Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2012 06:15 - Плагиаторите тураки отвръщат на Удара на Ист. Анарх. "Договорът за трако-българска държава ни е вадел очите" плагиатор д-р Иван Сапунджиев
Автор: marknatan Категория: История   
Прочетен: 1733 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 12.09.2012 06:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

"Според нас вече могат да се считат за разрешени два от най-тежките въпроси свързани с основаването на българската държава- кои етноси съграждат нейното начало и какъв е произходът и функцията на Мадарския конник.

Основата на главоблъсканицата около тези проблеми дълги години се състоеше в това, че нямаше доказателства за това какво обединение е България. Дали, както наивно се смяташе в началото, имаме славяно-българска държава, дали всъщност не става дума за трако-славяно-българска или както все повече се осъзнава последните години- за трако-българска държава*. Другият проблем дълго време беше, че Мадарският конник, където новата държава вписва своите правни и държавни договори за векове напред, е на странно място. Странно е, защото Мадара е един изконен тракийски обект и дори запазено, табуирано място за тракийския етнос**. Интересно беше как траките са позволили прабългарите, тези натрапници по земите им, да си изваят гигантски паметник, с лика на своя водач, точно на свещеното за траките място, като дори прабългарите правят мястото собствен държавен символ и плоча за вписване на междудържавни послания, договори и владетелски летописи. Към това се прибавя и проблемът, че Мадарският конник носи някои, макар и дребни, черти, на прабългарско творение. Тук например е споменаваното често, не ползвано от траките, стреме. Едновременно с това, Мадарският конник е изображение изцяло подобно на най-свещеното и широко разпространено в тракийската култура изображение на Тракийски конник или Херос, Богът на кон.

За да се придържаме към кратката форма, ще кажем само, че тезата ни се състои именно в това, че конфликт за Мадарския конник не трябва да има, тъй като той е тракийски и прабългарски едновременно. Според нашите изследвания, Мадарският конник е построен от траките, на собственото им свещено място, като е направен по модела на традиционния Тракийски конник, но с придадени някои характерни за актуалния прабългарски владетел черти. Това е специално търсено и представлява символично признание от страна на траките на новия владетел в съседство и на съюза с него и народа му. Доскоро науката не можеше да отговори на въпроса как някои прабългарски елементи се намират в Тракийския конник, един, иначе типичен тракийски образ, като и защо той е направен на тракийското първосвещено място. Тракийското божество обаче е изрисувано като или с елементите на тогавашния български владетел и това е ключово. Този модел на сливане е бил модерна форма за демонстриране на комуникация между народите и различните културни разбирания. Нещо свое се смесва с чуждото, като се представят като едно, което показва сходство и гарантира обединение и приемане на чуждото.***

Мадарският конник е договор, при това най-сериозен, защото е за векове, поради дялането му на камък и на свръхсвещено място. Символичният договор е представлявал смесено изобразяване на собствения бог и владетеля на прабългарите. Това е своеобразно принасяне в дар на своя бог, който вече е с лика на съюзния воин-вожд. Такъв договор-сливане е изисквал от народа на прабългарите да признаят тракийския бог и свещеното място, което е равносилно на самоподчиняване. Поради това, че техният владетел обаче е обожествен и приравнен с тракийския върховен бог, прабългарите приемат с лекота знака за сливане и съюз и всичко става официален царски и държавен жест на взаимно признаване. Прабългарите признават религиозния акт на обединението и тракийските свещени фигури, места и върховно значение****. Прабългарите приемат тракийската Мадара за свещено и олицетворяващо съюза място, като потвърждават това, записвайки следващите си значими договори и държавни дела на същата каменна стена. Така и двата народа приемат новото обединение между траки и прабългари за вечно.

Интересно е, че от векове търсим някакъв писмен документ за отношенията между прабългари и траки, а сме пренебрегвали гигантския символичен жест оставен от двата народа в лицето на Мадарския конник. Чрез новото тълкуване, Мадара, от един интересен обект с висока художествена стойност, се превръща и в сърце и символ на цялата българска държавност, вечен документ за единението на двата народа изградили България- траки и прабългари.

* Лекомислено е да се счита, че траките, най-многобройният етнос на Балканите и в Европа, са изчезнал без помен народ, при положение, че техни много по-малобройни съвременници, съществуват самостойно и до днес. Културата на траките, със своята специфичност и дълбока вкорененост, също не е позволявала този народ лесно да бъде асимилиран и размит от по-малки етнически групи. Слаба е тезата и че траките изчезват само два века след налагането на християнството на Балканите, при положение, че около 3-4 век признаците за изповядването на тракийската религия по земите ни дори се засилват. Прабългарите са били принудени да воюват или да се съюзят с морето от траки. Поради наличието на общ враг, заради известна културна близост и това, че траките виждали някои морално-физически сходства на прабългарския владетел със своят Бог на кон (Тракийският конник), се стига и до новообразувания съюз на траки и прабългари по-късно известен като България.

** Мадара е свещено място и ритуален център за траките от черноморския басейн и териториите на север от Стара планина. След началото на християнизацията на Балканите Мадара става и главен култово-религиозен център за всички траки, поради западането на някои традиционни ритуални центрове на юг от Стара планина. Мадара е многоизмерно култово място, което се възприема като сърцето на тракийската цивилизация в периода след 1-3 в.

*** Това е разпространена практика през епохата. Тракийските вярвания например са заместени умело от християнизаторите с християнски символи и фигури, което било разбираем за всички прийом и форма на комуникация с чужда култура или етнос. Например Орфей става Христос поради сходни дела и черти, а

Тракийският конник става- Свети Георги. Така или иначе, въпреки постепенното християнизиране, на което са подложени траките, те имат своите постоянно живи културни и религиозни практики, все още силни по времето на прабългарското преселение. Тракийският конник или Херос е главен символ на тракийската цивилизация. Той е като герб и обединяващ символ-парола за цялото племенно тракийско разнообразие. Точно затова, рисуването на скалата на така наречения от нас Мадарски конник е една от последните запечатани проявления на тракийския дух и воля. Тази воля обаче е фиксирала един своеобразен договор. Художественото сливане на двата образа обаче не било развито във времето, а се оказало едноактен жест. Християнството засилило влиянието си в следващите векове и Тракийският конник се рисувал като Свети Георги, а българският владетел се изобразявал или разпознаваемо или според представите на иконописта.

**** Прабългарите признават бога на траките, а траките признават владетеля на прабългарите. Траките в този момент имат местни старейшини, но нямат владетел, царствен водач, затова били склонни на такова взаимно признаване. От този момент нататък траките виждат в лицето на новия прабългарски владетел своя Бог-воин на кон. Така държавната машина, военно-организационното начало било доверено в ръцете на прабългарите, а светогледното, духовното начало обединяващо населението се паднало на тракийската култура. От прабългарите в новия съюз идва военно-държавната организация, а от траките- етническата маса и културната основа. Този факт е в сила и до днес, защото прабългарите дават името на държавата и военната й охрана, но траките ни оставят в наследство традиционната ни култура и преобладаващия генетичен елемент."

д-р Иван Сапунджиев -

 

http://televizia-bg.info/%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D1%8A%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%BE-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0/

ТЪП ПЛАГИАТОР . НЕ СЛУЧАХНО ТУРАК Е ДУРАК ЕДНО ОТ ЗНАЧЕНИЯТА НА ТУРАКИТЕ ДУРАКИТЕ -ТЪПИ


 

 

Кои народи основават българия, какво представлява мадарският конник- неочаквани разкрития

 

от:on4ebon4e

В блог.бг е плагиатора е със :

 

 




Гласувай:
3



1. gesh - Приятелю,
14.11.2012 16:51
Ти като македонец, явно не знаеш какво означава и думата плагиат и с твоите вечни и глупави теории смяташ, че тези, които пишат за траките "крадат" уж ваша македонска история. Престани с измислените си глупости за траки=тураки=турци и вникни хората, които разбират, какво пишат в анализите си...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marknatan
Категория: История
Прочетен: 3875999
Постинги: 1122
Коментари: 4084
Гласове: 1727
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930