Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2020 09:18 - Има ли монети на цар Йован Асен ІІ или те са или ментета или на цар Калоян ?
Автор: marknatan Категория: История   
Прочетен: 2563 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 28.06.2020 09:46


Има нема преди седем години българският нумизмат Тенчо Попов хвърля бомбата, че е открил нов монетен тип на цар Йован Асен ІІ. От Баничарницата не са доказали, че изобщо има монети издавани от него, както ще докажа по надолу, г-н Попов намери втори тип. На това му се вика принос към науката " кирилометодиевистика", защото както се разбира от представените от българският нумизмат доказателства, те имат задължителанта за баничарницата приказна форма на преразказ и се свеждат до съмнителния разказ, тип една жена на пазара каза, какво се е наложило от баничарницата за историческа теза за живота и делото на деспот Мануил, кви титли приемал и имал Мануил и от това, какво за записали част от любимците на г-н Попов на формулярите на баничарницата се съдържат и " научените" докази липсващи от наличната фактология и материални предмети, като разглежданите от него монети./
С две думи  г-н Тенчо Попов от непълноценен екземпляр с двоен отпечатък решава, че е е намерил нов монетен тип от известния досега на нумизматичната наука модел на деспот Мануил със св. Константин и като " разчита" дясната страна на този непълноценен  екземпляр,   декларира, че надписът на този новооткрит монетен тип !? на който липсва титлата деспот ( по обясними причини, че е двоен отпечатък непълноценен екземлпяр б.а) е наличен и " кирилски надпис " цар Асен" защото   "заедно с буквата  Ч  в този надпис се съдържат две типично български букви, което означава, че той е на кирилица "

image

Запис Н 359 от Лианти с Мануил Десподов и св Кwстадiн

Досега  от западни нумизмати този монетен типаж е атрибутиран, като Мануил със св. Константин и от книгата на Елени Лианти  " Късни византийски монети 1204-1453 във Ашмолеaн музей към Университета в Оксфорd " , издателство " SPINK" London, 2009  под  359  стр. 157 е публикуван екземпляр  с провенанс Bendal , чийто надпис се чете отдясно и между главите на владетелите, като Мануил Деспот (359) " МАИУ(OY в лигатура б.а)НЛДеС в ляво и ПОТ отгоре между главите на владетелите и така е разчетен от Лианти, като за дясно не е дадено разчитане. ( МАИУНЛДеС в ляво и ПОТ отгоре б.а) Българският нумзимат е дал  в  обзъжданата публикация илюстрация с монетата на Хенди ( Фигура 2  ) фиг № 3 частна колекция и фиг  1 непълноценния екземпялр от търг в США.  Виж : " НОВ МОНЕТЕН ТИП-ЦАР ЙОАН ІІ АСЕН КОРОНЯСВА ДЕСПОТ МАНУИЛ КОМНИН ДУКА
Tencho Popov
списание Минало, София,2013, кн.4, с.17-21
https://www.academia.edu/9386751/%D0%9D%D0%9E%D0%92_%D0%9C%D0%9E%D0%9D%D0%95%D0%A2%D0%95%D0%9D_%D0%A2%D0%98%D0%9F-%D0%A6%D0%90%D0%A0_%D0%99%D0%9E%D0%90%D0%9D_%D0%86%D0%86_%D0%90%D0%A1%D0%95%D0%9D_%D0%9A%D0%9E%D0%A0%D0%9E%D0%9D%D0%AF%D0%A1%D0%92%D0%90_%D0%94%D0%95%D0%A1%D0%9F%D0%9E%D0%A2_%D0%9C%D0%90%D0%9D%D0%A3%D0%98%D0%9B_%D0%9A%D0%9E%D0%9C%D0%9D%D0%98%D0%9D_%D0%94%D0%A3%D0%9A%D0%90  "

 Българският нумизмат хвърля съмнение върху правилното  разчитане на титлата деспот   с изречението си : " И Хенди и Лианта смятат, че след името на Мануил е изписана и титлата му деспот " . На следващото му обаче четем:  " На монетата, публикувана от Лианта, титлата деспот е ясно изписана" и следва необоснованият и недоказано негово твърдение : " Това показва, че този монетен тип има два варианта в зависимост от това, дали в надписа е изписана титлата деспот или не. / фиг 3/ " !? Или след, като поставя под съмнение разчитането на Хенди и Лианта той го използва за доказателство, че титлата деспот не е налична, въпреки, че сам в следващото си изречение е признал, че разчитането им е правилно и титлата деспот е изписана !?  Така излиза, че заключеняита на г-н Попов са на база безмислица, защото той дори не споменава в извода си, че вероятно той има предвид некачествения екземпляр с двоен отпечатък, в който по определение на непълноценен и с двоен отпечатък липсва записа отгоре ПОТ . Веднъж  с подобна нелепост " доказал " наличието на два монетни типа, следва и разчитането от непълноценния екземпляр на " кирилския " надпис, като за да стане обърквацията му пълна разбрахме, че има и " кирилско " АСЕН в образеца на Лианта!?  вероятно, защото Хендел и Лианата смятали,  както ни уведоми Попов, че имало  титлата деспот, а  то имало, но според Попов, а  нямало и не разчитат цар Асен, а то имало по "правилото" на Попов да докаже какво има.



от това , като твърди, " а при монетата на Лианта под номер  359 се разчитата последните две букви от името АСЕН
Използвната от Попов монета е непълноценене екземпляр , където в резултата на двоен отпечатък липсва надписа ПОТ отгоре и това служи за твърдението на нумизматът, че имало два вида монети  от този тип с надпис Деспот и без надпис деспот, като доказателството за втория открит от него тип е некачственият двоен отпечатък, на който също са " разчетени" и " откритията" на " кирилски  надпис " за цар Асен !
 За щастие в ФБ то попаднахме на хора, като известния български нумизмат г-н Митко Станков от Виена, който предостави свои два превъзходни екземпляра на въпросния нов тип, който използвах за да направя низложените тук съображения, които за яснота и научна достовверност предавам така, както направих това в коемнтара си към поста на г- н Станков с монетите, след като трябва да призная първионалчалната ми еуфория от вида на тези красиви монети бе преминала и аз осъзнах, че съм взел на доверие думите му, че това са монети на цар Йоан Асен Втори. :
" Благодаря, г-н М. Станков за подсещането. Сега си спомням за тази монета , плоска и разцепена , далеч от вида който имат сегашните две, като там на надписа се разчиташе монограма на цар и Асен след него Аз изразих недоверие към тази атрибуция , чисто заради разчитането, което и сега е под въпрос Съображенията ми са следните и то благодарение на Вашия екземпляр, на който разчитам надпис, к/о вероятно е  деспот на ромеите -  деспотис  рwmaiwn , с някои лигатури . На  екземплярите на г-н М. Станков между главите на владетелите се чете " пот", част от титлата "деспот".

image

 foto: колекция Митко Станков . Отгоре монетата на цар Калоян приписвана от баничарницата за монета на Йован Асен с местонамиране само Македоня

image

фиг 1 Непълноценния екземпляр  довен отпечатък от США от публикацията на Попов послужил за " инвенторството


image


                     фото Колекция Митко Станков               Деспот Мануил със св. Константин

И или там ( отдясно ) се продължава  с някаква инвокация , която  не се разчита добре или пък е фамилно име, но на Вашия надпис, ако първата буква е "Ч" ( ?) втората е "Р " , то третата определено не е " а" , а "Ъ" или "В" ( на другата Ви монета виждам лигатура на " В" и "Т" ,б.а) , четвъртата е " като малка стряха или "Л" , докато при него ( тенчо Попов б.а.) е отвесна черта или  " i" и следва това,  което се вижда у него като " Ят" и на което се крепи хипотезата, че е налична стрблг буква и оттам, това е на Йоан Асен Втори. Та нали все пак  се твърди. че имаме монета, печати, грамоти на която  ( които б.а.) ясно е записано името на Асен с  IW  ( т.е Йоан б.а) ,  IW асЪнь
1- За монограма "цар" няма над него черта, а той се изписва отгоре с черта, още повече , че това там при него не е дори монограм а буквата Ч и Р , и за да е Цар след него следва да стои " ь " , а се нагласява,че е " а" и хипотезата се гради на това , което се вижда в неговия екземпляр, като стрблг. буква " Ят "
2 . Пред името Асен винаги стои IW , няма как да е без " тази " титла , тук директно се скача на Асен !?
Сега намерих публикация във фрог с въпросните снимки
https://frognews.bg/inteviu/tencho-popov-pred-frog-epir-solun-balgarski-dokazva-moneta.html

Липсата на именно тези два символа, най български символа, в добавка на различията на надписа в различните екземпляриме ме  кара да се съмнявам  на това разчитане.
Има и нещо друго, което се канех да го напиша , а това , че  аз считам, че тази медната която се приписва на Иван Асен, е всъщност на цар Калоян, издадена след превземането на Солун и това се доказва от местонамирането на този тип приписвани на Йоан Асен Втори , 90 % от които са от Македоня, северна, западна, южна и югозападно биге. Няма как да е това , ако беше на  Асен епицентрът щеше да е  Делиормана.
Калоян е организирал монетарницата в Солун да пропагандира победата му, но поради кратковременнатаму радост , подонбно на римските императори царували по няколко дни до седмици от тези монети са били издадени малко бройки, които се намират и заради това главно на 90 % в Македония 
п.п. Поради по-горе изложената причина, че титлата цар се пише винаги под черта, считам , още " че сръбското пробито менте подхвърлено на баничарницата обявила го за за първата златна монета на биге и монета тоже  на иван асен втори , тая пробитата за автентичност, е менте. "




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: marknatan
Категория: История
Прочетен: 3862898
Постинги: 1122
Коментари: 4084
Гласове: 1727
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930