Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2015 03:34 - Турския мост с тракийския надпис води до калето на Асеневци в Еленския балкан охранявало златото на Вълчан воевода
Автор: marknatan Категория: История   
Прочетен: 2945 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 17.04.2015 11:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Еленския дял на Маторните гори, както и западния дял на Кома, никога не са падали под тракийско или турско робство. От тук тръгва и въстанието на влаха Белгун довело до установяването на най-великото средновековно царство на Асеневци в Европа, съперничещо единствено на късно античната българска империя на цар Симеон I Мизиец, от чиито династични владения са изградени модерните държави на югоизточна Европа- Албания, Сервия, Романия, Грекия, и разбира се Бугарско-татарското княжество превърнато отново в царство от австрийкси педал. Разбира се за бг проституцията от матановци, павловци и вся осталная сволоч пандишпанци семейния династичен принцип на медиевистиката по-който е изградена историографията важи само за историята на лайнометите в западната част от стария континент по ординатата и времово по абцисата на времето след XVI век и е неприложим от сладкодумците в източната и част и преди изобретяването на братя Грим от папищяците, дало на прабългарите приказката. Та как без приказка и чудни аги(о)герои с едни голи езопови басни за пръчки и жаби братята ще разкжат на славяните поуката от Историята на поколенията си по телевизията? 

Не е случайно, че  и описалият събитията тук очевидец Кевкамен е записал, че" някога много отдавна мизите и власите били един народ"  Ето тук е и крепостта на Белгун от която тръгва влахо-мизийската революция срещу тракийските поробители.  

Единственият " нишан" днес  останал видим от тези величави времена е старият турски мост, отломка могъща от някога славен тракийски народ, видимо запокитен " in the midle of nowhere" ( еngl. в средата на пустошта б.а), стърчащ, като на гол тумбак пищофъ.

И само от разказа на Кевкамен. че власите имали много бургове в Хема, се досещаме за предназначението му. 

  
На google earth точно над -последния голям завой на устието на река Веселина в язовир " Йовковци" се намира турския мост на Вълчан воевода, с координати

 42°57"23.83"N  25°45"31.65"E
   image
Пътя е пресичал този голям рид, който заобикаля реката и моста  е направен за достъп до крепостта на върха му,  от която  тръгва въстанието на Асеневци, намираща се на върха на този рид надвиснал над завоя на реката  и охранявала пътя по долината на ромите. 


image

(отгоре на рида е бургоса,   един от многото на власите в Хема преди да завърналите се по родните си места траки да го наименоват по техному Балкан, описани от Кевкмен, и доказано от психопата боцман, че който живее в бург е българин, охрана на долини, от бур долина и гард охрана, значи и власите са българи, защото римляните не строели градове, а само застави б.а)

image

Влашките селища на Асеневци охранявали Къпиновския боаз от стара карта. Пътя върви по боаза, турския мост обаче забива в къра у лево привидно за никъде. На върха е било калето на Белгун. 

Там нейде в пещера под скалата над реката трябва да  е заровил съкровището си и  Вълкан войвода  



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: marknatan
Категория: История
Прочетен: 3864552
Постинги: 1122
Коментари: 4084
Гласове: 1727
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930