Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2015 00:03 - Тузлите- арменската технология от дедо Ной за производство на сол край Ахелой- четиво за инжинери, алхимици и др под почитатели на Висоцки
Автор: marknatan Категория: История   
Прочетен: 2061 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 23.02.2015 22:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Отломка нищожна от някога славен арменски народ, днес кюрдите са се сврели немили между три држави разделени. От туй арменско пятно светло на прогреса останало е само следъ в Анхиало. Донели телграфа, пощата и други арменски преди грузинските изобретения свързани с железните арменски рудници, първите арменски кюрди от мама туркия запазили и името Анхиало дадено на градо от прадедото на Садранапал Аггиа Леон, когато додрапали до тука от Мама Азия и го съхранили за да не иде за боклука в пореднта братоубийстевна турска гражданаска война между източните турци и прогрсивните им бракя от запада на мама анадола.
image
                                                             Арменци обсъждат техологията за сол на дедо Ной

Научените лично от дедо Ной и рафинирали тхнологият на солодобив практикувана из високите плата на арменския амам надолното, където при неспазването на рецепптата довели до отравянето на езерата Ван, Сусам, и Арам. Веднъж избистрено но-хауто било готово за разнасяне из бртските турашки народи и така дотигнало о туземното анслние на Анхиало, коео и хал-хабер и нямло понятие от арменското изобретние на дедо Ной и копало незивилизаионно каменна сол в Делиормана. Вместо да оставят моските вълни да имправят пари и да живеят по арменски от лихвата блъскали блканците с мотики.
                  image

                                       Арменско хоро. Забележете имитацията на морска вълна 


Веднъж разбрали арменкото изобретение, балканците мотиките заебали и му се отдали. Технологията била проста, рабтта се извършвала главно от талазите излизащи из дълбините и прехвърлящи пясъчните дюни за да залеят тузлите ( солени крайморски езера б.а ), за завист на щъкащите обезумли, чи  не  са се сетили с   корабите си гърци и арменците богатеели ккто винаги и от въздуха, пардон от водата, преди друг еди арамеец, пак арменец значи, да не си помисли някой , че грузинец, т.е. египтянин тук има пръст,  да се сети да направи от нея вино, те били монополистите и след потопа,тури му пепел.

image
Пояснение за неинженерна мисъл на прозд език на технологията " Тузла", на прабългарски - солено езеро, използвано за да добив на ценнта суровина:
  Представлява морски залив преграден от пясъчна дюна, коса, или тузла. Високите морски вълни я преливат и прехвърлят морската вода в така образуваното  плитко езеро, където  нагорещената плитка морска вода бързо се изпарява под палещите лъчи на слънецето. Преливника работи перманнтно и солта се отлага  темпове позволяващи огромно натрупване. Някои езера не произвеждат сол всяка година. Това зависи от притока на морска вода. Промени в релефа на морското дъно  могат да доведят и до унищожаване на тези естествено образувани солни мини.  Необходимо е винаги да е налице здраволовна екосистема  позволяваща да чисти езерото и да осигурява необходимия досъп на вода. Подобна здрава екоситема за илюстрация на кзаното е налична в на-южната чат на Флорида- системата от блатисти крайморски езера наречени Евърглейдс, убежище и място з живот на милиони живи същества. Веднъж на няколко гоини през мщстото минава някой ураган и прочиства мято, като го зарежда с новавода и извлича кофти матряла, който иначе оставн ще доведе до умирането на екосистемата. Така разрушителнта сила на урагна се явява и създател. Местните тракийци вероятно имат некое божество на което да благодарят или проклинат . Подобно и солодобива зависи от здравето на екосистемата.  Промени в климатично, геоложко или само  в релефа на морското дъно ще доведат до загиванто на системата.   Пример за това може а послужи южният залив на Китен. Преди потрояването на кея конфигурцията на залива е била друга. За тива свидетелствува рибарската хижа изплзвана за карул на бреговата охрана дмес останала виоко на брега отдалечена на 50 тин метра от водата,  няког намраща се на самат вода и слжещ за" паркиране" на лодките. Днес след построяването на кея морето е запълнило залива с пясък и водата се е отдръпнала.

image По-думи на стари морки вълци, кореняк Анхиалци, специалисти по песък, дюни, пустини   и др под египетски специлитети  дъното пред Анхиало е плитко и пясъчно.  Това доказва, че някъд напред на североизток в минало се е случило свличане на брега поводно или надводно и това е подействувало, като кея на Китен преграждайки ли достъпа на теченията и вълната.  Дълбокото и скалисто дъно някога кипящо от риба и живот, дало риболова на Анхило потвърдено от провинциалното монетосечене на града е намаляло. Вълните вече не могат да достигат по дълбокото скалисто пълно с живот дъно до брега, губят мощта сив плиткото пясъчно дъно  и затихват преди да го достигнат. Загубили кинетична мощ не са  могли да минават и да пречистват морските езера около залива и те са загинли и са се заблатили, като са  престанали да образуват морска сол и са се превърнли в блата. Прабългарите наричат подобни солни крайморски лимани тузла. Непродуктивността на тези по бг крайбрежието е довела до изоставянето им. За целите на рибарниците и хранителновкусовата промишленост е необходима чиста проба сол. Замърент от тузлте трябва допълнитлно да се пречиствува от отпадъци, което за промишлени нужди я оскъпява и прави прозиводтсвото и неизгодно при  наличието на близката евтина и чиста кримска суровина.

image
                                                  Перекоп- каруци за сол и една прбългарска камила

През цялото средновековие морската  сол се е прозивеждала в Крим и главно в изклчително чистите находища на Перекоп. От тук се е товаела на кораби за Анадола, а с корабите на пустинята, камили се е зивозвала до Полша. Известен е договорът на полския крал с татарите за доставка на вкусната кримска сол заради която поляците са вдигнали бунт и не са искали да ближат повече като фци серафимки каменната от мина Величка.  От тази сол се е захранвала цялата  тракийска османска империя и половин Европа. Украйна бе сред най-големите износителки на сол в света, но Путин им врътна кранчето и те като вците серафимки си ближат раните.

                                             ДА    ЖИВЕЕ                                   А Г Г I A   Л Е О N            БЪ  ГЕ 



Гласувай:
3



1. leonleonovpom2 - Отдавна те чакат в Анхиало, Натане
24.02.2015 08:16
Да им изчистиш тузлата
но не за акъл, а за работа
Акъл, колкото и да не ти се вярва, анхиалци имат повече от тебе Поне така мислят Както и ти мислиш за за себе си Тука сте квит Така ,че плюсът е - работата за тебе
Имаш работа осигурена за милиони години напред Плюс това има и далавера Ще извадиш тонове, хиляди тонове кал
Ти виждал ли си изобщо Анхиалската лагуна и ако си я виждал, от какво разстояние ?
Солници виждал ли си?
Аман от от мислещи така - бягай работа ,че ида
Знаеш ли колко тона сол са минали през ръцете ми от 10 до 18 годишен?
Намерил си човек да му предаваш уроци по солодобив?!
Хайде правя ти актив в последните ти постинги, но дотук

Зарежи тези утопии, че ти точно ще откриеш философския камък за Анхиало
Чакам отговор за адвокатската колегия Пасва ли и за емблема киликийски пират
Нали блога ти е история, а не алхимия Я опиши историята на киликийските пирати - как са взели парите на Спартак и не са се вяснали, защото и Рим им платил Сега направи връзката с колегите си адвокати, по нещо аджеба дали си приличат и по какво с киликийските пирати И изводът ти ще дойде от само себе си!
И не ми пращай рицаря си оръженосец Такъв хибрид няма, или ако има , ти си го създал
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marknatan
Категория: История
Прочетен: 3863570
Постинги: 1122
Коментари: 4084
Гласове: 1727
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930