Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2014 08:47 - Сребърни византийски милиариси от VIII в. в българските некрополи доказват ранно християнство у българите
Автор: marknatan Категория: История   
Прочетен: 5495 Коментари: 4 Гласове:
1

Последна промяна: 18.08.2014 08:54


 Масовото намиране на сребърни милиариси в прабългарските некрополи е доказателство за засиленото християнство още в VIII в. у българите. Милиариса е рядка сребърна монета с лице мощния Христов кръст.  Като " лепта", монетата давана на Харон, лодкаря, който прекарвал душите в отвъдния свят е даван милиарис, маркирал нееднозначно християнската религиозната принадлежност на починалия.  

image
image


Поставянето в гроба, не, на каква да е монета за "лепта" в гробниците, а на изключително рядката византийска сребърна монета, забележителна с това, че на лицето си изобразява мощния Христов кръст , е директно доказателство за широкото разпространение на християнската религия сред ранносредновековните българи, които изпозват стария елинистичен обичай в своего рода синкретизъм заплащат за превозването на християнските души с най-християнкия символ на светия кръст. 
Монетата и символа  са прекалено големи,  прекалено ценнии прекалено редки и прекалено натоварени с иконогрфската си символика дори и за времето си,  за да се отдаде това на случайностт при избора на точно тази монета, като "лепта".  Византийските сребърни монети са много редки. Това говори за един съзнателен избор, търсене и намиране на такава монета за да изпълни функцията си на християнска лепта.

Масово в некрополите се намират пробити антинчи монети отдавна излезли от обращение, които населението използва в своето елинско суеверие. Когато обаче в гроба се намереи едно красиво прекрасно изработено бижу с малката пластика на лицето мощният християнски кръст, каквото са сребърните милиариси, то посланието е ясно, лицето е християнин. 
От една страна никой не би захвърлил седмичната си заплата, а ако пък иска да се покаже на богат би оставил златна. От друга, оставянето на този най-силен хритиянски символ, кто лепта неминуемо е правел впечатление на  варварите и те едва ли биха му простили подобно явно  неуважение  към Тангра, Луната, Залмоксис, Самодивите  и т.н. в най-светия и уважаван обряд сред хората наред с раждането и брака, независимо  от религиознта принадежност, към който обаче винаги се подхожда строго канонично, до там, че басняджии днес да определят по погребалния ритуал, кой бил от русия турски етнос, кой от чернкосия. 
Тезата е изказана само мимоходм, а изчерпателното и представяне за пръв път на българки ще бъде напрвено най-вероятно от Ибан Стоянов. Аз аз залагам на него, но шансове имат и банописеца и некоя скоклива овца серафимка престрашила се да гледа през оградата. Проверките продъжават под наученото ръководтсбо на  пълният член на Везд Ист Анарх  
От направената досега научна проврка на Вез Ист Анархизъм хипотезата се потвърждава на сто процента. 
  А. " При разкопки на прабългарско селище край каварненското село Топола сребърната монета е открита в биритуален некропол при разкриването на един от гробовете с изгаряне, съобщи за БТА проф. Людмила Дончева от Археологическия институт и музей към БАН, която ръководи проучванията.  Проф. Дончева я определя като византийска милиаренсия на император Лъв Трети, който е управлявал между 717 и 741 г.  " Б. При село Кюлевча са намерени два сребърни милиариса от кая на осми век. Всички проверени некропола  досега съдържат сребърни милиариси.Ако се направи графика тип  табов, курта, терновеану и др.под. използващи статитическите модели  на ексел или друга таблица  графичното представяне ще потвърди на сто процената наличие на христовия кръст в проверените некрополи , т.е. хипотезата е потвърждава на сто процента.         Не на последно място, като принос на Везд Ист Анарх към непрестанното разкриване на тайните на българската история направената мимиходом порверка доказва  наличието на силно развити парично обраяение у набедениете досега, че не познвали парите прабългари,  доказващо се от наличието на тези редки сребърни милиариси По статитичеките методите на пишман историците от ромунешката школа Курта, Терновеанu и сие разкрили татарския произход на българите чрез въвежданто на статистически методи в нумизматиката  за доказателство в историята произхода на нелавните бугарите татари, въведени в помощ там, където мощното атрибутиране на бугарските татарски монети на Терновеану от генуезка Тартария превърната в тера Ромунеще не върви поради наличието на времевата константа , това да намериш сребърна византйска монета означава милионен moneto оборот. Така, както от десет т руда златото е 2 грама, оловото 100 кила мета 10 кг така е и със съотношението вътре в монето оборота на златни сребърни  медни монети Сребърните са най-редките и намирането дори на еднан означава сериозна монетна циркулация, че да се изгуби една ( говорим и за физическо изгубване и за потавян в гроб тух като пак се губи за притежателя ) За сведени, за целия този период в Битиния, областта под Константинопол н е намерена нито една монета, не медна, сребърна или златна а нито една.  



Гласувай:
1



1. iliyanv - Корпоративна Прабългарска Банка
18.08.2014 13:07
Нищо ново под слънцето. Не са имали прабългарите вяра в банковата система и туй то. Затъ са слагали милиаренсите в устата на покойниците си. Първо се урежда транспорта до владенията на Тангра. Второ - без лихва, ама на сигурно место. Требват ти пари – копаш в биритуалния некропол. Пък и за археолозите улеснение – намерят милиаренс от времето на хан Тервел в гроб – ахаа, некропола е праболгарски. Пееш и датираш.
Работата обаче малко се осира, щото на два хвърлея место пак там, през 2007 г. същите археолози да земат да открият раннохристиянска базилика. Ами сега?
Ко прайм с прабългарското селище и некропол, ако не беше милиаренса.
цитирай
2. syrmaepon - Сред хуните и другите варвари - г...
19.08.2014 12:08
Сред хуните и другите варвари - готи, алани, защо не и българи може да има християни, макар че това с монетите и чак пък широкото разпространение / а седемте рода ? нали вероятно са християни/ .А всъщност търговията си върви ))) не е имало ембарго срещу нехристияните, я. ))). Ама това не прави българите автохтонни на Балканите. И Кубрат може да е бил християнин, ама на Балканите, освен в детска възраст , на гости в Константинопол, не е бил.
цитирай
3. iliyanv - Св. Кирилиметодиев милиаренс
20.08.2014 16:31
Насред милиаренса обаче е гравирана срамотната буква А ; , демекь малък юс. Ето откъде апостолът на вси славни славяни Киро Солунски краднал идеята за малкия юс.
Нъл зарад тоз пусти малък юс фалшифицираха мраморната плоча от Плиска, че да не я изкарат голямата базилика късноантична постройка.
Па той да земе да го крадне от милиаренса. Ех, Киро, Киро. Крадец светец става ли, ве Киро?
цитирай
4. rizar - Какво показва това ???!!!
31.08.2014 19:59
1. Българите са "автохтонните" жители на Балканите и Европа или старите келтоскитски племена ;
2. По-голяма част от тях, особено онези от гетите, които са минали Дунава са приели християнството в различни конфесионални групи (най-вече т.нар. от св. Епифаний Кипърски - "полуарианство", а друга също не малка част т.нар. "илирийство" -старото християнство отказало да се модернизира за разлика от Константинопол)
3. И днешното т.нар. битово християнство, пази, традициите, обрядите и обичаите, в такава форма, каквато ги откриваме и в по-ранни времена.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marknatan
Категория: История
Прочетен: 3862163
Постинги: 1122
Коментари: 4084
Гласове: 1727
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930