Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2010 10:37 - Етимологията на името Дионисий
Автор: marknatan Категория: История   
Прочетен: 8774 Коментари: 11 Гласове:
2



Етимологията на името според учените е несигурна . Окончанието несос,нисос се цитира най-често като от негръцки произход. Елемента Дио се асоциира със Зевс ,генитив Диос.
Най-ранната форма ,както и при василевс,каква случайност ,е от Микена (разбира се "Гръцката" Микена) написана на линеар B, di-wo-nu-so / Diwo(h)nusos/ от две плочки датирани 12-13 в.пр.н.е.
Среща се като Dionūsos и Diōnūsos в Беотия , Dien(n)ūsos в Тесалия , Deonūsos и Deunūsos в Йония и Dinnūsos в Аеолия.
Дионисийи е едно от имената , които на гръцки са пълен нонсенс и нямат обяснение на този език.И затова както виждаме твърдят,че дори нямало обяснение и етимологията му била несигурна.Да не би защото "Гръцкия" бил Независим клон от т.нар. индоевропейски език.
Дионисий,Бакхус,Йакхве,Загрей,Орфей,Митра-Сина Божий. Майка му Семела изгоряла защото видяла истинската същност на Бог който бил кълбо светлина която никой смъртен не може да издържи.прераждал се поне три пъти. Два пъти роден. Веднъж от Семела,която изгоряла подучена от Хера да види истинския образ на бащата на детето и, и после зашит в яйцето на Баща си Теос,откъдето е роден отново.Неизяснената за света и до днес етимология на името му се изяснява на архаичния български-понтийския език . В предишната тема дадохме етимологията на името му като деон син, диониси,син на бога, божи син.С това име се налага и известен впоследствие.
(на приложената карта се вижда,че Скитополис и Назарет само планината Табор ги дели От Скитополис , където е светилището на кърмачката(майката) на Дионисии, и Назарет ,няма селища между тях. Подозрително. Ако знаеш само,че Божия Син е роден в подножието на планината Табор,нищо чудно да се обърка човек. А пък ако не иска да изкара Божия Син скит,задължително ще избегне Скитополис.Града основан от Диониси в който е погребана кърмачката му Ниса)
Първоначалното буквално значение на името му се разбира от архаичния български .Доста думи,ако не и повечето достигнали до нас се приписват за гръцки само защото "учените" са ги намерили надписани според тях с "гръцки" букви.
Ето така е достигнал до нас записан на греческий Диониси-Διόνυσος,Deunūsos,di-wo-nu-so / Diwo(h)nusos/
На понтийския език или архаичния български означава Дву Носен ,Дуо Несен ,Дву раждан,Дио Ниси, Два пъти Роден, Два пъти носен,Дву раждан.
Двете съставни думу са си от т,нар. индоевропейски глоси ,всеки може да ги провери .1. Два, и 2. Нося.
1.d(u)wo на скитски ,или протопонтийския наричан и евроиндиански (идусоидноевропски) е два,две.
2. Неси ,носи,ниси е другата индоевропейска дума с едно и също значение и в английски и навсякъде ;нест е на английски,гнездо,гнесди,гнезди,неси,от снеса яйца,нося ,неса една и тоже понтийска дума
на скитски ,или протопонтийския си е нося,износвам ,неси
Когато майка му Семела не издържа на гледката на истинксия образ на Бог който е безкрайно ярко кълбо светлина тя изгаря. За да го спаси Бог го взима и го зашива в яйцата, едно от яйцата си ,които има във човешка форма.Там Дионисий е доизносен. От там е донесен,носен,роден и се ражда са втори път. Това означава и името му . Така е възприет и от "гърците" които записват и името с тяхната транскрипция.Която няма обяснение на техния език. Митовете за него обаче потвърждават името,Дву Носен.Дву Раждания. Веднъж от земна Жена ,веднъж от Бог-татко,тейко му.
Когато нещата достигат до нас разказани от гърци всичко е гръцко,когато нещата достигат до нас разказани от евреи всичко е еврейско.
Всеки както може се опитва да скрие скитските корени .


Тагове:   Орфей,   Дионисий,


Гласувай:
3



1. antivlaks - Ангел С
05.12.2010 17:36
Съгласен съм ,че Дионисий не е чисто гръцки бог а и самите гърци си го признават!
Хвърли едно око тук : http://el.science.wikia.com/wiki/%CE%94%CE%B9%CF%8C%CE%BD%CF%85%CF%83%CE%BF%CF%82_/%CE%98%CE%B5%CF%8C%CF%82
Обърни малко по-вече внимание на таблицата !
Само не разбрах как "две" се превърна в "
δυο " , или ще се опиташ да ме убедиш , че на гръцки "2" не се пише "δυο" ,а " διο " ?
цитирай
2. marknatan - разбирам, че си проверил скит...
06.12.2010 06:01
разбирам,че си проверил скитските(индоевропските) значения на двете съставни думи дио и неси .
Неприемайки първата дума ,два оставаш на обясненото че дио е бог и дионисий означава божи син .носен ,износен,роден от бог.
Елемента Дио се асоциира със Зевс ,генитив Диос. Също се обяснява и с диоскурите ,където дио пак било Бог. Само че и те са двама и значи две .
Отхвърляйки "научното обяснение"окончанието несос,нисос което се цитира като от негръцки произход се обяснява като идващо от родното му място ,ниса,където бил отгледат от нимфата със името ниса и приемайки точно индоевропейската дума несос.
Износен ,Роден от Бог е по-късното му означение с което става известне Божи Син. Носен от Бог,износен роден от бог.Вече го писахме и сега ще поясна че това не е първото му прозвище .
Други прозвища са "С Топките" Enorches ,указвайки как е роден от топките на Бог.
Освободител-Eleutherios ,,Гръмовержец,Господар,Владетел(Aesymnetes)
,iakhve; и т.н. Преди още да имат дума за бог примитивните общества са били описателни. В описанието за раждането му като два пъти роден намираме и неговото първо прозвище което е закодирано в името му непреводимо на гръцки .
Но отлично се чете на български .
Историята за раждането му го потвърждава.
Доказателството е и това че той носи и епитета dimetor - от две майки.
dimetor от две майки два пъти роден.дио неси е два пъти износен. диониси
ще се наложи и като Божи Син
откъде идва син , от несен ,
несен не е носи на индоевопейски
бера, е носи .неси е снасям,раждам ,донасям

как да транскрипиорат една чужда дума гърците и да остане до днес така както е била преди 12 000 г DVU,DUO,dio dva
цитирай
3. анонимен - Не се излагай като кифладжия.
06.12.2010 13:19
Името Dionisos за което пишеш винаги се е разчитало като Дионис. Дионисий е късноантично гръцко(византийско) име и е само коственно свързано с древното божество Дионис.
цитирай
4. marknatan - още един видиотен който си е бил и...
07.12.2010 04:06
още един видиотен който си е бил изхвърлил чернобелия телевизир ,щото капитализъма щял да му донесе цветен,като на "западняците". Почакал двадесет годинки без тв, и сега си купил компютър с цветен монитор. Кой да ти навакса пропуснатите образователни програми тези 29 години?
само от ромската трътка изкачат подобни умотворения

" Дионисий е късноантично гръцко(византийско) име "
- късноантично , гръцко и византийско !? 20 те години без тв си казват думата

"само коственно свързано с древното божество Дионис"
тва сам ли го написа или имаш "само коственно" участие

като ти липсват първите 14 години,не припускай първите 14 реда

"Най-ранната форма ,както и при василевс,каква случайност ,е от Микена (разбира се "Гръцката" Микена) написана на линеар B, di-wo-nu-so / Diwo(h)nusos/ от две плочки датирани 12-13 в.пр.н.е.
Среща се като Dionūsos и Diōnūsos в Беотия , Dien(n)ūsos в Тесалия , Deonūsos и Deunūsos в Йония и Dinnūsos в Аеолия"
Други прозвища са "С Топките" Enorches ,указвайки как е роден от топките на Бог.
Освободител-Eleutherios ,,Гръмовержец,Господар,Владетел(Aesymnetes)
,iakhve; и т.н.

Най-интересното му прозвище не съм го и споменал .защото е предмет на отделен пост
цитирай
5. анонимен - RIZAR
07.12.2010 12:54
Натане , здравей !
Къде се изгуби ???

Малко са ти народни етимологиите. До доказване на противното. В индоевропейските езици се среща интересна взаимозаменяемост между"Z" и "D" .
Zeus = Deus Dios
При всички положения едната част от името си е ''бог''.
цитирай
6. анонимен - RIZAR
07.12.2010 13:03
Ерго , не се впускай много в народни етимологии.
Двуносен , двуизносен си е чиста етимология.

Обърни внимание di-wo - идва от индоирански корен, с който се означава по-късно т.нар. божества - деви.
Старобългарскате или староскитско-тракийска дума е от ''див'' , ''дев'' . Досега израза ''дивен" е описателен за някой , който е извънобхватен, дивен, божествен, това са синоними.
цитирай
7. анонимен - Специално към "маркнатан"!
07.12.2010 20:09
И, как от di-wo-nu-so, или пък Diwo(h)nusos, прочете Дионисий? Името е Дионис и нищо повече. Явно е че не познаваш спезифичните транскрипции на дравните езици, макар и много да ти се иска. Ако беше Дионисий трябва да се изпише като Diwonisios. Друг е въпросът, че и смисълът на имената е различен. Дионисий значи "посветен на Дионис", " кръстен на Дионис" и идва от името на християнският светец Св. Дионисий Ареопагит, епископ атински, живял през І в от Н. Е. Ако на мен ми липсва телевизия в първите 20 години, на тебе ти липсва образование за темите с които си се захванал. Бъди здрав!
цитирай
8. marknatan - здравей рицара как е възник...
07.12.2010 22:53
здравей рицар
а как е възникнала думата,определението теос,диос ,ще го обясна,но се досещаш,че е от божия син ,сина на бог,дио ниси ,който ги е научил какво е бог . те не са знаели,не са познавали бог нали така. за бог трябва да те научи някой иначе ако знаеш ти самият си бог,някой те научава че има бог ти не се раждаш с това познание или вяра бог е непознаваем говоря за нарицателното човечество
така първо се е появил божия син който ги е научил че има бог и той е негов син самият той е бил наричан двуродения веднуж познали или възприели концепцията за бог те са изпползвали и това дио означаващо два за да изобразят и бог . забелязваме че прозвищата на самия диониси са и прозвищата които после се припиосват за бог и така после от неговото име са взели това дио което е стояло за два и са го превърнали в дио бог два двух от името му зпочва да означава и бог и да оразява и двойствената природа на естеството и дионисий означава и това двойствен и това е първоначалното + и - ,два полюса ,разделяне,противоположностин и и т.н.
диоскури значело синове на зевс
само че само единият е син на зевс
при омир и двамата дори са смъртни и са участници в троянската война значи двамца богове

анонимни имаме записано di-wo-nu-so
грешка е ,че подобно на хероглифите се разчита през английския
как е звучал египетския, не е ли бил подобно на китайския джин зжиа хуен и т.н.
как говорят в африка мбунего мнбу хгкото бонго
е кой е английския звук че на него ще слагаме английски букви
написано е di-wo-nu-so Дъ Ву - два ,две ; Ни Со -но ся,
във времената със една дума се е изразявало всички ,с една едносричково звучаща дума тоже
цитирай
9. marknatan - здравей пак рицар !
08.12.2010 02:37
ами твоя най-важен коментар съм го пропуснал ! Я виж как хубаво си го обяснил за девите,дивние,дивен (божествен) произход с тракийскат(понтийкса,протоевропска) дума дви,два
"Обърни внимание di-wo - идва от индоирански корен, с който се означава по-късно т.нар. божества - деви.
Старобългарскате или староскитско-тракийска дума е от ''див'' , ''дев'' . Досега израза ''дивен" е описателен за някой , който е извънобхватен, дивен, божествен, това са синоними. "
аз исках да напправя и отделен пост за именно този произход на думата теос ,следваше да се мине и през диос курите синове на зевса май а? Братята на Елена Троянска и да се срщтигне до диви августи дивия август който измислил стражарите
цитирай
10. marknatan - сега за Фръцката Микена кво пише ...
13.12.2010 01:55
сега за Фръцката Микена кво пише един пич "Името Муканай със сигурност произхожда от езици предхождащи тези които се говорят в Гърция"
Е на тоя Муканайски език било записано нещо което на греческий Микенски било Диониси,а на предгреческия в който Микена било Мукана или Муканайски съответно Диониси е бил Дуо ниси ,дву несен. хе хе и че И на греческий били У на Муканайски .Или неще друго като дабъл въ Обаче в греческия не били останали следи.
Тва е само лингвистика и вера никаква.
Обаче ,кво казва Историята.
Баща и (на Историята) пише,че скитите наричали върховния бог на техния си език Папа ,което значело Баща(,Татко.Отец) .И било по правилно от тяхното(гръцкото) Зеус,Теос с което те наричали техния бог ,който сега " всички знаят това " бил Бащата на Боговете. Е директно ни казва Бащата на Историята,че на гръцки тва което сегат се приема за Теос.Отец,Бог тогава не е имало тва значение на Баща . Е кво значение е имало -Теус,Деус,Зеус. Имало е значението на дву,двух,двоен,две.
Пишат,всях от древните автпори цитирах в темата за Орфей,че Орфей е този който научил гърците да почитат Бог,той им бил въвел ритуалите,свещенодействията,обрядите.
Пишат също в дебелите книги.че първият ,най-първият,ама най-най-на-първипт бог на когото били научени обряди и т.н. тази наука бил некой си Диониси.
Въвел Орфей Бог,показал им че има Бог и как да го почитат гърците, а първият на който било извършвано това почитане бил "полубога" от тракийски произход Диониси на Гречески дето дабъл В станало на И.

Е ако Диониси е символ на бог и първото нещо което гръцките патета са видели да се мърда след като са се излюпили ,какво ще е названието за Бог у тях.
Е нема мърдане ,кръгът се затваря с бащата на Историята който потвърждава окъде е взето това Деус,Зеус и какво означава. Името на Бог който е Бог ,Нарицателно за гърците.
На учьонъй от тук сетне им прави впечатление как имало едни олимпийски Богове,(въздушни били) , и същевременно некакви странни "пещерняци" ,и други некакви сейяни,здраво свързани със земята(е що щеш от сейяни),земни богове ги нарекли.Дето възккръсвали празнували раждащата се Натура и так дальше странности
Е така стоят нещата исторически.
цитирай
11. balkan1 - Дев Нис
29.01.2011 23:10
За Дионис се пише че е бил НАШ владетел и като такъв естествено е бил обожектвен като всички други наши владетели и за това си имаме толкова храмове в могилите.
Навремето и той ходил в Индия - много преди Александър.
http://balkan1.blog.bg/politika/2011/01/29/.676148
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marknatan
Категория: История
Прочетен: 3849927
Постинги: 1122
Коментари: 4084
Гласове: 1727
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031