Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.11.2010 09:38 - Александър III Македонски и Делфийската пророчица
Автор: marknatan Категория: История   
Прочетен: 1380 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 12.11.2010 09:47


 АЛЕКСАНДЪР  ,който искал да изпълни завета на татко си и да довърши започнатата от него работа ,превземането на света ,му било казано от летописците ,че ще превземе света.Но при едно условие.Трябвало пророчество за тази работа. За да довърши татковото дело му трябвало пророчество или ,както летописците казват Гледане(фърляне) на Боб(боб-на македонски фасуль).Една кратунка фасуль щяла да свърши работата.Но къде можел да намери и кратунки и фасуль за пророчество. Взел най-дебелата книга и понеже го били научили да чете на стария елинский се зачел . В момента в който разбрал ,къде да намери и кратунки и фасуль зарязал книгите и тръгнал да превзема света. Но и кратунките и фасульа растели в Индия,така пишело в книгата , която пък била на края на света и която тепърва трябвало да превземе. И как се справил със ситуацията ,която за летописците изглеждала патова.

Всеки самоуважаващ се македонски селянин е насадил де що намери около кащата,на лозето,арпаджика ,нивте и т.н. кратунки.Използва ги за пиене на вода,мерене на ярма и т.н.Александър Отишъл във най-великото елинско светилище,където имало Оракул да си вземе едно временно пророчество, което да издържи докато той се доберел до Индия да събере кратунка с фасуль.Името на това място било Делфи.То преди това не било елинско ама тва е друга история. Сега било елинско. Като научила жрицата,че варварина македонец идвал да тера пророчество затворила кепенците,казало че било неделя и не работела.

--Забранено ми е от закона да правя пророчества на този ден-така казала жрицата-Елате друг път.

Македонците настоявали тя да отиде и да направи изключение за техния любим Александър. Тя разбрала,че работата е сериозна и за да не отвори светилището ,и да не му издаде на варварина македонец Александър временното свидетелство избягала и се скрила в селището. Когато научил Александър отишъл и я намерил в къщата където се скрила ,хванал я за косите и я помъкнал по скалите към светилището .Докато я влачел нагоре по скалите Оная се развикала още преди да бъде замъкната при дупката на Оракула --- Ти си Недосегаем! Ти си Недосегаем !

Като чул това .Александър я захвърлил и казал :

---Това е цялото пророчество,което исках да чуя !

И наистина стигнал до Индия,превзел я,макар,че днес ако някой летописец прочете индийските епоси и истории там няма и дума обелена за него. Все едно че не е съществувал !

Достигнал той до Индия само за да разбере,че кратунките и фасулья не растели в тази Индия,описана от македонеца Херодот ,ами в онази другата описана от македонеца Колумба.

от поредицата живота на най-великия християнски цар Александър ,дарил с грамота земята на българите.



Тагове:   македонски,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: marknatan
Категория: История
Прочетен: 3851136
Постинги: 1122
Коментари: 4084
Гласове: 1727
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031