка метална пластина,  превърнало се в стънлеза, за разлика наименованието им, дадено от франките, на името на емитиралата ги държава Бизантия, респективно  наричани от тях бизантини в много голем времеви период 10-15 век.  .  Предположението, че може да идва от гръцкото наименование "истинска нимизма", да , думата "истина" има тоже гръцки произход, и на гръцки е " истаменон номизма" или чиста, "иста",  истинска номизма, въведено за да отличи нискокаратните " номизми", тези с по-нсико златно съдържание, появили се в резултта на проведен парична реформа от " истаменон" номизмата, също е валидно . Истаменон" , е епитета, определящ предмета, че е истинската монета, скоято да се заплаща, но тогава по-скоро наименованието би трябвало да бъде " иста" или "истамена", а названието по-скоро говори и определя утилитарнистта на предмета, номизма,  и следва логиката на т.нар. " скифати",  възприети и наречени " корубки" .
И това в контраст с установеното, народно " златица" или " жълтица". Ходи ги разбери юристите на Кан Муртаг изковали термина " стънлеза" в законов, правен термин!
 И те , като днешните. Нещо средно между Дани Кирилов и Огнян Герджиков, които повториха казуса на "стънлезата". А ходи преведи " джендър" на български - ми " пидираз " на български и дани кириловата герджикова правна мисла, колкото и да го "джурка" за имотите на крадлив дедо, не  преведе " правния" (!?) термин " джендър" на народа, пардон на " нацЯта", ама народа сам си го преведе . Така и тук, превеждайте си както искате термина " стънлеза", важна е функцията на предмета, какво отразява и се изпълнява посредством него- а именно кронационна монета на български владетел изобразен с пълните християнски регалии на християнски владетел, а не на Лъв или Камила на
 " медал",  индиански тип даван от Белия вожд и носен на врата от варварския вожд,
 както се портретира пред очите на всички този уникален и безподобен предмет, обръщаш само по себе си историята на т нар българи.
Със съществуването на този предмет оставащ и до този момент " скри пред очите на всички", всичко дотогава писани и брисано от научените работници по широкия свят, Европа, а отскоро донесено от чешките сестри католички и у нас за История на българите, се къса и се започва на чисто, защото сам по себе си този предмет е достатъчно доказателство за ненаучността и пенкилерщината на доволно безразборни приказки скалъпени в представената ни от казионната историография за историята на българския род и народ, като научна дисциплина отиват в канализацията, така както европските учени намериха сили да отхвърлят установента научна истина, че земята е плоска.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

* бизантини -"Бизантини", парите на бизантийците от несъществуващата  до 17 век "Бизантия"
          (от латински. besantius, bisantius, bysantius, bezant d"or, besant, bisantin ) - името на византийската  златна номизма, хиперпирон и др , разпространено в страните от Западна Европа, благодарение на кръстоносните походи. Б. е основната златна монета в търговията със страните от Близкия изток. Например в Европа арабската златна монета, изсечена по  византийския златен солид, се нарича bysantinus sarracenatus и др.
  Въпреки, че средновековните бизантини по правило са златните тракийски монети, в средновековните латински текстове намираме също и сребърни монети " бизантини", често наричани " бели бизантини", защото с тях траките продавали на арапите българските бели робини, а както споменах арапите ламтели за сребро, като офца серафимка за Истинска История .

Бизантините,  парите на византийците не  са издавани  само от тракийската столица Истанбул, но и от монетарнците на други градове, например Солун, Никеа , Требизон и др., където властвуват бизантийците тракийци Като златните бизантини и сребърните по дефиниция и те са издания на тракийското правителство . Бизантини, или парите на византийците се нарича и валутата на  др. под мюсулмански страни от арапски произход и кръстоносци в Леванта, които като наследници на тракийската империя издават бизантини в очите на западняците
Фсите серафимки по природа оплюват сведение написани на български, за българи, от българи, та те дори наричат старобългарскит език , езика на братя Грим, защото овците серафимки не са българи, те са тураки по самоопределение. По самоопределение един тракиец е българин само ако е тракиец, ако не е тракиец офцата не е българин, офцата ще признае , че е българин, ако и се признае, че е тракиец, една офца ако не е тракиец не се има за българин, е къф българин е това , нещо като тракийското им движение теа от ДПС те са българи, ако са тракийци, е кви българи са тогава тракийците.. но бизантините са главно от благородни метали и няма да кородират, е тук таме траките са издавали не само алтъни и меджидии, но и мангъри, но те пък всичко не могат да омажат.



Тагове:   кан,   can,   муртаг,   стънлеза,


Гласувай:
0



1. kirk - Внимавай, подвеждаш се по "нар. етимология"
27.01.2020 18:39
Внимавай, подвеждаш се по "нар. етимология" на графоманяци като леонкавалло, радостивгъза и безистена (партера на 4-ти км), гьот-верена и пр. Заразата се разпространява като китайския грип по зрителен, зрително-капков път. За арменските извори недей да си съчиняваш, за да не разплача и твойта мамичка! Стънлеза най-вероятно е свързана със сто, четено и изписвано като СЪТО, откъдето е и стотинка, но в този случай тя е била равна на сто медни монети а не обратно. Не ми се работи в това поле, но ако трябва ще напиша една статия и ще ти обясня точно за какво става дума. Думата "тънък" е от новобългарския период, не се захласвай и не си измисляй - изтънко и прочее измишльотини. Мисли логично!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marknatan
Категория: История
Прочетен: 3861097
Постинги: 1122
Коментари: 4084
Гласове: 1727
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930