Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2020 06:38 - Забележителсности и История на Сердика, Триадица София
Автор: marknatan Категория: История   
Прочетен: 581 Коментари: 1 Гласове:
0



Виж фото. Легенда: 1.  Базиликата Света Троица (гр. Αγία Τριάδα) или Света София днес , давала името и символ на града през вековете на която е обесен и Апостолът на Свободата борецът против капитализъма, социалиста Дякон Левски.
В дебелите книги на християнството дедо Боже е наричан Света Троица, (гр. Αγία Τριάδα ). В българските книги достигнали до нас от 14 век, тоже не се прави изключение.  Така например в послеслова към Лондонското Четвероевангелие на Iw Александър се чете " Слава на Бога прославян в Троица" , т.е. дедо Боже в неговоте три ипостаси или същности, а не три различни божества, както се путдиграват съюзниците турци на българите, че били триезичници, неразбирайки, като неверници Божията същност.
Фонетичното обяснение на появилото се в края на десети век име на град Сердика, като
Тралица или Триадица , следва репрезентация на Троицата ( Τριάδα ) , на Светата Троица,  Тринитито или гръцкото Агия Триада, превърнало се в Триадица, с което започва да се нарича Сердика, преди преименоването и в София, което става на същия принцип, а именно следва името на прочутата базилика на града, която му дава и името си и градът е нарична на нея.

image

Когато базиликата е наименована  света София, градът започва да се нарича София. Когато обаче градът се нарича Триадица, то повече от очевидно е, че църквата се е наричала не света София, а Света Троица или на гр. Αγία Τριάδα и е дала името на града, от там идва и упоменаването на града у Лъв Дякон, така го били наричали " гърците".  Записаното на български име Средец представлява побългарения вариант на античното официалише Сердика предадено през благородния български, от българин за българи, на български.  В Тракийската митология Сердице пък е била дъшеря на Илирик, която се оженила за небесно светило. Като Триадица името на града се намира и в сведенията на кръстоносците, географията на Ал Идриси ( Тралица б.а) и др. под  името Триадица, което следва името на базиликата наричана тогава Агия Триада.

Най-ранното споменаване на града, като София е от Витошката грамота на цар Iw Шишман, откъдето става и ясно, че градът следва името на упомената в грамотата  главна църква " Света София".  Във Рилската грамота на същия цар градът е наречен Средец, което означава, че тази грамота е късно менте от времето на съюзниците турци и нихните северномакедонски приателе  от НАТО в лицето на помака Соколовски затрил Охридската българска патриаршия и назначил брата си Макарий за патриарх на пръвата сръпска плаваща патриаршия Печ, издигнал Хрелювата кула и подменил де що има ктиторски надписи със сръбски ментета от пясъчник за доказ, че српите имали царство. Ама царство без Патриарх нема!

От това, че доказано името на града е наречено на името на църквата известна, като София, то  автоматично следва да предположим, че когато срещаме в сведения от десети тринадесети век, че скитите или народа наричали Сердика , Тралица, то когато същия този народ, започва да я нарича София, а това било  в резултата на името на църквата, от това води автоматичното заключение, че този народ преди това е нарекъл града Тралица, и това е било отново на името на същата тази прочута църква, дало по-късно наименованието София.

Католическия шпионин Бакшев, известен напоследък с агентурното си име Петър Богдан свидетелствува за великолепието на този храм, давал името на града през вековете.
"Построен е този храм на св. София върху едно издигнато място, когато се преминава планината Хемус, веднага се вижда споменатата църква, въпреки че до нея има 20 мили открито поле. "

Не е далече от истината и прозрението му, че  в миналото градът  е имал  храм, който  се е наричал и Триадица !
Ето какво изтъква кипровецът:
" Триадица е място, където в древността е бил разположен един манастир извън София, на юг към полите на планината, наричана от турците Токмаклия, сега (този манастир) е разрушен. Казват, че той се е наричал от гърците Триада, вярвам, че този манастир е бил посветен на св. Троица. Също казват, че поради големите удобства и поради добрия въздух на това място се е състоял Сердикийският събор. "

В крайна сметка,  стигаме до заключението, че дали на името на днешната"Света София" , наричана " Триада" или на друга църква наречена " гърците Триада", прочутата църква на име " Триада"  от която е дошло името на града в 10 13 век наричан на нея от гърците Триадица  е нещо, което не може да се пренебрегне в светлината на наричането на Сердика на София на името на " Света София" 
Тук е мястото да спомена, че има  " византийско" свидетелство от периода на " печенежките" времена ( 11-13 век б.а) , на което му изгубих дирите, с молба уважаеми зрители, ако го знаете, посочето го, в което  намираме в сведение, от византийски автор, че местните   скити ( "софиянци", " шопи" б.а. )  тогава, наричали едно високо място близо до града Сердика, Тралица или Триадица. Перфидния византиец не посочва, че "варварите" наричат високото място  Триадица на името на църквата, която се намира там, защото не за първи и последен път благодроен виз автор  набляга на варварите скити и услужливо пропуска неудобни подробности. 

Като заключение може да се направи извода, че и без последното сведение , от низложеното става ясно, че градът сердика, за периода 10-13 век е наричан Триадица , на името на най-голямата си църква базиликата изветсна днес, като Света София, и дала името на днешната българска столица, а тогава наричана Αγία Τριάδα или както Бакшев упоменава манстир на Св. троица наричан от гърците Триада.

2. Триумфалната арка на Сердика, до която са обесени Апостолите на Свободата Дякон Левски и Димитър Общи, затрита от строителите на капитализъма за да си правят алъш вериша по империалистически, вместо да дигат чиста и свята република и те като днешните извадили народа от името на Републиката затриха от Историята
следите на социалиста Левски
3.  Описаният от " западняци" амфитеатър на Сердика, " отрит" за науката от чобанчетата на баничарницата току под кабинетите им на Московска, но и днешните капиталисти не си развалиха алъш вериша и отгоре му бордел дигнаха досущ стамболовистите.
4. Ротондата свети Георги.
5. Палатите на родения и погребнан в родния си град Сердика имп. Галерий
6.  Двореца на Константин
7. Църквата на Рилския чудотворец , под чието име се почита св. цар Петър I Мизиец, приел монашеското име Йоан.

Строежът на разкопките за метрото на София потвърдиха, че това е мястото му и днес отгоре му се издига единствената джамлъ на София, залепена за която на старите гравюри , а и разкрита отново маиналото лето е наречената от бг проституцята " турска баня", к/о всъщност е не друго а потвърждение, че на това място е била църквата на светеца, за комуто е известно, че  в църквата му се бил излекувал един бъдещ византийски император, т.е. до църквата в непосредсвтена близост са били минерални изоври и с това се приписва и лечебните му свойстав ана светеца, т.е. легендата се потвърждава . Местонахождението на църквата му  до крепостната стена е описано от пътешественици м/у които и Герлах, ако не се лъжа , ако не ще  му намерите името.
Залепена за джамлъто на старите гравюри , а и разкрита отново по-миналото лето на место са минералните извори на светеца, наречената от бг проституцята   научно  " турска баня" !, поне така беше обявена  на български находката в градинката до джамлъта на заобикалящите я тумби изпратени от съюзници турци от Сирия от по-миналото лето, защото в "трапа"  гробокопачите на социализъма намерили " турски керемиди" , от тези к/о намерени в затрупания от Везувий Помпей, на Апенините наричат " римски керемиди" . Това всъщност ( наличието на " турска баня б.а.)  е не друго а потвърждение, че на това място е била църквата на светеца, за комуто е известно, че   извършвал чудеса и лекувал и в църквата му се бил излекувал един византийски император, т.е. до църквата в непосредсвтена близост са били лековити минерални извори и с това се приписва и лечебните му свойстав на светеца, т.е. легендата се потвърждава , това е местонагхождението потвърдено понастоящем и археологически, като наоколо е възникнал и цял манастирски комплекс.
 На мястото на църквата съюзниците турци издигат джамия, но сега след, като разкопките за метрото потвърдиха, че е издигната в/у закрилника на България съветниците на  антиконтинтистуционната ВМРО ДПС от Бургас са се съгласили да дадат Морската градина за си посторят втора нова джамия  редом с мястото отдадено от софийските общинари за първта на съюзниците турци до паметника на Рейгън в Южния парк, а цъквата на Покровителят на Биге св. цар петър Първи мизиец , почитан, като св Йоан Рилски  ( Рилският чудотворец б.а.) да бъде възобновена и мощите му върнати от Рилския манастир в София. Все пак трябва да живееме в мира на западните Блакани и да имамеме и нещо самобитно, което да не делиме със съюзниците северномакедонци на Югославия.
8. Чешмата на Сердика, погрешно атрибутирана от Върбанов, като олтар, въпреки, че на екземпляри от монетата на Гета перфектно личи образът на чешма с чучур и шуртяшата вода в корито пълно до горе
9. Банята на Каракала
10. Северозападната порта на Сердика



Тагове:   Средец,   Триадица,   София,   Сердика,


Гласувай:
0



1. get - Ти Натане - си досущ една Богородица ...
02.05.2020 10:16
Ти Натане - си досущ една Богородица Оди-Ги-Триа ... казано на бугарско-татарский Трое-Ручица :))) ?

Същата символика все още стои запазена в града с име Бичи-Стан ... под вида на ... по-добре САМ ВИЖ ИЗОБРАЗЕНАТА "спираловидна колона" овенчана с ТРИ ЗМИЙСКИ ГЛАВИ ... Стан-Бол(и)?

Виж изображението с датировка - ЗАБЕЛЕЖИ? ... от ОСЕМНАДЕСЕТИ ВЕК ?

Въпрос: Защо при татаро-славянската християнска образност - Девата е наричана Трое-ручица ... а в по-православната Константинополска ... (х)Одиги-Триа ... това в превод "She who shows the Way" ?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marknatan
Категория: История
Прочетен: 3850971
Постинги: 1122
Коментари: 4084
Гласове: 1727
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031