Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2010 10:26 - Гетския произход на основателя на "династията" на Северите,имп. Септимий Север (193-211)
Автор: marknatan Категория: История   
Прочетен: 5353 Коментари: 4 Гласове:
3

Последна промяна: 16.11.2010 10:29



За него може да кажеме,че дотолкова мрази гърците,че изравнява със земята окупирания от тях тракийски град Бизантион,днешния Истанбул,като наказание за неоказаната му военна помощ и издига нов наименован Августа Антонина в чест на сина си Маркус Аврелиус Антонинус. Тук ще разсееме мита наложен от западноевропейската историография ,че най-прочутата римска "династия" според мен,тази на Северите, е от Северно Африкански произход и ще докажем нейния Гетски ,Скитски такъв.Слагам "династия " в кавички защото на практика в Римската история,от създаването и до края на римската държава няма нито една "династия",което и идва да покаже чисто републиканската форма на управление ,както те самите са считали.Династия е последователно кметуване на дядо,баща и внук,при което със заколването на титуляра не сършва династията,така както се случва в републиката Рим ,чиито всички владетели запазват републиканската форма на управление и до последно се стараят да изглеждат републиканци.
Най-могъщата римска "династия",фамилия с нейните лелинско-чичово-сваковски роднинства, си остава тази на Северите. Основателят и, губернаторът на Панония ,когото панонците ще издигнат за император в смутната 193 г е имп. Септимий Север (193-211),който по късно ще смени името си и ще приеме името на сина на един бивш роб станал император ,имп .Пертинакс(193).Както ни уведомява Херодиан,този сам човек унищожава трима действуващо императори-Дидиус Юлианус,Клодинус Албинус и Песцениус Нигер.
Дали Септимий сменя името си на Пертинакс само защото последния е бил император само 87 дни ?
Отговорът се крие в името на бащата на Септимий. Някой си Публиус Септимиус Гета. Publius Septimius Geta.
Римските граждани притежават ,носят по три имена.Лично име(praenomen),например Луциус- Lucius,или Публиус(Publius) ,което предхожда фамилното(nomen)(напр.Tullius,Тулиус),и след това името което идва със фамилното(cognomen) и указва,обозначава произхода на клона на фамилията,(напр. Cicero-цицката) специфизира произхода на фамилията ,е и име на патриархалния клон на родоначалкника на фамилията,или е прякора на този родоначалник указващ произхода му,към името на родоначалника са добавяни и името на племето му . Родоначалника на рода Cicero е имал на носа си цицка,пъпка,на lat. cicer, скитска дума,на архаичен български цица. (Цици си е цици на всички скитски езици . На "римски" Цици са Гърди от наименованието на превръзката за гърди наричана гърдие.)Мнозина знаят римската поговорката,че името не прави човека. Но не знаят другата и част,че човека прави името.При навлизането на Cicero-Цицката в обществено-политическия живот на Рим негови приятели му казали да си смени името със служебно военно понятие за по престижно,той отвърнал,че ще направи всичко по силите си за да го направи по отличително и от най-уважаваните римски имена.
Ето така тези три имена,praenomen,nomen и cognomen се указва за обществото кой кой е,откъде и от кои е и които ще ни помогнат в доказването на скитския произход на Северите.
Бащата на Септимий. Някой си Публиус Септимиус Гета. Publius Septimius Geta. Е родоначалника на фамилията. И коя е тя и какво указва с когномена Гета.

Когномена (cognomen) указва,обозначава произхода на клона на фамилията, е прякора указващ произхода му. Тук родоначалника е обозначен като Гета.Той е от народа на Гетите. Това е указано в самото му име.
Кои са гетите.Те обитават определена географска ширина ,тогава наричана Септимиум. Днешните географски ширини,линиите отстоящи на еднакво разстояние от екватора, фигурират в античността като климати. И названието на този климат Септимиум е послужил за прякора с който е известен най-великия римски император известен ,като Септимий Север.
Отново произхода му е даден с неговото прозвище ,той е нарен Септимий Север - . Север -жесток и Септимиум- климата,географската ширина септимиум на която(от) която произхожда(живеят) народа от който произхожда -гетите. Жестокия от Севера.
Така както това е указано и вродоначалника на фамилията,баща му Публиус Септимиус Гета,същото се потвърждава и от независимото прозвище дадено на един император.
Ширината на Гетите обитаващи климата Септимиум дават и указват и произхода на самия император ,той е нарен Септимий Север - Жестокия от Севера. Север -жесток и Септимиум ,климата,географската ширина септимиум- жестокия от земята на гетите ,живеещи в климата септимиум . Така както родоначалника е наречен Гета,това е подчертано и в прозвището с което самите римляни са обозначили един от най-великите си императори Жестокия от севера. Такива са и имената на децата му ,неслучайно наименовани Гета и Бесианус.И двамата са също императори ,Луциус Септимиус Бесианус(211-217)-(Lucius Septimius Basianus) и Публиус Септимиус Гета(211)-(Publiusa Septimius Geta).Бесианус приема името на бащата на майка си Юлия Бесианус,който е жрец в Емеса,Сирия.Там,наблизо е намерена прочутата статуя наречена от Запада умиращия Гал (скит,келт,келтоскит).Каракала или Бесианус както фигурира като британски крал в Тайната история на Британия ,като дете е изключително умен и чуствителен.За разлика от родения една година по-късно Гета,който е описан като груб и неуважителен.самовлюбен тип,който харчел пари за дрехи и бижута за себе си,недавайки нищо на другите. Царува съвместно с Гета за 10 месеца,преди поради разделението на римското обществото на две партии,тази на "гетите",представлявана от Гета и тази на "римлянето" предсталявана от Каракала ,ще доведе до неизбежното-сблъсъкът на двама родни братя защитаващи различни политически интереси. След като разбира,че ще бъде жертвата Бесианус нанася първия удар . Вероятно намерението на баща им е да остави за наследник Каракала което се подсказва от факта,че той е направен Август още в 198 г.,един град ,бъдещата столица на империята.Не говоря за Сердика ,която е столица за седем години на Рим и завинаги на Дакия,а за споменатия Августа Антонина ,преименован от Константин на Рома Нова ,какво скитско име Нова. И на латински е така . По късно в чест на Константин християнските апологети ще го нарекат Константинопол. Днес е известен,като Истанбул за името на което има две версии,едната,че идва от гръцкото ис тин полин , в града. Другото е разбира се ,религиозното Ислам Бол . Но и днес населението в България,например използва същия израз ,отивам в града. независимо,че това население може да живее в самия град,когато отива в центъра ,казва отивам в града. Така е и в най-скитския език,английския,където град,сити,е и център и град. .

Набиращата сили гетска партия и влиятелната майка Юлия довеждат до провъзгласяването на Гета за Август през 209 г,цели десет години по късно,въпреки,че разликата между тях е само една година.Именно това издигане на само година по-младия Гета чак в 209 г указва,че това не е семейна работа,а отразява сериозни обществено политически процеси.След смъртта на Септимий в римското общество са налице две големи политически формации,тази на Гетите на която представител е Гета и тази на Римляните изразител на която е Каракала. Идеята на майка им е да управляват съвместно.Благодарение на конфронтацията на двете групировки подобно по късно на сините и зелените в Константинопол ,ситуацията е или или.Кой Кой ще убие.Бесианус е с изпреварващ ход усещайки,че той е трябвало да бъде жертвата. избухват бунтове,неподчинение на легиони,масови брожения и съвсем не случайно Бесианус за да успокои ситуацията е принуден и обявява всички за римски граждани,или всички тези "гети" получават признание и се легитимират
Произхода закодиран в имената им се указва и от любопитните истории които намираме за смейството,да започнем с тази с убийството.
Това е разказано в История Августа . Там се описва как Каракала убил брат си Гета,и как заради това било заличенио името гета и гетите станали готи.Зад любопитната случка се крие една историческа истина.Историята завършва още по любопитното:Когато веднъж сина на един бивш имератор от свитата на му присмял за убийството на брат му ,като подхвърлил ,че Каракала трябвало да си сложи към титлите и Гетикиус,той заповядал на своя преторианец да го убие. Преторианеца извадил секирчето(скиткската си секира) и го довършил. Каракала просъскал: "Имах предвид с гладиус(меч )бе",както е записано в История Августа. А дървения бес не разбиращ от изтънчените римски правила ,използвал не правилното "ромско" оружие гладиуса,а изпълнил заповедта със секирчето,потвърждавайки ,че най-верните войници на Каракала,дори си използват и любимите оръжия, вместо да са въоръжени ,както подобава на знатни римляни,по "римски",което всички знаят от милионите илюстрации не е секирчето.Нито пък знаят римските традиции и закони и убиват син на император по недостоен начин различен от установени със гладиус. Гладиус също е от скитски произход,растението на архаичен български се е казвало гладиол,lat. gladiolus,малък меч лат. gladius,от формата на листата (Паладиус,Земеделие)
Този малък детайл е един от многото които изясняват истинския произход на фамилията. Не случайно братята от Онгъла заселили Британските острови казват "God is in the details" . Истината е в подробностите,или на новобългарски Бог е в детайлите.
Пътя към властта Септимий -направен е сенатор от крал Марко (161-180 )/Marcus Aurelius /),който едно от персонификациите на българския Крал Марко. Крали Марко в действителност е инкарнация на Херакл и всички римски императори от скитски прозход са негови почитатели).Крал(импа) Марко, който е един от първите римляни изобразени не избръснати до синьо и леко пийнали , а в стила на "варварите" леко бръснати и нашмъркани до посиняване. Това може да се отдаде и на философските му пристрастия,които както знаеме бяха причина и всички български марксистки философи да са с бради ,което българския народ погрешно възприе за признак на свободолюбие и демократичност.Че те носели бради и пуловери ,марксистките философи,лидерите от Кръглата маса и основатели на СДС ,ДПС и так дальше ,ако някой все още си спомня какво е това, било признак на свободолюбие . Народа разбра грешката си ,ония я поправиха,като свалиха пуловерите и си обръснаха брадите,но в България кой и те бръсне за слива-с бради без бради ,със стари куртизанки нов бардак не се прави.Дори последните политически курви не могат да променят бардака ,ако не се поучат от историята на първата "българска" династия в Рим,тази на Северите.
Която на практика води началото и промоцията си от Крал Марко (161-180)/Marcus Aurelius и съимператорът му Луциус Верус.Злите езици и за тези императори думат,че били избрани от поредния римски гей Адриан,който се опитва да вземе титлата на най-големия педофил и гей Траян,като за целта е първият имп който въвежда модата на брадите изглежда с цел да не се усъмни някой в неговата мъжественост . Затова и избрал тези последните , заради добрата им външност.За Траян "българите" помнят и са предупредили момчетата си ,че е педофил в известната легенда за цар Траян с магарешките уши,в която Траян е показан с един голям срам "магарешки уши". Като символ на сексуалната разюзданост на едно магаре народната памет по един великолепен начин е разказала за истинската същност на този иначе голям римски император.
Импа Вер(крал Марко) е човека издигнал и Основателя на династията на Северите,който е предмет на изследването и който е наречен Жестокия Северняк,жестокия от севера.Септимий Север.Вече като действуващ император сменя името си и приема това на Пертинакс(193 г),в почит на една не по-малко интересна личност,което идва само да ни покаже защитаваната тук гл.т. за величието на тази династия.Бащата на Пертинакс е роб. Само за две поколения от една генерация Пертинакс,от роб се издига до император. Новоосвободения роб,или въздигнат в либертини,което значи свободен,римски статусен клас ,при който гражданина не е пълноправен римски гражданин,каквито са само тези по рождение,като и те от своя страна не притежават пълния пакет римски права,например,правото да бъдат избирани или правото да бъдат глава на смейство.Ето този гаден римски закон ,попречи например на Георги Пирински да стане Президент,а и дори попречи на един български цар да стане президент. Каква ирония. Но както казват римляните суров е законът ,но е закон. Все пак не може да не сме благодарни на римляните и на импа Наполеон въвел римските закони в Европата с т.нар. Наполеонов кодекс,защото сега щяхме да плащеме на някой немски селянин защото Дуная извирал в двора му.
Да се върнем към Рим и Пертинакс. Баща на Пертинакс,забогатява от търговия с вълна и успява да даде добро класическо образование на сина си и самият той става учител.И Пертинакс ,като Септимий под крилото на импа Марко израства до сенатор и губернатор.Въздигнат е в градски префект на Рим,където го заварва смъртта на Комод(180-192),сина на крал Марко.Новината за смъртта на сина на своя благодетел ,Комод ,който от своя страна му е възложил като на доверен човек подтискането на възстанието в Британия го заварва като Префект на Рим.Смъртта на Комод хвърля Рим в хаос.Съзаклятниците убили Комод предлагат поста император на Пертинакс. За целта обаче му трябва подкрепата на преторианците.Сумата е по 12 000 сестерции на преторианец и сина на роба е новия император и владетел на света. Твърде скоро се опитва да проведе непопулярни социални реформи което коства живота му само след 87 дни на власт.Убит е от преторианците с думите,като войника който го промушва казва""Войниците ти изпращат този меч ".
Септимий Север научава урока си както всеки умен скит го прави-от грешките на другите. Преди да стане император Северус е подобно на Пертинакс губернатор на някои балкански провинции- Панония и Илирия. След като завзема властта в Рим първата му работа е да разпусне старата Преторианска гвардия и да изнесе бараките и извън Рим. В новосъздадената ,вече помещаваща се извън Рим с цел да се предпази от участта на мнозина свои предшественици, назначава само своите верни сънародници,от "римлянето" ,но от народите от които е фамилията му,т.нар, гети,беси или скити.И специално да не го сполети участта на Пертинакс.
Сина на Свободен . Издигнал се на император. Или баща му е бил роб който е освободен,а сима му станал имп. макар и за 87 дни. Преторианците ,по стар ""римски" обичай ,от време "оно",уно ,така правели "римлянето" с което се отличавали от "варварите" не римлене, отрязват главата му и я забиват на кол пред преторианския лагер, с цел,всички знаят да изсъхне и да си направят Чаша. Като идва обаче Жестокия Гет от севера ,Септимий Север им се вижда тесен Рим на преторианците.Водените със него Панонци и Мизийци са имали нужди от Чаши. Изважда преторианския лагера от града и настанява съвсем нови хора за преторианци. Може ли някой от три пърти да познае дали са от "знатните римляни",тези от провинция Италия или се е спрял на съплеменниците си гетите,тези от Илирия и Панония където е губернатор .И нещо още по странно,сменил си името на Пертинакс.Сина на роба . Какво ли е искал да покаже.Че в държава в която сина на освободен роб може да стане президент още в трети век има нещо гнило ,което Дан Браун,Папата,Матушка Рус и европейские учьонъх не ни казват.
За да подчертават от кое племе са,племето на скитите Септимий си кръщава децата Гета и Бесианус.(бесите живеят по северните склонове на "Родопите",която пък започва от източния бряг на Вардар,като прохода Суки ,днешната Траянова врата,разделя Дакия от Тракия. Най-добрите мини на бесите са около Ниш и долината на р.Нишава до връх Ком.Сребърните и златните са около Берковица и Чипровци.Слизат по на юг по долината р. Морава Влашка планина,Огражден ,до източния бряг на Вардар.Това е територията на бесите -Западна България. Те са и са част от даките,които на изток от Прут се наричат Гети).
За гетския произход говорят и всички други истории от древността. Бесианус е наречен Каракала на името на ямурлука, който е носел за да подчертае произхода си. Caracala- Черегило .Знаеме кои се развяваха с чергилата из непревзимаемия град -хуните от партията на Юстиниан. В История Августа се разказва за това без да се уточнява от къде е името Каракала.
Бил обичал някакъв плащ,наметало което било "галско"или "германско" или "келстко". Да припомним,че запада е нарекъл една прочута скулптора намерена в Мала Азия -умиращия Гал !?. Келто -скитите на запад от Алпите са започнали да ги наричат Гали . Но това наметало което малкия Каракала си е харесал е ямурлука на неговото родно племе,бесите от времената в които той като малко момче е прекарвал с баща си императора Септимий ,тогава губернатор в Илирия,Дакия,Мизия. Друго малко момче бе наречено Калигула,ботушче,от войниците на баща си Германикус ,заради малките войнишки ботуши които носеше по време на военните кампании на татко си.Бъдещия император Гай Цезар / 37-41/,(Gaius Caesar Augustus Germanicus( 37-41)),приветсвуван ,като най-любимия император и останал повече известен с прозвището дадено от войницте на баща му Калигула.
Нека да намесиме и един друг скит-император Максимин Тракиец,който е издигнат на служба от имп. Север ,като земляк,и който толкова им е верен,че след изчезването на династията се пенсионира.Максимин Тракиеца е роден от майка аланка,никога не е стъпвал в своята столица Рим,при все че е император.
За подигравка и за да докажат колко бил неук и че не знаел латински пишат,че говорел със Септимий Север на чист тракийски!?
Само,че забравят да пояснат Септимий откъде накъде ще говори на чист тракийски. Да не би защото родовото му име да е Гета.Издигането на земляци не е приоритет само на Путин и съратниците му от Ленинград, а е най-известния политически способ.
Гетския произход на Северите се потвърждава и от патологичната омраза на Север към византийците. Той им изравнява града Византион със земята и на негово място основава нов град който нарича на името на Каракала- Антонина Агуста.По късно Константин Велики изгража град Нова Рома за своята нова империя който го нарекли Константинопол.

 



Тагове:   основателя,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. shtaparov - Подкрепа и добавка
21.11.2010 00:24
Подкрепям заключенията Ви,marknatan,имайки пред вид следното:
1.Септимий Север пръв заповядва преторианците/личната охрана на императора/ да бъдат набирани само от Тракия.
2.Името Север е аналогично на името на нашия княз Севар от VIIIвек,което е
диалектна разновидност на името Божар/Божил/.
3.Името Гета отговаря също и на нашето лично име Гето/виж фам.Гетови/. 4.Басиан=Божиан/Божян,Божан,Богиан,Богидан,Богдан/.
5.Каракала пръв дава римско гражданство и пълни права на завладените от Рим народи,за да осигури на единородните си Траки правото да стават императори
безпроблемно. От този момент нататък Рим е управляван повече време от Тракийските династии,отколкото от всичките други династии,събрани накуп.
6.Каракала може да означава също и Каракола/Каракольо/-виж фам.Караколеви,
Баламира/Баламир,Велимир,Боримир/,Каладара/Коледара,Коледаря/,и т.н.
цитирай
2. marknatan - shtaparov Хареса ми за коле...
21.11.2010 22:55

shtaparov
Хареса ми за коледаря коледарите ходят с тези ямурлуци
както и прочитането на басианус божианус може да окаче изключително правилно (Дядо му е жреца в едеса и е басианус )

така се чете на скитски (надписите на скитски са ту с латински ту с гръцки и персийски букви) (Дядо му е жреца в едеса и е басианус )
числото X (10) изписано на латински е dеcem ,а на скитски се чете десет
описал съм го по подробно в тема в бг-наука ,http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=8528Константин , прехвърлиха я в алтернативна история от този ученически форум създаден от очилатковци,които не могат да надскочат инфалтилността си и тинейджърството дори когато се касае за история и наука

там ако искаш пиши за съществуването,виждам твърдиш го,на кирил и методий и ако можеш дай нещо различно освен декларации в стил Ромска Тръпка за тях
(за историческите трактовки които даваш-неверни и грешни)
поздрави
цитирай
3. marknatan - а пък бесите са божия народ на ант...
22.11.2010 01:18
а пък бесите са божия народ на античността тяхно е светилището на дионисий и те само с това са известни
после пък стават ристиени и библия бесика е съчетание от старото за дионисия и новото от гръците
това е за една нова тема за всички бески светилища ,от беската басилика до перущиоца до беската басилика край пирдоп към която партийният секретар Н(езнаеющ) водел група овце .значи овцете са партийци. някога за такива неща пращаха в Белене. Сега пишат Ромски Тръпки и им звучи научно на разни шиозоиди
цитирай
4. shtaparov - Радвам се
24.11.2010 00:01
Радвам се,че харесвате заключенията ми. Но ако знаехте и другите ми постижения
в областта на анализите,щяхте да гледате с отвращение досегашните ни учебници по история. За Бесите правилно се досетихте-името им значи Божи,и не само това.
Установил съм го преди около две години,а нямах представа за блоговете,в които
е могло да го популяризирам.Но,всяко нещо с времето си.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marknatan
Категория: История
Прочетен: 3849943
Постинги: 1122
Коментари: 4084
Гласове: 1727
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031