Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2010 06:46 - Дървения дворец на скита Атила край Тича е превърнат в каменен от каган Муртагон
Автор: marknatan Категория: История   
Прочетен: 6599 Коментари: 6 Гласове:
5

Последна промяна: 13.12.2010 07:01


image

След като кагана Муртагон вдигнал каменния дворец на Тича на мястото на дървения на Атила,излязла поговорката-Заварих град от дърво,оставям град от мрамор . От посещението на Приск,гръцки писател ,срещал се с Атила,имаме следното описание на дома му и това на другите скитащи се.


"Къщата(двореца б.а.) на Атила , която е разположена тук, ни бе казано,че е по пищна от къщите му на други места. Тя е е направена от рендосани(полирани ) дъски и обградена с дървена обшивка, проектирана не толкова много за защита ,а за външен вид.(за "саниране" ще да е било б.а.) Къщата на войводата Огнян ( Onegesius ) който е вторият само по отношение на царя в слава , е също така с дървено ограждение, но неговата не е украсена с кули като тази на царя. Не далеч от огражденеито е голяма баня, построена от Огнян , който е втория по власт между Скитите. Камичета (гръцките семейство от Солун еще не били измислили служебното название за звука Ъ,б.а.)за тази баня е бил заведен от Панония, за варварите в този район не камичета или дръвя, но използват внасяните суровини.... На следващия ден, аз влязох в огражденията на двореца на Атила, носещ подаръци за жена му , чието име е Кряка(Kreka- Атила е възпитаник на Сократ и си имал своята Ксантипа б.а.). Тя има трима сина, от които най-големият властва над Акатирите и другите нации, живеещи в Понтийска Скития. В рамките на на оградата са многобройни сгради, някои от дялани дъски красиво сглобени, други само от поставените неиздялкани талпи, стегнати за кръгли дървени пънове, които се издигат до умерена височина над земята. Съпругата на Атила живее тук; и като допуснат от варварите да вляза при вратата я видях отпочиваща на мека мебел. Пода на помещението беше покрит с вълнени постелки(чипровски килими б.а.) за ходене върху тях. Брой служители стояха в кръг около нея и моми седяха на пода пред на в своите бродирани(шевица ,от шеф -бос б.а.) с цветове ленени парчета плат, предназначени да бъдат поставени над скитските дрехи за украшение. "


Разбрахме и в какво живеят "конния" скитски народ . В дървени къщи,които всички знаят са строени от гръцки майстори,защото скитите ,всички знаят това , са скитски народ, а така и си пише,а скитските народи  живеят в палатки.Или на каруци. Но след като ограбили достатъчно ромейско злато започнали да наемат ,разбира се гръцки майстори да им строят къщите.

Безценна помощ в строителството е била оказвана от малките хунчета. Видяхме ,че някои от дъските били полирани,рендосани.

Хунските майки използвали малките хунчета за готварски печки.Те слагали под седлата на конете предвидения обяд състоящ се от парчета конско месо и малките хунчета яздели в кръг докато местото се приготвело . Слизали от конете с изтръпнали задници .
Докато гръцките майстори обядвали, така приготвения традиционен хунски обяд,малките хунчета започвали с голи задници да се пързалят по приготвените за изглаждане от гръцките майстори дъски ,които стоели изправени по скелетата на недовършениет къщи. С това се постигал желаният от тях ефект-възвръщали си чуствителността на изтръпналите от яздене задници,като били готови да приготвят вечерята,и същевременно така и рендосвали дъските за украса на хунските къщя.

Обичая изглежда не се е променил от времето на Херодот,който описва дървените градове на скитите,разбира се и тогава строени от гръцките майстори от градовете по северното черноморие които всички знаят били гръцки (без тези от Тирас,на Днестър,те били финикийци.)

Любовта към дървените къщи е намерила приемственост и при кагана Крум ,който като дошъл от Панония е спазил маниера на живеене на Атила и на него гърците са му построили дървен дворец,отлично описан в “Анонимен ватикански разказ”

"И тъй, като влязъл в резиденцията на Крум. той преровил неговите съкровища и намерил твърде богата плячка. Той започнал да разпределя на войската си по списък МЕД(пенези,пеньози,валута б.а), одежди, и други различни неща. Като разтворил и неговите Изби с ВИНО(течност пазена за тайнствота Евкаристия /Той е казал" яжте от моето тяло и пийте от моята кръв" -за това и българите са считани за човекоядци /,Всички знаят ,че Крум мразил пияниците и в БГ -ето и е изкоренил лозята, не се е пиело в Дъ БГ-ето б.а.)
, той раздавал на всички свои люде да пият до насита(простаците гърци взели субстанцията за Евкаристията за Вино ,и я изпили и после им се подигравали,че били българи,т.е. ристиени, човекоядци ,а не християни ,като тях б.а.) .
Като ходел по улиците на резиденцията, той се разхождал по чардаците(дървени,като и денес б.а.) на къщите(гърците им били построили дървени къщи на палаткаджиите б.а.), радвал се и казвал: “Ето, бог ми даде всичко това и аз искам да построя тук град на мое име, за да стана именит във всички бъдни поколения.” Като прекарал няколко дни, той напуснал резиденцията на безбожния Крум и оставяйки я, опожарил всички жилища(дървени б.а.) заедно с оградата(от дърво б.а.) от поставени едно до друго дървета(дървен матриал от служебното название гора,който дълго преди да се превърне в строителен матриал съществувал като военното понятие дърво,от което се правят военните уреди копия .б.а.). ”

Краят на това екологично разхождение е бил турен от кагана Муртагон,който на мястото на дървения дворец на Атила край Тича построил каменен дворец край същата известна река Тича,за което е оставил и надпис.
Местонахожденеито на каменния дворец на кагана Муртагон се потвърждава и от казаното,че за набиването на канчетата  на славяните по тези места той бил изпратил лодки по Дунав с войска които ги турили у ред като им поставили български босове.
Лодка се изпраща от другия бряг на Дунав или от три-четири км. по течението на реката.( Лодки от устието на Дунав требва да тръгнат предишната година и даже и да са наели финикисйки гребци и пак не мое да стигнат до Славяния)

Там некъде между Дунав и Тича е бил и стана му Плиска,както той казва стана ми плиска. Близо до стана е и Мадара . И Дуная и Тича.Некои им викат топоними.Казваш му на нещо ,че е топоним и оправяш играта. А още по добре е ако изясниш ,че нещо си било служебно название.Като част на речта. А без реч няма изречения. Няма ли изречения,няма Истории. И затова служебновидността на названиевидността е най-важна.
Ето тук всичко това е станало възможно след изясняването на служебновидността на названието дърво ,което дълго време преди да се превърне в строителен матриал съществувало като гора .Можеш ли да строиш с гора. Не можеш.
Затова изключително ценно е откритието за служебния произход на названията.(независимоси какви,без изясняването на служебноста им те си остават дзверски звуци) и би било за хуните невъзможно да живеят като ората и щели да си остатат по юртите. Ето защо изясняването ,че Дръвовидността на дървесината , преди да се наложи като дървен матриал ,в продължение на стотици години съществувала, като служебното название дърво е изключително ценно .
Това обяснява и как Муртагон е заварил град от дърво е е оставил град от мрамор.

Защото в продължение на стотици години преди мраморът да се превърне в строителен матриал той е съществувал като военното служебно римско название камък
.



Гласувай:
5



1. marknatan - Към статията следва да се добавят и ...
13.12.2010 09:56
Към статията следва да се добавят и два от т.нар. сторителни надписи на кагана Омуртаг. Първият от тях се намира в църквата „Св. 40 мъченици” в Търново и си е бил открит за науката там.Представлява колона от сиенит с височина 4 метра. В завършващите и редове се съдържат думи от които няма нищо по добро написано от(в) българската литература.(Според профаните нямало средновековна българска литература ,защото нямало българи,те били римски стражари ,защото българин = комита). Но не заради долното четиристишие,
"Човек и добре да живее,
умира и друг се ражда. Нека
роденият по-късно, като гледа
този надпис, да си спомня за
оногова, който го я направил"
а заради "топпонима" Дунав привеждам този надпис. Кагана Муртагон познавал "топонима" Дунав,представяте ли си ?
Ето го и целия надпис в който кагана говори за Дунав.
„ + Кан сюби-
ги Омор-
таг оби-
тавайки в
стария си
дом, направи
преславен дом
на Дунав и по
средата на двата
всеславни дома, като
измерих (разстоянието)
направих на средата
могила и от самата среда
на могилата до стария ми
дворец има 20 000 разтега
и до Дунав има 20 000 раз-
тега. Самата могила е все-
славна и след като измериха
земята, направих този над-
пис. Човек и добре да живее,
умира и друг се ражда. Нека
роденият по-късно, като гледа
този надпис, да си спомня за
оногова, който го я направил. А
името на архонта е Омортаг кан
сюбиги. Нека бог да го удостои да
преживее сто години.”
Вторият строителен надпис на Омуртаг ни дава още по ценна историческа информация. Позволява ни да локализираме каменния дворец дигнат на мястото на дървения на Атила на р. Тича.
Упоменал е друг "хидроним" -река Тича.
Като си е самонаправил пожелание да тъпче императора докато тече р.Тича !
"гази добре с крака си императора, докато тече Тича "
При положение (доказано) ,че Муртагон знае за "хидронима" Дунав,да си помислиме,че реката наречена днес Тича от болгарские учьонуй ,която пресъхва на следующий солнечной ден след пролетните дъждове,ще бъде предпочетена за критерий в представата му за дълголетие ,директно го отпраща към бисерите изсрани от боцмановата трътка. С подобна профанщина и кагана Муртагон скача в джобчето и ,както останалите профани.
Че той не може да прецени ,че реката наречена днес Тича от болгарские учьонуй ,ще пресъхне след пресъхването на Дунав ! И си я избрал за признак на дълголетие .
Реката Тича е една ,тази в която е имало две трети риба и две трети вода ,най-големият ляв приток на Дунав.Текла е и тече през най-българската област Банат.Близо до устието(от остия лат. уста,устие,на скитски тоже устие. да не се бърка с греческое делта б.а.) на Тиса е погребан и скита Атила. Тук е построил моста си кагана Муртагон указан в надписа и тази еднакво пълноводна река с Дунав е избрал в пожеланието си. Тук е и могилата в която е погребан.Са погребани двамата велики кагани,Атил и Муртагон.
„Кан сюбиги
Омуртаг е в
земята, гдето се е родил
от бога архонт.
Обитавайки стана
в Плиска, съгради малък
стан на Тича и премести (там)
войската си срещу
гърци и славяни. И
направи изкусно мост
на Тича заедно с малкия стан
и четири колони и отгоре на
колоните постави два лъва.
Нека бог удостои поставения
от бога архонт, като гази добре
с крака си императора, докато
тече Тича и докато . .
като владее над многото българи
и като подчинява враговете си
да проживее в радост и веселие
сто години. А времето, когато
се съгради (това), беше по български
сигор елем, по гръцки 15 индиктион.”


"Съгради малък стан на Тича и премести (там)
войската си срещу гърци и славяни."

славяни -псевдо римски стражари при липса на българи истински стражари . едните били комитатенсе другите псевдо комитатенсе,се римски служебни нароцатия

Славяните за които пише Константин Багренородния,че били преминали от властта на българите към властта на ромеите още по времето на Маврикий са имали нужда от бой по канчетата.
От дъж на вятър с некоя и друга лодка през Дунав и тва е ставало в земите отсреща,котио били преминали към "ромеите". хе,хе,хе.
цитирай
2. marknatan - "Докато тече Тича и докато. ...
13.12.2010 13:08
"Докато
тече Тича и докато . . като владее над многото българи " -Тича на Муртагон днес -в картинки . Е за тва да кажеш че ще го тъпчеш импа докато тече щото ти изглежда по пълноводно от Дуная( и си е по до там) е разбираемо. Ама да го изкарват Муртагон боцнат фен профан на профанщината на боцнатите трътки, само защото провинциалното бг-научно мислене било "турско синьо златариско" си е идиотизъм. "Турско синьо златариско" -то поне не е профанщина и психопатия в едно.
Тича в картинки
http://commons.wikimedia.org/wiki/Tisza
карта
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Thiz_river.jpg
При устието на Дунав в Тича свършва Дунав. От това място на картата започва Истър.Погледнато формално Тича била реално най-големият ляв приток на Дунав. Погледнато реално Дунав е най-големият приток на Тича. До вливането на Дунав във Тича, Тича е по пълноводната река .Това е отразено и от името на реката след тази точка -Истър.
цитирай
3. marknatan - Това, че българи владеят земите ...
15.12.2010 09:53
Това,че българи владеят земите около Тиса ни го съобщават и по-късните заселници на тези земи,турките ,това е наричането им от ромеите,иначе те се самонаричат маджар. В т.нар. „Унгарски аноним” от -12 век за тези земи около Тиса те пишат:

„Земята, която лежи между Тиса и Дунав, Великият Кеан, вождът на българите, дядо на вожда Салан завладя чак до границите на Рутените и Поляците и засели там славяни и българи”.

„Фулденски летописи” указват че в 829 г.

„Българите, като дошли с лодки по река Драва опожарили някои селища на франките, разположени покрай реката”

дошли с лодки по река Драва -от отва по ясно здраве. лодки по Драва. Не с кораби от Крим. Простичко и ясно с лодки по Драва.

Необходимо ли е профанизиране в стил отворена ромска трътка и поредния психопат да ни обяснява какво бил искал да каже летописеца,което не отговаряло на съвременното му профанско разбиране ,значи съобщеното било грешка

За по- ранно българско нападение от 827 г ,този път към славяните пък пише Айнхард:

„Българите изпратили войска на лодки по река Драва, разорили с огън и меч славяните, които живеели в Панония, изгонили техните вождове и им назначили български управители”.

Изпратили по р. Драва . Отново.Не пише изпратени от Онгъла ,та по топонима Дунав, та по р Драва. Директно е по Драва. Еми там са си били .тва им е територията.

Река Драва е успоредна на Сава и устието и личи точно западно срещу Мадара.
Ето от тук от българските земи между Дунав и Тиса са изпращани лодките с наказателни мисия да раздават правосъдие.

(всеки български гражданин трябва да знаят поне къде е Драва от бойните действия на непобедимата българска армия през Втората световна(вкл. тези които македонците наричат бугари татари с промити мозъци ,а дори и другите ,тези от новата източна порода с гръцки физиономии, баби германки и гръцко зле прикрито самосъзнануе,успешно гърцизирани и зарязали турското си минало, само за да се русифицират и впоследтвие успешно совиетизират, които твърдят написаното в гръцките христоматии ,че българи означава стражари ,защото били дадени преобладаващо в мн.ч. и променено от един профан психопат на българи=комита,.защото комита звучало,като македонското комита,което всички знаели били българите,с изключение на комит Никола ,който си останал комита ,а не българин.С което разлика че българи=стражари=граничари и изведена етимология бул гари ,охранители на долини, профана не било жалко плагиатство от гръцкия му идол,ами бил изяснил историята и името на българите,бул гари ,охранители на долини.. Доказателство били и хунгарите ,защото така били наречени в 12 век и турките или маджарите Хунгари от гари- стражари,охрана )
като бул гари -охранители на долини
цитирай
4. marknatan - Тък като досега сме показали един ...
15.12.2010 10:59
Тък като досега сме показали един "топоним" Дунав и един "хидроним" Тиса ,някой от боцнатите профани от ромска трътка ,ще критикува,като посочи ,че се сравняват "ябълки" с "ябълки".сравнявало се хифроним с хидроним,а сме дали един хидроним и един топоним . И ще докаже "научно" ,че нещата са неиздържани. Може да пък да дойде и някой да припомни,че според него веднъж "обиден" не било "обиден" и тва не се приема в Съда на Историята или Градския Съд. В Градския съд ,както и в история важат едни и същи правила,се е съд. В българските съдилища ,едно изнасилване не се брои за изнасилване и набедениет за виновни ги пускат ,защото всички знаели,че веднъж "обиден" не било "обиден" Трябвало да отидеш на нова "екскурзия" за да се зачита ,като после "'умниците профани" ще добавят,че "обиждането на отиване и връщане на една и съща екскурзия се счита за целите на науката за едно обиждане и пак попада в категорията на едното.,т.е. не било научно доказателство,докато не се отиде на втора ексурзия за "'обижднае"' за да се считало "обиждането" научен факт.
за да се избегне профанизирания в стил изсран от ромската трътка слгаме и други сведения от които разбираме,че муртаг си е в час с топонимите и хидронимите
“ + Кан сюбиги Омуртаг:
Корсис копанът беше
мой сътрапезник и
като отиде във вой-
ската, уда-
ви се в река Днепър.
Той беше от рода Чакарар.”
Топонима Днепър,който може да мине и за "хидроним" показва,че реката Дунав за могъщия каган е само поточе в средата на империята му разпростряла се от Прага до Урал. Но той си бил избрал като символ на дълговластие нещо което пресъхва през лятото !? На намиращо се гранично поточе на границата с гадните ромеи ,което се пресича дето си искаш,той решил максимално да улесни ромеите да нахлуват в територията му и им построил и мост. (мостът на Траян над хидронима Дунав бил разрушен от Адриан за да не нахлуват "варварите" по него)
Вторият възпоменателен надпис който ще разгледаме гласи :
„ + Кан сюбиги Омуртаг:
Негавонаис зера тарка-
нът беше мой сътрапезник
Като отиде във войската,
той се удави в река Тиса.
Той беше от рода Кубиар.”

Тук се появи и "хидронима" Тиса(Tича).
На кагана Муртаг . Е кой "топоним" според зависи си е избрал Мургаг да му бъде "хидроним" склонен към най-малко пресъхване ; Днепър,Дунав,Тиса (Тича)Тиса или тва дето пресъхва летос ,но според провинциалните ни учени ,напълно лишено от разум ,тва било световно неизвестно гранично поточе ,било Муртаговата Тиса(Тича)
цитирай
5. demograph - Поздрав. Не ти се слагам.
20.01.2013 19:10
Направо се кефя на логиката в разсъжденията ти. И на заключенията. Демогаф...
цитирай
6. nadzambunata - ОПаче
25.04.2016 11:40
Добре е, оПаче: проверявайки тука района на Мелк (На Меджилица и Дунав), Пьохларн на Ерлауф (Веслари на Той тича) в Австрия, тъпонимите и Светия Коломани, погребан в криптата на Св.Петър в Мелк ме отвеждат до друго, което може да води и до други размишления. Ах тези славяни, ах тези римляни и др.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marknatan
Категория: История
Прочетен: 3850241
Постинги: 1122
Коментари: 4084
Гласове: 1727
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031