Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2020 12:25 - ТЕ НЯМА ДА СПРАТ САМО С ПРЕМИНАВАНЕТО КЪМ НОВИЯ КАЛЕНДАР - казал 1990 г. блаженнейшият Митрополит на УПЦ МП, Онуфрий,
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 3414 Коментари: 5 Гласове:
2

Последна промяна: 16.02.2020 13:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Ако в Църквата нещо се променя радикално, това е първият признак, че тя отстъпва от Истината... Преминаването към новия календар изглежда малко отстъпление от традицията, но то показва, че тръгналите по този път хора, няма да се спрат. Ще дойде време (дай Боже да не го доживеем!), когато те също, така лесно, ще отстъпят и от Църквата, заради света...  
Това се случи в средата на деветдесетте години, по време на поклонническо пътуване из светите места на Средиземноморието, когато Митрополит Онуфрий беше ръководител на поклонническата група (тогава той още беше архиепископ Черновицки и Буковински). Тогава с нас пътуваха още и трима други архиереи.  
В Солун нашето корабче с 500 богомолци влизаше във важен за града ден, – празнуваше се (по новия календар) паметта на свети Григорий Палама. Ръководството на групата успя да се договори със солунската митрополия, за възможно съслужение на цялото наше пътуващо духовенство, заедно с местните йереи и митрополити.  
За нас това беше много радостна вест. Свещениците бързаха из кораба, да търсят ютии, за да поизгладят своите облечения. Активно четяха правилата, преди Светото Причастие и се изповядваха пред духовниците си.  
А владиката Онуфрий и епископите Сергий, Феодор и Алипий, подозрително, се държеха доста пасивно.  
Аз реших да изясня, какво става, и разбрах от архиепископа Онуфрий, че те не се готвят да служат. И това много ме изненада. Но още повече бях учуден, че владиците единодушно не искаха да служат, затова, че службата ще е по новия календар! (В България новият календар беше приет 1968 г., а в Гърция, още двадесетте години на миналия век, под натиска на тогавашния Константинополския Патриарх - грък, виден масон! Г.С.)  
Владиката Онуфрий, гледайки морските вълни, спокойно и ласково ми обясни, че той и събратята му с радост ще се поклонят на всички светини... (но няма да служат заедно с гръцките свещеници, по новия календр).  
А аз възразих:  
– Но нали календарът е само една дреболия! Главното е православната литургия, да е в един дух и в едно сърце!  
– Отче Алипий, ние никого не разубеждаваме да служи. Служете, кой както иска. Но ние няма да служим. Понеже считаме, че Църквата не трябва да променя нищо в себе си. Иначе тя няма да е свързана с вечността. Ако нещо кардинално се променя в нея, значи, това е първият признак, че тя отстъпва от Истината.  
На моите възражения, че в Църквата, през хилядолетията са направени много промени, владиката, все така спокойно, не откъсвайки поглед от хоризонта, каза, че и да се е променяло нещо в живота на Църквата, то е било естествено и малко забележимо, през вековете, и не вършено съзнателно, в угода на света.  
А после добави нещо, което много добре запомних:  
– Переминаването към новия календар изглежда малко отстъпление от традицията. Но то говори, че тръгналите натам хора, няма да спрат само с това. Ще дойде време (дай, Боже, ние да не го видим!), когато те, също така лесно, ще отстъпят и от Църквата, заради външния свят...   ..............  
Жалко, но изглежда, некои йерарси на гръцката (и на българската) Църква са побързали предварително да слязат от кораба на вечността…  
Тъжно е, но владиката Онуфрий се оказа прав.  
Блажен, който остане на кораба на спасението с Блаженнейшия Митрополит Киевски и на цяла Украйна, Онуфрий!  
Архимандрит Алипий (Светличный)  
13 ноември 2019 г.  
http://www.pravoslavie.ru/125482.html   Превод, Григор Симов     Господи благослови! 



Гласувай:
2



1. radostinalassa - За кой календар ...
24.01.2020 21:21
става дума? Не ми стана ясно.
цитирай
2. balkan1 - Календарите..
25.01.2020 13:58
...както Юлианския - така и Григорианския са калпави но понеже Християнството в началото е захапало Юлианския и Православието държи на него, още повече че Григорианския се въвежда от Папата ( католик ).
Прегледайте информацията от долния адрес -
http://balkan1.blog/politika/2018/05/05/prostotiiata-v-kulturata.1607029
цитирай
3. grigorsimov - Григор Симов
25.01.2020 20:53
Юлианският календар (наричан също „стар стил“) е наложен по времето на Юлий Цезар, през 46 г. пр.н.е. Както знаем, тогавашната Римска Империя е била абсолютен господар на почти цяла Европа и на близките азиатски и африкански страни. Затова и християнството, формирано нелегално и полулегално, през първите три века след Христа, в рамките на същата империя, съвсем естествено е ползвало този римски календар, и за друг не е ставало и дума. През тези три века християните многократно били подлагани на жестоки гонения и изтребления, предизвиквани от евреите, които са имали почти пълна, макар и задкулисна, власт в Римската империя, а и във всичките околни страни. От еврейството произлизат и всичките т.н. ереси в църквата, от първите векове на християнството, та до днес.
А когато през четвърти век християнството било признато за официална религия в римската империя, постепенно, за век - два, на неколко поредни вселенски ("световни") събора, християнската църква постепенно уеднаквила празниците, каноните и службите в храмовете, и едновременно решавала (по Волята на Светия Дух) често възниквалите още тогава спорни въпроси и разногласия. Още тогава е бил установен и непоклатимият Символ на Вярата, или "Символ Верою", на единната тогава Вселенска Църква.
И така, все до 4 октомври 1582 г. когато в Рим бил въведен в употреба Григорианският календар, с була на папа Григорий XIII.

Но още в средата на 11-ти век в западната римска империя била приета кощунтвена промяна в символа на вярата, отнасяща се до произлизането на Светия Дух, когато вместо окончателно определеното, че "Светият Дух произхожда от Отца, и ни се дава чрез Сина", латинците - католици, решили, че Светият Дух произхожда "и от Сина", което на латински се произнася - "Филиокве". А това, и всяка подобна дързка промяна, е непростимо, и фактически е отделяне от Вселенската Православна Църква.
Затова, от тогава католиците в лицето на папата, са еретици, с които на православните е забранено да се служи съвместно...
цитирай
4. grigorsimov - Продължение, за католическата календарна реформа
25.01.2020 21:37
А след приемането на новия латински календар, чието приемане се опрвдава само с лъжи, Източната, т.е. Православната Църква, категорично го осъжда и подлага на анатема, всеки, който приема или съдейства за приемане на латинския календар.

На нас още в училище са ни убеждавали, че промяната на календара била наложителна, уж поради несъвърщенства в Юлиански календар. Но днес научаваме, и знаем, че това са били (юдомасонски) лъжи, защото Светите Отци още тогава неоспоримо са доказали, че няма никкви грешки в календара, понеже всички празници са били изчислени за хилядолетия напред, и не са били установени никакви недостатъци в календара. Но целта на нововъведенията, и тогава, и сега, е разделения, вражди, обърквания и подигравки с вярата, - на които сме свидетели и днес.

А за невярващите или незнаещите, правотата на стария каледар е потвърждавана, и се потвърждава, от много чудеса, - две от които ще споменем тук.
Това са, слизането на Благодатния Огън в Божи гроб, преди Възкресение Христово, и чудесното освещаване на цялата чиста питейна вода на земята, в нощта, преди Кръщение Господне - Богоявление или Йорданов ден, та до вечерта, в деня на самия велик християнски празник. И който тогава се запаси, в чисти съдове, от който и да е чист водоизточник, ще си има цяла година, осветена вода, която има почти същата сила и качества, като осветената от благодатен Православен свещеник, и не се разваля с години!

За сведение на невярващите, - чудодейните качества на осветената Богоявленска вода, а и на всяка друга осветена от православен свещеник, вода, се доказват, освен по духовен начин, по духовната и сила, но и със съвременни технически средства.
Потърсте или разпитайте за книгата "Тайна святой воды", автор, Малаховская
цитирай
5. balkan1 - Оставил съм адрес на 25 Януари...
21.10.2020 13:14
НО явно повече ви се пише.
Огньовете и водите са някаквиси доказателства НО и до днес наричаме последните четири месеца Седми/Септември, Осми/Октомври, Девети/Ноември, Десети/Декември, защото Първият месец в годината е бил първият пролетен месец Март, а първият му ден е бил денят на Пролетното равноденствие.
Преди въвеждането на Григориянския календар Пролетното равноденствие е било на 11-ти Март, което доказва несъвършените корекции на Юлианския календар. Вместо да върнат календара с десет дни, католиците го засилват с десет дни и Пролетното равноденствие се фиксира на 21/22 Март. По късно издокарват и вторият зимен месец Януари като първи за годината и галимацята става абсолютна, ТА прегледайте писанията на следния адрес - http://balkan1/politika/2018/05/05/prostotiiata-v-kulturata.1607029
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28314642
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031