Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2016 10:53 - Скота- Завещанието на Атила
Автор: marknatan Категория: История   
Прочетен: 1295 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 29.04.2016 11:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Човекът от който се страхуваха тези, които не се страхуваха и от Атила, се бе запътил да прибира годишният данък от ромеите в Константинопол. Вестта за смъртта на Атила застигна Скота в Ниш. Вестоносците не посмяха да го доближът, но набучиха свитъка на една стрела и я изстреляха в нозете му. Научил новината, Скота забрави за златото, и бръкна в пазвата си . Там стоеше запечатно завещанието на Атила, което той самият му даде някога и което той се надяваше никога да не отвори. Скота обърна конвоя в посока там откъдето беше дошъл и пришпори си със всичка сила без да ги чака. Сгушен зад шията на коня си, брулен от вятъра, сякаш, не Атила , а той умираше и животът му преминаваше пред очите му.

***
Врачката бе познала! Вещица! Ако зависеше от него би я убил още там на место, когато предрече на Атила, какво ще последва, ако се ожени за Хонория, сестрата на императора в Константинопол.

***
Но откъде да знаеше той, който тогава само се засмя на казаното. И без врачка знам, че Кряка ще те убие, ако се ожениш за друга, каза той на Атила тогава, разбрал какво му предсказала врачката, че ще бъде убит, ако се ожени за Хонория.
 
Но не беше само това. Те бяха потърслили съвета и по заръка на един от панонците, който каза, че в Карпатите имало жена, която знаела бъдещето. Подготвяха голям поход на изток, към Персия, откъдето бяха дошли и Атила реше да се допита до врачка. Скота мразеше врачките и вутовете, но не и Атила. В двора му имаше винаги някой от тях под ръка. Наскоро пристигна и едно джудже. Владееше всички езици -скитски и хунски, латински и гръцки и можеше да имитира всичко. Беше подарък от императора и размиваше всички, не и него. И докато джуджето можеше да го разсмее дори и него, от врачките го побиваха тръпки.

***
Врачката каза да не тръгват на никъде, защото войската им ще трябва за собствена защита, заащото императорът се готви да ги унищожи.

Дори Атила този път не и повярва, защото току що бяха получили даровете от гърците.
На разсъмване войската потегли, но на излизане от царското село долетя запъхтян вестоносец с вест от императорската сестра, която предлага себе си за жена и за сестра носи западната част на империята, ако и помогнат срещу брат и и папата в Рим, които в този момент събирали армия да унищожат Атила пишеше тя и за гарант на брака им, тя му изпращаше пръстена си.

***
Атила отложи заминаването на изток. Огромнаа имперска армия с нейните варварски изменници се бе
събрала на запад и се бе опитала да ги изненада от там, ако бяха заминали, но разбрал за плана им Атила ги срещна на Каталунските поля и ги разби.

***
След което прехвърли армията си на Апенините за да накаже и изменика Рим, но пътя беше заключен от стоящата на върха на морето непревзимаема крепост на Аквилея.
 
Повече от година хуните се опитваха да отключат безуспешно пътя към Рим.

***
Непревзимаемата крепост на Аквилея не се даваше, докато …. . Атила не забеляза, че на стената на града на едно място гнездяли щъркели и стражата ги заобикаляла, като така защитниците нямали добър поглед върху този отрязък.
 
Дойде времето на Скота. Той, като гущер се покатери по стената и когато вече се изкачи и подплаши щъркелите било вече късно за стражите. Един обикновен хунски воин побеждава 1 000 други.

Вратите на Аквилея бяха разтворени и пътя към Рим отключен. Вестта за падането на Аквилея сломи всякаква съпротива и при пристигането им в Рим вратите му бяха щироко разтворени.

***
Лично папата венча Атила с Хонория, а Римския Сенат издаде декрет за отсичането на златни монето на Хонория , като едноличен Август, не като сестра или майка на импертор, с което Хонория донесе обещаната зестра на Атила.

***

Обещаната зестра бе смърт, както предсказа врачката и Скота знаеше, че ако не стигне на време със завещанието и империята на Атила я чака същото.

***
След, като в залата всички вдигнаха последна наздравица с медовина за Атила, беше време да прочетат и последната му воля.

Боколобърът извади свитъка със завещанието, разчупи печата му и го разгъна пред лицето си зачете : 

***
След, като чу , че на готите се дава Панония, на руги, карпи, скитри и др. съюзници се изброяваха други земи до Скота достигна:

- На Емнецур и Улциндур за заселване се дава Утус, Искус и Алмус в Крайбрежна Дакия. Със своя предводител Кандак скирите, садагарите и някои алани получават Малка Скития и Долна Мизия.

Моя най-малък син Ирник заедно с хората си , получава най-отдалечената част на Малка Скития, това което ромеите наричат Магна България.

***
На Скота му олекна. Най-малкият му и любим син получаваше Магна България.

Той се поклони на синовете от една страна и на жена му и дъщерите от другата и излезе от залата. Навън пое дълбока глътка от чист въздух и издиша с облекчение. Той си спомни, че Атила се отнасяше мило само с най-малкия си син Ирник, защото му бяха предсказали, че само той ще продължи държавата му. Волята на Атила беше предадена и царството му спасено.



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. syrmaepon - Бива. ) Ама някак си не върви такава ...
30.04.2016 10:50
Бива. ) Ама някак си не върви такава смърт на такъв херой Атила. Аз съм повече фен на елена от Еленския кладенец, тоест на саможертвата, още повече , че присъства в българските легенди.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marknatan
Категория: История
Прочетен: 3870825
Постинги: 1122
Коментари: 4084
Гласове: 1727
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930