Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2012 06:56 - Българското монетосечене на град Владимир под татарско иго
Автор: marknatan Категория: История   
Прочетен: 11781 Коментари: 6 Гласове:
3

Последна промяна: 25.07.2012 08:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Първоначално тези загадъчни монети правилно са обявени за български от първите им изследователи в 19 век, но впоследствие великоруския шовинизъм налага смехотворните обяснения и твърди, че те са дело на Владимир Покръстителя на Киевска Русс,която съответно пък била началото на Московското татарско княжество наричано с правилното му име Московия до скоро. Успешното представяне ма Московците, като преки наследници и истински приемници на Киевчанската държавност би било успешно, ако ги нямаше тези монети, които говорят точно обратното и разкриват истинската история на региона.


Монголците възстановяват повсеместното издаване на сребърни дирхеми. От свидетелствата на древните автори знаем, че огромни количества сребро от завоюваните държави е отишло за претопяване. Това се случва и със златните монети. Възстановява се сребърната монетна система, досега подменена от златния стандарт. Съотношението на злато към сребро става 1:6,64. Най-високата единица е туман, следва златен и сребърен балыш. Следват динар, дирхем, данг и фельс.
От времето на Тимур за обозначение на сребърните монети,освен динар,дирхем и данга,се използва термина «теньга». Тенгата е 6-5 г. и като монетна единица встъпва в паричната система на Тимуридите,
"Кара-Коюнлу вплоть до прихода Сефевидов."

Преди да цитирам от книгата Ислямско монетосечене * , да изкажа мнението си, че данга, денга най-вероятно навлиза в ислямското татарско монетосечене от Китай. там означаваше стойност и е използвано в много от техните названия вкл. и при домонетни форми-ножове и др.


Каквото и да е възприето в народния ни говор названията за пари, то не е от турците от е отзвук от тези времена. От турците е названието мангър и акче.
Вече на няколко пъти
( форума на двамата съмнително мургави братоци б.а.) и тук и в другите съседни теми се дават източници, с едни и същи примери, очертаващи една географска територия, които разкриват историята ни, които обаче се обясняват с московската историография. В съседната тема има подобен пример от Иванко( "Иванко Тертер отлетя във вечните ловни полета от бг науката" р. б.а.)
"На запад Великата Татария граничи с Валахия, с Росия - на север и продължава до северен Китай, на изток тя граничи с Хорезм и някои пустини... В тази страна има много христиани, а именно : гърци, разни армени, зики, готи, тати, воляки, руски, черкеси, леки, яси, алани, авари, казикумухи и почти всички говорят на татарски език"

Когато Татарите идват техните роднини и съюзници от север Московските татари,
( лайнометите да не забравят наричането на хората на Светослав,ТАТАРИ от византийските автори векове преди да се появят "татарите" и лайнометските тиории за служебнот название татари б.а.) огънали се под ударите на тевтонските латвисйки рицари, заплашени за съществуването си и на границата на изтреблението повикват на помощ източните си роднини, които те без бой и съпротива пропускат до западната си част за да унищожат намиращата се там Валахия, северната българска отвъд дунавска държавност, която те днес си присвояват и представят за своя.( тук снова на лайнометите следва да се припомни, че Византия до последно отказва титла . но не нацар Симеон, а титлата патриарх на московските татари, васали на великията хан до 17 век б.а)

Така пропуснати безпрепятствено от техните съюзници москалите в 1223 г те унищожават това което московските татари наричат Киевска Рус ,без те самите да са от Рус нациите. Монголците правят град(принципалита)) Владимир столица и го оторизират да издава монети. Това са известните ни загадъчни монети които днешните московци представят за изработени от княз Владимир от Киев след "покръстване" от Византия в 10 век ! Монетите започват да се издават от името на град Владимир, като градски издания, каквито има подобни татарски монети издавани от град Кафа и от други градове под татарско влияние. Тези от Кафа са на кирилица, от една страна е града изобазен като крепост от другата е тамгата на хана на ордата. На този адрес могат да се видят коментираните издания и да се проследи развитието на тамгата от татарските издания до тези на град(принципалита) Владимир:
http://www.hordecoin...galGH_caffa.htm
http://www.hordecoins.folgat.net/S_galGH_a...rim-Ordu_02.htm
Това е може би един от най-добрите нумизматични сайта.
На този адрес има прекрасен справочник, с добре илюстрирана карта на татарските градове издатели, като обаче ще забележите липсата на Московско татарските градове,и именно Москва с надписи на арабица, от които иманно започва издаването на руско-съветските монети. (както не всички знаят първите руски монети са на арабица б.а.)

От така наречените монети на Киевска Рус са известни по руска хронология
:

(която аз не споделям и излагам тук обоснованите си съображения б.а.)


златни на Владимир (златник) - 11 бр
сребърни на Владимир (сребърник) 4 типа- 244 бр.
сребърник на Святополк - 51 бр
сребърник с име Петрос -5
сребърник с име Петър -12
сребърник на Ярослав -6
сребърник на Ярослав с латинска легенда-5
сребърници нуждаещи се от по нататъчна индентификация- 3 бр.
На този адрес има добра илюстрация на монети които ще разглеждаме
 

http://www.zeno.ru/s...ry.php?cat=3391
и също за сребърниците тук
http://www.zeno.ru/s...searchid=112133
като първата е фалшива,което поставя съмнение и за някои други

При тези от злато от град Владимир от едната страна е Владимир като светец,
или не, отдясно на него е татарската тамга, впоследствие развила се в красива арабеска изработена в прецизен калиграфски стил. От другата страна е образа на Исус Христос с надпис IC XC . При сребърните се различават четири типа. Лице :надпис на български Владимир на столе( трон б.а.),и той наистина седи на нещо като маса, трона,и от другата страна е тамгата като арабеска,заобиколена с надпис АСЕЕРА СРЕБРО. Или дори и името на монетата е дадено като асарион, АСЕРА, една от монетите споменати в библията и също монетна единица на Византия, възприета и имитираща Венецианските монети(матапани б.а), гросо, т.нар. монети на дука, или известни , като дукати. Византия първоначално започва да издава монети копиращи венецианското гросо с наименование басиликон, следва ставрон(от кръста ставрос гр) и от асарион,налични в 13 век. По скоро е взето името на византийския асарион, като асера, отколкото директно от библейското, но не можем да бъдем сигурни кой кой тук копира. В последните нумизматични издания които се приемат, Сотникова, по която е направена горната таблица пише, че тези монето са най-голямата нумизматична рядкост и името им не било известно.

Надписът АСЕЕРА на български е видим и ясен. Виж приложение.
http://www.zeno.ru/s...php?photo=20350
Околовръстен надпис около тамгата започващо от 12:00 СРУБРО ,следава А и от другата страна СЕЕРА . А С Е Е (П )А

В една своя статия проф. Чилингиров е показал как изглеждат и добре е обосновал българския им характер с наличието на тях на думата сребро,
написана на български и не серебро, по московски. Иванко посочи това изследване:
http://www.ivanstamenov.com/?p=571
"Монетите на киевските князе и монетите на българския цар Петър I"
д-р Асен Чилингиров

Тук само ще кажа,а по надолу ще разгледам,че това са монети на племеника на хан Берге, приел християнското име Петър в 1253 г.( част от българските валдимирски издания под татарите, а не на цар Петър 927-970, както фриволно и необосновано е определил Чилингиров б.а.)


Това, че е написано на български сребро е отбелязано и от първите им изследователи, като Толстой в 19. век.


Наличието на легенда и на латински , както е със други български монети тези на Валахия ,много добре илюстрира и времевия период 13-15 век , времето на венецианско генуезко пизанското господтво в причерноморието, за което ще отделя внимание в по следващи редове, влияние довело и до раъделяне на бзлгарското монетосечене до два тегловни стандарта и монети иъполъвани ъа обраъци на българското имперско и феодално монетосечене взв валахия, сърбия, молодова, адриатика и беломорие. 

В съчетение с всички останали исторически факти истината не може да се подмени не зависимо от яростната пропаганда обзела и  средите на научените работници и техните учени сзтрудници, повтарящи абсурдни историографски обяснения в лайнометсказа нумиъматика следваща жалката ъападна историография, как Московците се разминали с най-големите монетообразуващи фактори в историята на човечеството - Венеция и Монголската империя и изпаднали в триста годишен безмонетен период.

След прекрасните издания на "Покръстителя" си москалите изпаднали в амнеизя и си менкали 300 г кожи от белки и златки до появяването на първите им монети в 15 век на арабица !? Ета бъйло "безмонетнъй период" според лайнометите , ней-ретрогардния период в хисторито на маймуняците след изяждането на динозаврите !

На този адрес могат да се видят коментираните татарски издания:
.http://www.hordecoins.folgat.net/EPageHome.htm
и такива на Волжска България отпреди 1287 г които още пазят античнотата си връзка чрез населението кощто ги издава.

Различаваме делфините от Острос,Тасоските сатири с нимфата и др..ето тук http://www.hordecoin...H_bulgar_04.htm

На всички тези от "Рус" присъства характерен знак на Ордата, двузъбец или тризъбец, изработен и по късно доразвит калиграфски и превърнат в красива арабеска,изработена в характерния не можещ да се сбърка ислямски стил.(някъде има обяснения,.че бил тризъбез на хазарите). Да има още некой изкуствовед Чилингиров да не различва арабеска и типичен ислямски маниер или латински букви от северното причерноморие от десети век

Възприемането и представянето на знака, като княжески на "Рорикови" отлично илюстрира характера на Московската държава. "Великият" Александър невски е привикан от монголския хан  и обеъглавен. Таке се случва и със всички московски Рьорикови татари до 17 век наъначавани лично от великия хан сзс специално сзъдадената титла за тази цел Велик дук на Владимир. която е официалната титла на москалите и предшества тази на император по обясними причини до 17 век Императора всеросийский на който варненци пишат писмо се титулува Дук на Владимир и това му дава правата над това, което лайнометите определят за СССР след ВОСССР.

В статията си проф Чилингиров много добра илюстрация на един тип от тях който изобщо не се връзва с представеното ни от Московците, като и той обаче допуска грешка , при все, че е усетил българския им характер той ги атрибутира на цар Петър I(927-969).

Изследваните монети приписвани на цар Петър I(927-969) са налични в два надписа на кирилица и на латински, което би трябвало да сигнализира и на Чилингиров и на лайнометите за що иде реч.
Уви.
На опакото е изобразена в арабеска символа и тамгата на хана от ордата,доразвит и показан като църква от левия си край. Типична арабеска в калиграфия отново указваща в стила си произхода и периода. Това, наред с името и характерните особености на татарските ислямските монети използвани за прототип ни позволява безпогрешно да атрибутираме издателя на този тип монети, беъ дори да го оопсваме,че не прилича на най/известния иконографски образ останал непроменен през времето/този на свети Петър следван от св. Павел./лайнометскта наглост достига до кощунство в наричането на рзкополагането на св Климент за прзв папа римски лично от Петзр изобразено в сан Клементе за Крометофсфинщина, тка че лайномяткането на хан Берке е бел кахър. Този Петрос ,от тези монети това е племеника на хан Берге,който приема християнството под името Петър в 1253 г. и даже е канонизиран от руската православна църква . Той построява голям манастир край езеро Нера и това е втъкано в арабеската на монетите му,отляво с кръста.. Умира на преклонна възрсат в 1290 г. несториантвото на монголците е голен прпзни камук в западната лайнометщина представяща в сзвсем друга историята си и опитала се да заличи напзлно монголското поствяне на цяла Европа под тяхна власт.
Не съм сигурен но мисля че на някои от показаните от проф. Чилингиров екземпляри наред със всичко личи корубестата им форма което идикира че са след 1090 г.

От същата серия монети са и едни с отчетлив надпис цар Михаил.

http://www.zeno.ru/s...php?photo=24113

Такъв цар Михаил , наред с коментирания Петър няма в хронологията от десети век,която ни пробутва  руско-съветската школа.

Ето един екземляр от тазгодишен аукцион на въпросния Михаил,предтсавян за Святополк Ex G&M, Auction 143, 12.10.2005; Objekt-Nr.: 5741:
Swiatopolk I., 1015 - 1018. Srebrenik. Thronender, nimbierter Fьrst mit Kreuzstab, die Linke aufs Herz gelegt. / Tamgha des Fьrsten. 2,65 g. Sotnikowa/Spasski 201-3. Von дuЯerster Seltenheit! RRR! Fleckige Patina, gestopftes Loch, SR,sss
Mit Expertise von W. A. Anochin, Ukrainische Akademie der Wissenschaften

В 11:55 отляво на шапката между кръста ясно личи българския знак за Цар.

Отдясно продължава като РН тамга , МНАУ.. Цар Михаил. Михаил Всеволодич, който хан Бату в 1238 подменя с Ярослав Всеволодич и в 1246 го екзекутира.

В 1247 г Светослав Всеволодич е назначен за принц на Владимир.

При все че пишат че тези монети били "загадка" московците са ги обявили за техни.

Московската татарска държавност ще се развие доста по късно, след като източните им събратя ще ги научат на държавност-15 -16 век.Ордата консолидира тяхната земя.Изгражда им пътища,пощенска система която е по ефективна и от тази на Понито 600 г по късно,армейска структура,създава им литература,организират им фискална система,натоварените от нея да събират данъци по късно стават московската аристокрация.Научава ги да издават монети,като първите техни издания са от 15 век на монголски и арабски.типични издания за ордата носещи и ислямското наименованието денга ,арабска демоминация служеща и за обозначение на сребърни монети.Но за това са необходими триста години , които сега ни се предствят в руската и европска историография,като татарско иго,когато то всъщност е техния и не само , а и европския държавно образувателен процес. И най-голямото доказателство това са монетите които не могат да бъдат изцяло подменени и фалшифицирани, защото продължават да изкачат и с вида си и носещата на тях информация разкриват историческите процеси към които те принадлежат.

Преди появяването на московските денги имало 300 г "безмонетен период" ! И това е "научното" обяснение, което стрещаме навсякъде . Това е най-смешното историографско обяснение,което някой някога е измислял след кирометофсфинщината.

Защото точно това е периода, в който съществуват най-голямата сухопътна империя, Монголската, която човечеството познава в съчетание с най-голямата морска сила, Венеция, която отново човечеството след това не е познавало.

И двете по отделно са причина за развитие на тзрговията и капитализзма ,на монетосечене , на културен и научен обмен доевл до Ренесанса. До кавото и да се докоснат и да в основата на най-мащабните търговски процеси в цялото средновековие ,с влияние несъизмеримо и до днес.

Това е създадената от Чигис хан сухопътна империя и морската доминация на северно италианските градове , частност Венеция, получила права да търгува в северното черноморие още в 1068 г към която по късно се присъеддиняват Генуа и Пиза. И точно тогава към 1068 г рушняците забравили за ролята на парите на "Покрзстителя" си и започнали да си менкат кожи от белки и мишки. Твенеция  са господарите на морските ширини за 400 г ,когато откриването на Америка ги измества от развитието на мореплаването на запад и до каквото и да се докоснат преврзщат в пари и стимулират монетосеченето не на държави ами и на отделни градове и феодали .

От тук и смехотворните обяснения на "руснаците" ,че тяхното (не истински тяхното от 14-15 век,а това от т.нар. Киевска Рус) възникнало ,защото ги покръстили и тук има същата тежест . Човек използва монети не защото е християнин или не , а по политико икономически причини.И правото да сечеш монети не се дава и не зависи дали и каква ти е религията ,а възниква по съвсем други политико икономически причини
А Московците се разминали и с двата най-големи монетообразуващи фактора в света и проспали тяхното 300-400 годишно най-малко търговко владичество над земята. Татарите контролират пътя на коприната и владеят земята от Китай до Полша включително. Венецаинците са господарите на тогавашните морета и морска търговия.И двете сили издават монети в огромни количества и държавите до които се докосват правят това .Сърбия,България,Византия на запад имитират вебецианските, а на изток всичко е Монголско-татарско.

Обясненията за триста годишен безмонетен период, дори без да видим как изглеждат тези монети, не издържат и най-малката справка с историята. Затова пък като ги видиме е ясна тяхнта принадлежност. Издания на българската северночерноморски държавност унищожена от Московците с цел присвояване на историята им като тяхна и защитник на славянския свят,който те Московските татари с присъщия им заложен ген за завоевания се опитват да завладеят. И до днес когато в Китай изберат нов лидер ,ЦРУ проверява дали не е потомък на монголците,владетели и основатели и на династиите на Китай,които всички до една са от монголски произход ,което означава агресивна политика.

*-Ислямско монетосечене -"Монголы восстановили повсеместно чеканку серебряных дирхемов. По свидетельству древних авторов для этого на переплавку пошли огромные массы захваченных ими монет из казнохранилищ завоеванных государств. То же случилось и с золотыми монетами. Была восстановлена серебряная денежная система взамен золотой. Соотношение золота к серебрусоставляло 1:6,64. Самой высокой счетной единицей был туман, затем золотой и серебряный балыш. После чего шли динар, дирхем, данг и фельс. Со времен Тимура для обозначения серебряных монет, кроме динара, дирхема и данга, употреблялся термин «теньга». Теньга весом 6-5 г как денежная единица выступает в денежной
системе государств Тимуридов, Кара-Коюнлу вплоть до прихода Сефевидов.
У большинства монет, как и у исламских, бывают свои прототипы, т.е. монеты, бывшие
популярными в определенном регионе в предшествующие времена. Выпуская новые монеты, правители не могли не учитывать пристрастия и привязанности населения. Это явление нередко помогает идентифицировать незнакомую монету по прототипу."




Гласувай:
4



1. marknatan - Чилингиров е маймуняк, който с тази ...
28.07.2012 07:26
Чилингиров е маймуняк, който с тази си статия вреди на хисторито повече от всички останали маймуняци взети заедно и като цщло демонстрира толкова повурхностни и вредни познания не по история ми по человечност, че единстевното място за него си е маймунярника на Психопатите на Познанието От извора дето им бил гуру и те агенти


Като маймуняк за маймуняците важното да го е казал един от тях. Маймуняка мерилин самоедния шимпанзок участвува в практически експеримент. Чилингиров тоже . за престъпника гет и другия боцкан чакал дзверо олизал боцманския задник защото панимали че бургариите са стражари в бургоси в продължение на стотици години като съществителни значи съществуващи мястото си им е при маймуните я на чилингиров я на психопата боцко я в спартакиадата да си делят клоните

Дори само поради факта къде пише и кво откачалки екстрасенси и пълни ненормалници са му агентите в лицето на "От извора " или нещо подобно в което пълни путщовци расисчета и комплексари с МИСИЯ на чилингирци разкриват ПОСВЕТЕНИ маймуни в Пузнаия и Тайни за жените на секи от малкото останали от человеците е ясно с какъв маймунски чалгаджия си имат работа

Казал съм повече от достатъчно Дори съм спести и не само не съм маркирал но и не съм посочил защото за маймуняка е безмиуслено а ората си знаят,че
Василевс/Цар Петър I (927-970 ) има повече печати отколкото който и да е друг василевс. Повече дори от Василий II.

Че СТИЛА НАЧИНА НА ИЗРАБОТКА и т.н. не за изкуствовед или фортограф или историк или къфто екстрасенс да го милсят ми за най-обикновеното человеческо дяте е ясно и крещящо че между тези на Василевс/Цар Петър I (927-970 ) и българските от градските издания на град Владимир като татарски суверен нщма нищо общо За маймуняците като всички психопата в продължение на стотици години е съществително.

Какво очаква един маймуняк да има набългарските монетите от 10 век , Сърп и Чук и цитат от маркс и ленин


тази статия е стар коментар в темата ми утприд много луни за пусветените в пузнанието му при двамата съмнително мургави братоци Почти нищо не е добавено (тва с малките букви, десетина думи) и иам нужда от редактиране като за маймунпци че доста неща са спестени за баш маймуняка причина за статията екстрасенса чилингиров и пусветените му маймунчовци
може нямаше и да я препоставм, но видях в една книожарница въпросната простотия на чилингиров на хартия демек Кънига
и маймуняци почнаха да се оакават и да си повтарят маймунджулужите както става и тук и да се одрискват за моенетите на цар Петър и чилингирските маймунщини важнмото да го е казала една от тях да се менкта като боцманска дришня за догъз от Пусветените в анализирането
кво да се каже на маймуни може ли человек да изпада в ситуация да повтаря безспирно че две и две е четири и докога
че възприемането на нещата като две и две е четири независи от человечески усилия а си е дело обречено по дефиницияна маймуна създадена като маймуна
маймуните си мислят че некой им е задължен да им ги пувтаря "научно" а те да дрискат доказателства кво било "научно" като се кискат как една от тях казала друго двадесет пъти още по начуно на тех обичните независи пт человечеки усилия и
на първата пощвила се тук маймуна бе казно Думат ти дъще сещай се снахо ист дава но в кошара не вкарва

те се изпотрепаха да се онодат у кошарата за доказ
Ами оставям ги маймуните да се боцкат с боцко чилингирчо спарто от човещинка или от друга причина и туйто
цитирай
2. marknatan - За да оставите коментар, моля от...
31.07.2012 04:34
За да оставите коментар, моля отговорете правилно на въпроса :
Колко пъти психопатът боцман Ви е доказал, че "Бъл-гар-и (бъл-гар-ци): Стражи на върховете, долините или стражи на проходите и клисурите (клисурци). " ?
Колко пъти психопатът боцман Ви е доказал, че "Гър-и (гър-ци): Само стражи." ?
Колко пъти психопатът боцман Ви е доказал, че " Ун-гар-ци (Hun-gar-y): стражи хуни." ?
Колко пъти психопатът боцман Ви е доказал, че "Хър-ват-и (гър-ват (бат)-и): Стражи роднини или по-старши стражи" ?
Само коментари на отговорилите правилно поне на един от въпросите ще бъдат допускани за публикация
цитирай
3. shtaparov - Ако на руска монета от 13 век със с...
19.09.2012 04:18
Ако на руска монета от 13 век със сигурност пише цар Михаил,значи тя е сечена в
чест на Българския цар Михаил Асен (сина на Иван Асен II) от неговите руски васали.
цитирай
4. shtaparov - Ако на руска монета от 13 век със с...
19.09.2012 04:18
Ако на руска монета от 13 век със сигурност пише цар Михаил,значи тя е сечена в
чест на Българския цар Михаил Асен (сина на Иван Асен II) от неговите руски васали.
цитирай
5. marknatan - ендженери с нежни туракси души като ...
19.09.2012 07:07
ендженери с нежни туракси души като тебе и ша напишат "тйезта" по ттуракосапартошки както направиха с мадарското светилище то и ти си същия инфантилоен гетски лизач педал преписвач с "тракийски" тен / мама ти деба и нещастното изкуфяло същество ти немаш достойнство за хистори патритично ше пишеш плужек тъп Ходи да лижеш престъпните гетски задници и с кривогледия татаросапартъй да определяш кой бил заслужил да бъде славен турка кой на дедо Боже сол ташак за доказ на Правдата свиня нещастна Ти шеше втората маймуна след прерстъпника психопата гетксия лизач дето чете тука и отиде да сере кака невменяемия преписвач копипействач на Тракийски тези сапартока го бил доказал
Не ми стигат боцканите маймуняци с вазе ша се занимавам откаченяк Недей да влизаш тук нито имаш достойнство нито интелект една жалка подлизурка ма "патриотична"
неприятен си ми не ставх като психопата птрестъпник гетския лизач ако и да ти е дружка по ненормалност и не влизай повече тука
мамка ви деба и ненормалниците Те осрали и закопали българите свели оцелелите българи до под сто дошла да се насира маймуната точно тук Ходи да пишеш на екстрасенса чилингиров че тва е михаил може и тебе като психопата боцман да цитира в следващото "научно" студио нема само боцканите психопатати наука да творят я
цитирай
6. marknatan - Ако на руска монета от 13 век със с...
19.09.2012 08:52
shtaparov написа:
Ако на руска монета от 13 век със сигурност пише цар Михаил,значи тя е сечена в
чест на Българския цар Михаил Асен (сина на Иван Асен II) от неговите руски васали.


Е тва е за тебе плужек нечтастен написано от Българи за Българи на Български във Судебникъ святаго правовернаго великаго Самодержица Константина или известен като Законът за съдене на людете (ЗСЛ) самите Българи на български за Българи са записали
"Не трябва да се приемат за свидетели ни в една разпра тия, които някога бъдат уловени в лъжа и са пристъпили Божия закон, или имащите скотски живот, или ако са невежи в разправата, изключват се."
престъпниците психопати гетския лизач и невменяемия дзвер с подкрепата на анонимуси маймунякоси ще узаконяват психопатски записи за наука и История без да познават мъдростт а на старите Българи
В жалки секти спартакиади тураки и резани карабини си сепарират тураксо балкарската история която била от време оно на топонимо им Балкан
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marknatan
Категория: История
Прочетен: 3866171
Постинги: 1122
Коментари: 4084
Гласове: 1727
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930